Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Συναγερμός στην Α. Μεσόγειο – Άγκυρα: «Βγάζουμε το Deap Sea Metro για γεώτρηση» – Ολοταχώς προς κλιμάκωση



Η Τουρκία καίγεται για τους υδρογονάνθρακες στην Α. Μεσόγειο και έχει βάλει στο στόχαστρο την Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως θα διαβάσετε και παράκατω, οι ποσότητες και τα ποσά είναι τεράστια και προκαλούν ίλιγγο



ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ

Η Τουρκία διεύρυνε τις έρευνες φυσικού αερίου της στην ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας και την περιοχή νοτίως του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου, με τη νέα NAVTEX που εξέδωσε, γράφει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το Μπάρμπαρος συνοδευόμενο από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες για ένα διάστημα έκανε έρευνες ανοικτά της κατεχόμενης Μόρφου και ότι λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στράφηκε σε αυτές τις περιοχές για να διεξάγει έρευνες υπό πιο ομαλές συνθήκες.

Bέβαια δεν αναφέρουν ότι Ελληνική Φρεγάτα εμπόδισε το Barbaros και την συνοδεία του, όπως σας αποκάλυψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.



Προσθέτει ότι για τρεις μέρες το Μπαρμπαρός θα συνεχίσει τις έρευνές του σε αυτή την περιοχή και μετά από την αξιολόγηση που θα γίνει και πάλι μπορεί να γυρίσει ξανά στα ανοιχτά της Μόρφου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επιπλέον σχεδιάζεται οι έρευνές του στην τουρκική υφαλοκρηπίδα να επεκταθούν και σε νέες περιοχές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι πέραν του Μπαρμπαρός, συνεχίζονται οι γεωτρήσεις της κρατικής εταιρείας πετρελαίου στην περιοχή και πως εκτός από τη γεώτρηση του Πορθητή στο Αλάνια-1 τώρα και το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία Deap Sea Metro θα ξεκινήσει γεώτρηση όχι στη Μαύρη Θάλασσα, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά Μεσόγειο.

Προστίθεται ότι τις επόμενες μέρες σχεδιάζεται να ξεκινήσει η γεώτρηση ανακοινώνοντας τη νέα περιοχή.

ΘΗΣΑΥΡΟΣ Η Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Το κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με την ελάχιστη υπολογιζόμενη δυνατή ποσότητα φυσικού αερίου που είναι περίπου 672 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (3,7 τρισ. κ. πόδια φυσικού αερίου), είναι το τέταρτο μεγαλύτερο κοίτασμα που βρέθηκε στον πλανήτη μας το 2018. Αν δε τα αποτελέσματα που αναμένουμε να ακούσουμε και επίσημα είναι κάπως μεγαλύτερα, δηλαδή περίπου 4,2 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου (750 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου), τότε θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκε παγκόσμια το 2018. Το μεγαλύτερο κοίτασμα του 2018 είχε ανακαλυφθεί στη Γουιάνα με 2.000 εκατ. βαρέλια και το δεύτερο μεγαλύτερο στη Ρωσία με 1.300 βαρέλια. Το τρίτο ήταν στις ΗΠΑ με 748 βαρέλια.

Σε μια ανασκόπηση της βιομηχανίας έρευνας υδρογονανθράκων παγκόσμια για το 2018, η πρώτη διαπίστωση είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη χρονιά μετά το 2015 που ο τομέας βρέθηκε σε βαθιά κρίση, ως προς τις επενδύσεις για έρευνες. Ωστόσο το κόστος των γεωτρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά -κατά 60% σε σχέση με το 2014- όχι μόνο λόγω της κρίσης που παρουσίασε προηγουμένως ο τομέας, αλλά και σε σημαντικό βαθμό λόγω της αξιοποίησης νέων, έξυπνων τεχνολογιών, αναφέρει το philnews.com

Στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στην περιοχή μας, στις ΑΟΖ Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και Λιβάνου, συνολικά από το 2002, που ξεκίνησαν οι πρώτες ανακαλύψεις κοιτασμάτων, πέρασαν ήδη 16 χρόνια, μέσα στα οποία έχουν βρεθεί μέχρι τώρα συνολικά 79 τρισ. κυβικά πόδια υδρογονανθράκων, με τα δύο μεγαλύτερα – γιγαντιαία – κοιτάσματα από μόνα τους, δηλαδή το «Ζορ» και το «Λεβιάθαν», να συγκεντρώνουν τα 52 τρισ. κυβικά πόδια από τα 79 τρισ.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Στην Κυπριακή ΑΟΖ, τα τελευταία οκτώ χρόνια, έγιναν 7 γεωτρήσεις και αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η όγδοη. Συγκεκριμένα, είχαμε δύο γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Αφροδίτη» από τις Noble – Delek στο τεμάχιο 12, δύο γεωτρήσεις στο τεμάχιο 9 που δεν έδωσαν ανακάλυψη, μια γεώτρηση στους στόχους «Αμαθούσια» και «Ονήσιλος» στο τεμάχιο 11 από την ΕΝΙ και στον στόχο «Ονησίφορος» από την TOTAL, που έδωσε μεν κοίτασμα, αλλά όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Ακολούθησε η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» που έδωσε κοίτασμα που αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ των 4,5 τρισ. και των 7 τρισ. κυβικών ποδών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αντίστοιχα, στην ΑΟΖ του Ισραήλ έγιναν έγιναν 21 γεωτρήσεις, σε 17 διαφορετικούς στόχους, από τις οποίες οι εννέα στόχοι δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Σε άλλους τρεις στόχος βρέθηκαν μικρά, μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμα ως αυτόνομα κοιτάσματα, εκ των οποίων το ένα σε θάλασσα της Λωρίδας της Γάζας, όπως και ένα μικρό, αλλά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, το «Νταλίτ».

Σε άλλους τρεις στόχους, βρέθηκαν ικανοποιητικά κοιτάσματα και εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, το «Ταμάρ», το «Τανίν» και το «Καρίς». Ανακαλύφθηκε από τις Noble- Delek και εταίρους και ένα γιγαντιαίο κοίτασμα, το «Λεβιάθαν», με επιβεβαιωμένες ποσότητες της τάξης των 22 τρισ. κυβικών ποδών, στο οποίο πλέον την τελευταία διετία γίνονται αλλεπάλληλες γεωτρήσεις ανάπτυξής του, όπως και οι υποδομές για τη μεταφορά του στο Ισραήλ.

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΗ ΑΟΖ

Στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και πολύ κοντά στα όριά της με την ΑΟΖ της Κύπρου, βρέθηκε και το κοίτασμα – μαμούθ, το «Ζορ», με 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Οι ειδικοί υπολογίζουν πως τα ποσοστά τεχνικής επιτυχίας στις γεωτρήσεις στην περιοχή υπερβαίνουν το 60%, που είναι ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά επιτυχίας παγκόσμια. Επίσης, στα θετικά της περιοχής είναι και οι πολλαπλές δυνατότητες για πωλήσεις, αφού και η περιφερειακή αγορά έχει μεγάλες ανάγκες, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται ραγδαία χρόνο με τον χρόνο.

Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι πέραν της Τουρκίας, αυτή την περίοδο η Αίγυπτος, ο Λίβανος αλλά και η Κύπρος προχωρούν σε νέους διαγωνισμούς εξασφάλισης υγροποιημένου φυσικού αερίου για κάλυψη των αναγκών τους. Μέχρι προ διετίας και το Ισραήλ έκανε το ίδιο.

Το γεγονός και μόνο ότι ένα κοίτασμα όπως το «Ζορ» αναπτύχθηκε για να δώσει το πρώτο φυσικό αέριο μόλις 30 μήνες μετά την ανακάλυψή του δείχνει από μόνο του τη δίψα των περιφερειακών αγορών. Το κοίτασμα «Ταμάρ» ήδη δίνει φυσικό αέριο στο Ισραήλ, ενώ Noblel – Delek προχωρούν και με το «Λεβιάθαν», όπως και η Energean προχωρά με κοίτασμα για το οποίο απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα, πάντα με προορισμό την ενεργειακή αγορά του Ισραήλ. Επίσης και για το «Αφροδίτη» υπάρχουν οι προκαταρκτικές συμφωνίες για εξαγωγή του στο Ιντκού της Αιγύπτου, με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυπριακής Κυβέρνησης και Noble να μπαίνουν πλέον σε τελικό στάδιο ώστε να υπάρξει συμφωνία.

Οι ειδικοί, σε διεθνές επίπεδο, πλέον χαρακτηρίζουν την Ανατολική Μεσόγειο όχι απλά ως λιμνοθάλασσα αλλά και ως μια μεγάλη δεξαμενή υδρογονανθράκων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η περιοχή πλέον συγκεντρώνει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των γεωλόγων, αλλά και των πολιτικών και των οικονομολόγων όλου του κόσμου.

Ιδού λοιπόν που η Άγκυρα καίγεται στην κυριολεξία, θα τα παίξουν όλα για όλα για να πάρουν ένα κομμάτι, όμως οι δυνάμεις της περιοχής έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους και πλέον είναι αργά για την Άγκυρα.



https://www.pentapostagma.gr/2019/01/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b5%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%83%cf%8c%ce%b3%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%b2.html








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου