Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Πότε θα μάθει ο λαός τι του επιφυλάσσει ο κυβερνήτης του;

Η τραγωδία ή, για τους πιο αισιόδοξους, το δράμα παραμονεύει πίσω από την αυλαία των “διαπραγματεύσεων” για το Κυπριακό: οι Ελληνοκύπριοι δεν ξέρουν απολύτως τίποτα για το τί “μαγειρεύεται” σχετικά με την τύχη, ή την ατυχία, που τους επιφυλάσσεται! – κάτι που για όλους είναι τελείως απαράδεκτο, δεοντολογικά, και κατάπτυστο, πολιτικά.

Υπάρχει στη Λευκωσία μια τεράστια έλλειψη δημοκρατικής συμπεριφοράς.

Βγαίνει λοιπόν ο Ακιντζί και μιλάει για “πρόοδο”, και κάνει μνεία των 22 κατηγοριών περιουσιών για τις οποίες έχει επέλθει συμφωνία.

Βγαίνει και ο Χριστοδουλίδης και μας λέει πως “έχει επιτευχθεί συναντίληψη” σε διάφορα θέματα.

Πολύ ωραία! Ζούμε στον καλύτερο δυνατό κόσμο! Εμφανίζονται δεξιά και αριστερά, ανοίγουν το στόμα τους και θαρρείς πως μας λένε θέσφατα και εμείς πρέπει να τους πιστέψουμε σώνει και καλά.

Έτσι, “έχει “επέλθει συμφωνία” σε 22 κατηγορίες περιουσιών: κατ’ αρχήν υποθέτω “περιουσιών Ελληνοκυπρίων”!! Τέλειο! Αλλά δεν θα μας πείτε – προπαντός εσείς Ελληνοκύπριοι “διαπραγματευτές” – ποιες είναι αυτές οι “κατηγορίες”; Και τί θα γίνει με αυτές; Ποιες θα τη πληρώσουν τη νύφη; και πόσο; Ποιοι θα κερδίσουν (αν υπάρχουν); και Πόσο; Διότι μια συμφωνία σημαίνει κέρδη και απώλειες.

Επιπλέον “υπάρχει συναντίληψη” (ωραία αυτή η λέξη που βρέθηκε!). Δόξα τω Θεώ! Αλλά πάνω σε
ποια θέματα “συναντιλαμβανόμαστε το ίδιο πράγμα”; Μπορούμε να το μάθουμε ή θα μας φάει η αμφιβολία; Να πάμε στους Δελφούς και να ρωτήσουμε;

Όλες αυτές οι ερωτήσεις, ίσως κούφιες σε περιεχόμενο, αλλά τί να γίνει; Υπάρχει πολλή σιωπή και αδιαφορία: Πρόκειται για μία “θανάσιμη κατάσταση”.

Απ’ ότι φαίνεται οι Ελληνοκύπριοι έχουν μπει, δυστυχώς, στη “λογική” του “σφαγίου προς θυσία” στα συμφέροντα των ξένων: δεν μιλάνε, δεν κουνιούνται, δεν διαμαρτύρονται, δεν κάνουν φασαρίες (τί φρόνιμος που είναι!), δεν ζητάνε, δεν απαιτούν, δεν αντιδρούν, δεν θέλουν να μάθουν και ιδίως δεν θέλουν να κάνουν! (οι Τουρκοκύπριοι βέβαια δεν ακούγονται κι αυτοί, αλλά: 1) δεν έχουν και κάποια ελευθερία για να πουν κάτι, και 2) ξέρουν πως εκείνο που ζητάει ο Ακιντζί είναι μόνο προς όφελος τους, οπότε…). Οι Ελληνοκύπριοι όμως… Τίποτα; Χάνεται η πατρίδα τους…

Οι θεματολογίες των “διαπραγματεύσεων” είναι τέτοιες που η “λύση” τους θα επιφέρει στους Κυπρίους, ειδικά στους Ελληνοκυπρίους, καταιγιστικές, συγκλονιστικές και κατακλυσμιαίες αλλαγές ως επί το πλείστο προς το χείρον. Οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να ξεχάσουν δια παντός ό, τι είναι τώρα και πώς τώρα ζουν.

Αυτό σημαίνει πως κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος πως η συνέχεια χωρίς την “Κυπριακή Δημοκρατία” θα είναι ευχάριστη, δίκαιη, σωστή και θα φέρει ευτυχία, πρόοδο και …μέλλον!

Είναι αναμφισβήτητο πως ο λαός όχι μόνο δικαιούται μια πληροφόρηση εφ’ όλης της ύλης, αλλά και η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να του την δώσει. Δεν γίνεται 800.000 πολίτες να μη ξέρουν ποια μοίρα τους επιφυλάσσει ο “κυβερνήτης” τους! όταν αυτή η μοίρα αφορά όχι μόνο τους σημερινούς “υπεύθυνους” πολίτες, αλλά και – ακόμη πιο συντριπτικά – τα παιδιά αυτών και τα εγγόνια: μια μοίρα για τα επόμενα χρόνια! Τρομερό και αποκρουστικό!

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει γίνει σαν τις τρεις μαϊμουδίτσες μαζί: δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλώ. Και οι Ελληνοκύπριοι ζουν ευτυχισμένοι μέσα σε μια ωραία νύχτα χωρίς όνειρα, αδαείς, αδρανείς, άβουλοι και μοιραίοι. Και όταν θα τους έρθει η κατραπακιά, θα είναι πια πολύ αργά.

Γι’ αυτό είναι τώρα η στιγμή να μάθουν και να μάθουμε, τώρα που όλοι οι ξένοι φίλοι “ιθύνοντες”, Ευρωπαίοι και μη, μας λένε πανευτυχείς πως πλησιάζουμε στη “πηγή να δροσιστούμε”, στη μεγάλη λύση!

Μέσα στο Μάρτιο 2016 μας λέει ο Γιούνκερ. Και για ένα Μάρτιο δεν είχε μιλήσει πριν κάποιους μήνες και ο Ερντογάν;

Ακούστηκε πως ο Αναστασιάδης θα “φανερώσει” στην Βουλή όλα τα πεπραγμένα του στις “διαπραγματεύσεις”. Στη Βουλή, κεκλεισμένων των θυρών. Και οι 800.000 Ελληνοκύπριοι πάλι δεν θα μάθουν τίποτα ή θα μάθουν τα μυθεύματα που θα τους σερβίρει το ντουέτο Αναστασιάδης-Βουλή καταλλήλως “συσκευασμένα”.

Δεν νομίζω να είναι αυτός ο σωστός τρόπος και δρόμος επικοινωνίας με τον λαό. Άλλος είναι, και οι πάντες τον γνωρίζουμε: μια δημόσια, επίσημη ανακοίνωση από τη τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τον Τύπο σε όλους τους Ελληνοκύπριους για να τους πει με λεπτομέρειες και ειλικρινά, χωρίς να κρύψει τίποτα τί συμφώνησε σε κάθε θέμα ξεχωριστά, τί θα μπορεί να δεχθεί, τί δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί, τί ζητούν οι Τούρκοι, τί δεν συζητήθηκε ακόμη – και προπαντός αν ό, τι συζητείται ανταποκρίνεται ή όχι με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο λαός της ελληνικής Κύπρου είναι εκείνος, και μόνο εκείνος, που έχει να χάσει τα περισσότερα, γι’ αυτό πρέπει να τα ξέρει όλα, και εκείνα που φαίνονται ασήμαντα. Τώρα, αμέσως! Ώστε να μπορεί να εκφραστεί ο ίδιος πριν από οποιαδήποτε υπογραφή.

Έτσι λοιπόν είναι καιρός από τώρα και στο εξής ο Αναστασιάδης να ενημερώσει και να ενημερώνει κάθε εβδομάδα τον λαό του σχετικά με το πώς πηγαίνουν οι συνομιλίες: δεν μπορεί να είναι μυστικά εκείνα που θα καθορίσουν – εάν πραγματοποιηθούν – το μέλλον τόσων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Και οι πολίτες του νησιού, όμως, θα πρέπει να μπορούν να εκφράζονται και να λένε τις γνώμες του σε όλα τα μέσα επικοινωνίας: γνώμες που πρέπει να καθοδηγούν τις πράξεις του Κυβερνήτη…

ΚΡΕΣΕΝΤΣΙΟ ΣΑΝΤΖΙΛΙΟ (Ελληνιστής) 17.1.2016


το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου