Όταν η Ελλάδα ανακοίνωνε τον πρώτο νεκρό (12 Μαρτίου 2020) και η Περσία είχε ξεπεράσει τους χίλιους, στην Τουρκία γινόταν συλλήψεις όσων διατύπωναν την ανησυχία τους για την εξάπλωση του ιού με την κατηγορία «διασποράς ψευδών ειδήσεων»!
Στο τέλος Μαρτίου που οι νεκροί στην Ελλάδα έφθασαν τους 49 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 1.314, στην Περσία τους 2.757 νεκρούς και 41.495 κρούσματα, η Τουρκία ανακοίνωσε επίσημα πως είχε 214 νεκρούς και 13.541 κρούσματα. Σύμφωνα όμως με την διαρκώς τροφοδοτούμενη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Αμερικής, στις 31 Μαρτίου 2020 η Τουρκία ήταν πρωταθλητής νέων κρουσμάτων για την περίοδο 20 έως 30 Μαρτίου 2020!
Πάντως στις 31 Μαρτίου 2020 δεν υπήρχε ακόμα απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις της Τουρκίας αλλά ο Ρ. Τ. Ερντογάν με διάγγελμά του έκανε έκκληση για «Καμπάνια Εθνικής Αλληλεγγύης», δηλαδή δωρεές προς το κράτος από πολίτες, επιχειρηματίες, κόμματα, δήμους, μειονοτικά ιδρύματα κ.α., προσφέροντας ο ίδιος μεγαλόψυχα «τους μισθούς επτά μηνών».
Βέβαια η έκκληση αυτή αντιμετωπίστηκε με μεγάλη δυσπιστία από όλους όσους δεν ανήκουν στον προεδρικό «κύκλο». Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Abdulkadir Karaduman, επικεφαλής της νεολαίας του ισλαμιστικού κόμματος Saadet, το οποίο ίδρυσε το 2001 ο Ν. Ερμπακάν και από το οποίο ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Ρ.Τ. Ερντογάν: «Το παλάτι κοστίζει κάθε μέρα δύο εκατομμύρια λίρες. Οι 568 χιλιάδες χαρίζονται!». Μια άλλη χαρακτηριστική «αντίδραση» προέρχεται από τον πρώην μέντορα του Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου: «Όλες οι χώρες δίνουν χρήματα στους πολίτες τους, ο δικός μας μαζεύει χρήματα»!
Όσοι πιθανόν να σκέπτονται πως εφ’ όσον διατυπώνεται κριτική προς τον Ρ. Τ. Ερντογάν άρα στην Τουρκία η δημοκρατία λειτουργεί, θα πρέπει να αναλογιστούν πως η «κριτική» επιτρέπεται μόνο σε όσους προέρχονται από την ίδια μήτρα των παντουρκιστών*, ώστε και στην μετά – Ερντογανική Τουρκία να παραμείνουν άθικτες οι νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
Τα διάφορα τουρκικά κόμματα που ξεπερνούν το θεσμοθετημένο όριο του 10% προκειμένου να μπουν στο τουρκικό κοινοβούλιο, προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο χώρο των παντουρκιστών. Διαφωνούν μεταξύ τους μόνο όσον αφορά τους τρόπους και τις μεθόδους επίτευξης των ιδίων ακριβώς στόχων.
Μοναδική περίπτωση κόμματος που κατάφερε, από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα, να ξεπεράσει το όριο του 10% χωρίς να προέρχεται από την ίδια μήτρα των παντουρκιστών και να διαφωνεί κάθετα μέχρι σήμερα με όλες τις πολιτικές ανασύστασης νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας παντού (Κύπρο, Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ελλάδα κλπ) είναι το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP)!
Για τον λόγο ακριβώς αυτόν, ο χαρισματικός συν-αρχηγός του κόμματος Σελαχετίν Ντεμιρτάς βρίσκεται στις τουρκικές φυλακές με φανταστικές κατηγορίες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που επικαλείται η ισλαμιστική Τουρκία όποτε την βολεύει, μετά από δικαστικό αγώνα διαρκείας διέταξε την αποφυλάκιση του. Η Τουρκία όμως, αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ. απαγγέλλοντας συνεχώς νέες, φανταστικές κατηγορίες, προκειμένου να τον κρατάει συνεχώς μέσα στις τουρκικές φυλακές!
Η τουρκική οικονομία που δεν αποτελεί εξαίρεση στις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις του κορωναϊού, ούτε στην εξασθένιση που είναι φυσικό να δείχνει απέναντι σε άφρονες πολιτικές πολεμικών επιχειρήσεων, ακολουθεί μια ανησυχητικά αρνητική πορεία. Έτσι, μόνο μέσα στον μήνα Μάρτιο, η τουρκική λίρα απώλεσε 7,7% της αξίας της, αφού η ισοτιμία ενός ευρώ στις 4 Μαρτίου 2020 ήταν 6,77 λίρες Τουρκίας και στις 31 Μαρτίου 7,29!
Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας να «τροφοδοτεί» συνεχώς την Ελλάδα και την Ευρώπη με μουσουλμανικούς πληθυσμούς από την Ασία, την Αφρική και την Μέση Ανατολή, με αφορμή τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, συμπληρώθηκε το έτος 2018 με την κατασκευή ενός τείχους από μπετόν, μήκους 764 χιλιομέτρων και ύψους 4 μέτρων, στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας ώστε να εμποδίζει τις μεταναστευτικές ροές «ανεπιθύμητων» Σύριων ή Κούρδων στο έδαφος της.
Αντιθέτως, η Τουρκία παριστάνοντας την φιλεύσπλαχνη χώρα, ενθάρρυνε και υποστήριζε την προσέλευση οικονομικών μεταναστών από ολόκληρη την Αφρική (επιδοτούσε μάλιστα ή πρόσφερε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από την κεντρική Αφρική προς την Κωνσταντινούπολη), την Ασία (κατά προτίμηση από το Πακιστάν) και πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες, προκειμένου να τους στείλει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Η μακροπρόθεσμη τουρκική στρατηγική παρέμεινε σταθερή και εφαρμοζόταν με απόλυτη επιτυχία για πάρα πολλά χρόνια, χωρίς αξιόλογα διαλλείματα. Επί πλέον πρόσφερε στο τουρκικό βαθύ κράτος μαύρα «έσοδα» δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «υπηρεσίες» που παρείχε στους παράνομους μετανάστες που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα. Η στρατηγική αυτή τέθηκε σε σκληρή δοκιμασία μόνο όταν η Τουρκία βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση σε Συρία και Λιβύη και αποφάσισε να «ανοίξει» επίσημα τα σύνορα της, τα οποία όμως δεν είχε κλείσει ποτέ παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι στην Ε.Ε. έναντι οικονομικής βοήθειας και άλλων, επίσημων πλέον, δισεκατομμυρίων ευρώ!
Η απόφαση και το μεγάλο ρίσκο που πήρε η Τουρκία απέναντι σε Ελλάδα και Ευρώπη με τον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσε στις 28 Φεβρουαρίου 2020 σε Έβρο και Ελληνικά νησιά του Αιγαίου, υποχρέωσε την Ελλάδα και την Ευρώπη να βάλουν επιτέλους πρωτόγνωρους φραγμούς, εμποδίζοντας την μαζική μεταφορά παράνομων μεταναστών.
Το Ελληνικό «μέτωπο» του Έβρου παρέμεινε απαραβίαστο, το πρόβλημα όμως στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου παραμένει οξύτατο και επιβαρύνεται περαιτέρω με το παγκόσμιο πρόβλημα του κορωναϊού.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη, Νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report, μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Μαρτίου 2020 (συμπεριλαμβανομένου), στα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου έφθασαν συνολικά 123. 513 παράνομοι μετανάστες.
Μόνο μέσα στο έτος 2019, 1.809 βάρκες μετέφεραν 60.475 παράνομους μετανάστες στις ακτές των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.
Το 2020 ο συνήθης ρυθμός των αφίξεων παράνομων μεταναστών συνεχίστηκε κανονικά αλλά επιβραδύνθηκε σημαντικά μόνο τις τελευταίες εβδομάδες του μηνός Μαρτίου 2020, όπως φαίνεται από τους παρακάτω πίνακες 1 και 2:
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑTΑ: Το κλείσιμο των Ελληνικών και κατ΄ επέκταση των Ευρωπαϊκών συνόρων, αποτελεί για την Τουρκία διπλή ήττα:
Αφ΄ ενός μεν διακόπτεται η ασταμάτητη προώθηση δυστυχισμένων ανθρώπων που επί μια τουλάχιστον δεκαετία αποσταθεροποιούν άθελα τους την κοινωνική συνοχή της Ελλάδος και απειλούν την εθνική της ασφάλεια, αφ΄ ετέρου δε αποτυγχάνει ο εκβιασμός της Ευρώπης για σειρά τουρκικών αιτημάτων όπως περισσότερα χρήματα, κατάργηση βίζας για τούρκους πολίτες, υποστήριξη της τουρκικής εισβολής στην Συρία κ.α.
Τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποτελούν το κρίσιμο στοίχημα της Ελλάδος και της Ευρώπης απέναντι στην επικίνδυνη τουρκική στρατηγική.
Απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας αποτελεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή της απόφασης που έχει ανακοινωθεί από την Ελληνική κυβέρνηση (σύλληψη, καταγραφή, απέλαση). Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης αυτής είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει καταλυτικό, αποτρεπτικό μέσο πέρα από την συνεχή, άγρυπνη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων.
Επί πλέον, εν όψει της επικίνδυνης κατάστασης με το παγκόσμιο πρόβλημα του κορονοιού, απαιτείται η μεταφορά όλων των πιθανών καινούργιων «αφίξεων» σε ένα νέο, απομονωμένο κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης, ιατρικής εξέτασης και άμεσης απέλασης.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ανακοινώσει την αναστολή υποβολής / εξέτασης αιτήσεων ασύλου και για όσο χρονικό διάστημα ισχύει η αναστολή αυτή, τα πρόσωπα που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα πρέπει να απελαθούν.
Το νέο, απομονωμένο κέντρο θα μπορούσε να είναι η Γυάρος, με υφιστάμενες δομές που μπορούν να εξυπηρετήσουν περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Οι αρνητικοί συνειρμοί που είναι πιθανόν να προκαλεί το νησί σαν τόπος πολιτικών κρατουμένων ανήκουν στο παρελθόν (ήδη από το 2011 αποχαρακτηρίστηκε από «ιστορικός τόπος») και οι επιτακτικές ανάγκες των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η σημερινή Ελλάδα, επιβάλλουν την αξιοποίηση του.
Απομένει να δούμε αν η Ελλάδα θα καταφέρει να «σφραγίσει» αποτελεσματικά τα σύνορα της απέναντι στην Τουρκία και στο Αιγαίο, όπως κατάφερε να τα «σφραγίσει» στον Έβρο!
* Παντουρκισμός και τουρκική πολιτική απέναντι στον ελληνισμό περιγράφονται στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα - Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association. Η δωρεάν ηλεκτρονική έκδοση του 2020 περιλαμβάνει επικαιροποιημένη βιβλιογραφία εκατοντάδων πηγών σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Τουρκικά βιβλία./
PHD
https://kostasxan.blogspot.com/2020/04/blog-post_806.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου