Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Τουρκική επιδρομή και έλεγχος σε μια τεράστια ζώνη… εντός της Συρίας

Την μακροχρόνια στρατηγική της Άγκυρας για την βόρεια Συρία αποκαλύπτει σε σχετική του ανάρτηση ο Bassam Ishak Πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου και εκπρόσωπος στις ΗΠΑ του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τον Bassam Ishak, απώτερος στόχος του Πρόεδρου Ερντογάν είναι η εφαρμογή μιας ζώνης ασφάλειας σε όλο το μήκος των συνόρων της Τουρκίας στην Συρία και όπως φαίνεται και στο Ιράκ.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει στην ανάρτηση του ο Bassam Ishak στόχος του Ερντογάν είναι η
δημιουργία μιας ζώνης που θα διατρέχει τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας δηλαδή περίπου 644 χιλιόμετρα μήκος, με βάθος από τα σύνορα των δύο χωρών 40 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας.
Την απόφαση της Τουρκίας για την δημιουργία αυτής της ζώνης αλλά σε μικρότερη έκταση στην βόρεια Συρία είχε ανακοινώσει ο Τούρκος ηγέτης πριν από αρκετά χρόνια και τελικά το πέτυχε στις δύο επιχειρήσεις που πραγματοποίησε ο Τουρκικός Στρατός στην Τζαραμπουλούς και στο Αφρίν εκδιώκοντας το ISIS και οι Κουρδικές δυνάμεις αντίστοιχα.
Τότε ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυριζόταν ότι στόχος της πολιτικής του ήταν η εκδίωξη των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και των Κουρδικών δυνάμεων και η μετέπειτα μεταφορά στα εδάφη αυτά των Σύρων προσφύγων που διαβιούν στην Τουρκία σε στρατόπεδα προσφύγων αλλά και στις πόλεις.
Τελικά όμως όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, οι στόχοι του Ερντογάν διευρύνθηκαν και έτσι ενώ το αρχικό σχέδιο της Άγκυρας αφορούσε την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας σε μια περιοχή 150 χλμ με βάθος 30 χλμ στην δυτική βόρεια Συρία, τελικά ο στρατηγικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι όπως φαίνεται η διεύρυνση αυτής της ζώνης, τόσο σε μήκος, όσο και σε βάθος, καθ’ όλη την συνοριογραμμή Τουρκίας-Συρίας.
Σύμφωνα με τον Bassam Ishak εάν τελικά η Τουρκία επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα να υλοποιήσει αυτό το στόχο, τότε δεν θα πρόκειται για την δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, αλλά για μια καθαρή εισβολή και κατοχή εδαφών των Κούρδων, των Αράβων Συρίων και των Χριστιανών Σύριων που ζουν σε αυτό το τμήμα της Συρίας.
Όπως επισημαίνει ο Bassam Ishak, το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά την εισβολή και κατοχή αυτών των εδαφών θα είναι η εφαρμογή μίας πολιτικής εθνοκάθαρσης όπως αυτή που εφαρμόστηκε στο Αφριν από ακραίους ισλαμιστές μισθοφόρους.
Εντελώς τυχαία αυτό το σχέδιο που αναλύει ο Bassam Ishak είναι και το σχέδιο του Τουρκικού Εθνικού Όρκου Misak-ı Millî όπως αυτό εγκρίθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια το οποίο περιλαμβάνει την ανάκτηση του ελέγχου είτε άμεσα είτε έμμεσα των εδαφών που βρίσκονται περιμετρικά της Τουρκίας και ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου