Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

13-12--15...Από τον Greek Spirit
Το 1985 οι τιμές πετρελαίου παγκοσμίως παίρνουν την κατηφόρα συμπαρασύροντας μαζί τους και την τότε Σοβιετική οικονομία η οποία όπως και σήμερα βασίζονταν εξ ολοκλήρου στις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της.Η πτώση των τιμών πυροδότησε μια σειρά δεινών στην σοβιετική οικονομία η οποία είχε ήδη τεράστια ελλείμματα λόγω της εισβολής και του πολέμου στο Αφγανιστάν.Εκτός από τις μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου μια σειρά διαρθρωτικών προβλημάτων στην σοβιετική οικονομία αλλά και η έλλειψη επενδύσεων στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων μείωσαν την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει πετρέλαιο κατά 50 %.
Η πολιτική μαφία είχε ρημάξει την οικονομία και τις υποδομές.Η Σοβιετική Ένωση αφήνεται στα χέρια του Γκορμπατσόφ ο οποίος δρα σε δύο κατευθύνσεις, στην ικανοποίηση των αποσχιστικών τάσεων των χωρών της Βαλτικής και την σύναψη δανείων από το ΔΝΤ.
Τον Γκορμπατσόφ διαδέχεται ο Μπόρις Γέλτσιν με τρόπο βίαιο και πραξικοπηματικό από μια μερίδα συντηρητικών εθνικιστών πολιτικών στελεχών.Ο Γκορμπατσόφ προχωρούσε σε ξήλωμα όλων των σοβιετικών δομών στην δημόσια διοίκηση αλλά και στην πρωτογενή παραγωγή καταργώντας την σοβιετική πολιτική νομενκλατούρα  η οποία με την σειρά της αισθάνθηκε απειλημένη και έτοιμη να αντιδράσει.Ο Γέλτσιν όμως παρόλο που είχε την υποστήριξη όλων όσων ήταν αντίθετοι με την διαλυτική και υπερπροοδευτική πολιτική του Γκορμπατσόφ αποδείχθηκε τελικά χειρότερος.Ο Γέλτσιν ήταν ένα υποχείριο της πολιτικής και επιχειρηματικής μαφίας και συνέχισε με ζήλο το έργο της διάλυσης της οικονομίας της Σοβιετικής Ένωσης.Ο Γιέλτσιν βάζει το ΔΝΤ στην Ρωσία και μόλις σε 10 χρόνια ο πληθυσμός στην Ρωσία μειώθηκε κατά 10 εκατομμύρια ψυχές.
Ο Γέλτσιν παράλληλα με το ΔΝΤ και το δόγμα του οικονομικού σοκ εμπλέκει την Ρωσία σε πόλεμο με τους αυτονομιστές στην Τσετσενία το 1994,πόλεμο στον οποίο η Ρωσία ξόδεψε τα τελευταία κεφάλαια της τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό-διπλωματικό με την ανθρωπιστική καταστροφή που επήλθε.
Οι ΗΠΑ και οι Γερμανοί πίστευαν ότι η Ρωσία είχε ξοφλήσει, και είχαν δίκιο.
Το 2000 ο Πούτιν διαδέχθηκε τον Γέλτσιν .Ο Πούτιν επιλέχθηκε από την αποχωρούσα κλεπτοκρατία του Γέλτσιν ως ένα άτομο άχρωμο-άοσμο χωρίς ιδιαίτερες γνωριμίες και συμμαχίες, ένα άτομο το οποίο θα αποδέχονταν το χάος που του παρέδιδαν αλλα΄και δεν θα έψαχνε για ενόχους.
Πράγματι , η πρώτη περίοδος διακυβέρνησης του Πούτιν χαρακτηρίσθηκε από αφέλεια.Το 2001 και μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους ο Πούτιν προσφέρθηκε να διαθέσει στις ΗΠΑ όλες τις πληροφορίες για τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει η Ρωσία κατά την δεκαετή κατοχή του Αφγανιστάν.Ο Πουτιν σύντομα απογοητεύθηκε από την αδιαφορία των Αμερικάνων αλλά επέμεινε πιστεύοντας ότι το μέλλον της Ρωσίας βρίσκονταν στην Δύση. Την ίδια εποχή πρότεινε σε ένδειξη καλής θέλησης το κλείσιμο των ρωσικών βάσεων σε Κούβα και Βιετνάμ, απομεινάρια του ψυχρού πολέμου.Οι ΗΠΑ και πάλι τον αγνόησαν.
Ο Πούτιν βρέθηκε χωρίς ερείσματα στην διεθνή  σκηνή και χωρίς συμμάχους στο εσωτερικό εφόσον η πολιτκή κλεπτοκρατία είχε μετεξελιχθεί σε μαφία η οποία απομυζούσε την Ρωσία και έβγαζε όλα τα κεφάλαιά της στην Δύση.
Βέβαια είναι χρήσιμο να πούμε ότι η Ρωσία ζήτησε και πήρε κεφάλαια μόνο από το ΔΝΤ και όχι απευθείας από τις ΗΠΑ ακριβώς λόγω της μαφίας.Οι ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι εάν δάνειζαν με διακρατικά δάνεια την Ρωσία ότι τα χρήματα τους θα κατέληγαν στην μαφία και ότι δεν θα αποπληρώνονταν ποτέ.Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο λάθος των ΗΠΑ, το λάθος που τους αφαίρεσε την δυνατότητα να ελέγχουν την Ρωσία για πάντα.
Με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 έκανε τον Πούτιν να ξεπεράσει το κόμπλεξ κατωτερότητας έναντι της Δύσης και να μπορέσει να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ΔΝΤ όπως επίσης να ανατάξει την ρωσική οικονομία.
Ωστόσο η κατάσταση στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ήταν αποκαρδιωτική.Ειδικά το πολεμικό ναυτικό είχε παύσει να υπάρχει.Ο Πουτιν κατάρτισε εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα το 2024 και αφού ανάγκασε τους εγχώριους βιομηχάνους να υποταχθούν στις απαιτήσεις του τους ανέθεσε την ολοκλήρωση του.
Η Κριμαϊκή κρίση του 2014 μπορεί να αποτέλεσε μια επική νίκη του Πούτιν αλλά ο ίδιος θα προτιμούσε να μην είχε συμβεί ποτέ.Ο λόγος είναι ότι ο Πουτιν αναγκάσθηκε να επιδείξει στρατιωτική ισχύ και να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες του ρωσικού στρατού τόσο σε συμβατικές δυνάμεις όσο και στον ηλεκτρονικό πόλεμο και τις διαβιβάσεις.
Ο Πούτιν το 2013 αύξησε τους μισθούς των στρατιωτικών κατά 200% , ναι διακόσια τοις εκατό, σε μια νύχτα και έκανε την στρατιωτική καριέρα ελκυστική .όμως δεν έχει καταφέρει ακόμα να συγκροτήσει αμιγώς επαγγελματικό στρατό όπως οι ταξιαρχίες που είδαμε να δρουν στην Κριμαία.
Το 2006 και 2009 ο Πούτιν έκλεισε για λίγες ημέρες την παροχή του φυσικού αερίου στην Ουκρανία λόγω χρεών της προς την GAZPROM .Επειδή οι αγωγοί από τους οποίους τροφοδοτείται η Ουκρανία είναι κοινοί με αυτούς που τροφοδοτείται η Γερμανία όταν διακόπηκε η παροχή αερίου στην πρώτη το ίδιο συνέβηκε και στην δεύτερη.
Οι Γερμανοί πανικόβλητοι προσέφυγαν στο Κατάρ που διαθέτει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα αερίου παγκοσμίως.
Κατάρ και Γερμανία συμφώνησαν στην κατασκευή ενός αγωγού που θα διασχίζει την Ιορδανία-Συρία - Τουρκία-Ελλάδα-Αδριατική-Ιταλία και θα καταλήγει στην κεντρική Ευρώπη. Παράλληλα σχεδίασαν και μια σειρά άλλων αγωγών όπως αυτός από το Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία .
Το 2009 ο Άσαντ αρνήθηκε να συμπράξει με το Κατάρ και Γερμανία και έτσι η κατασκευή του αγωγού αναβλήθηκε.
Η Συρία ήταν και είναι δεσμευμένη απόν την συμμαχία της με το Ιράν το οποίο χρηματοδοτούσε τότε -και τώρα - την Χεζμπολά στον Λίβανο, οργάνωση εναντίον του Ισραήλ και υπέρ των σιιτών , οργάνωση η οποία αποτελούσε το μακρύ χέρι της Συρίας στον Λίβανο, ο οποίος εξάλλου αποτελεί Συριακό έδαφος το οποίο αφαιρέθηκε με την συνθήκη Σαίκς -Πικώ του 1916 όταν διαμοιράσθηκε η Μ.Ανατολή με την αποχώρηση των αποικιοκρατών Άγγλων και Γάλλων.
Το 2011 η Συρία έπεσε θύμα της Αραβικής Άνοιξης και οι Σύροι πολίτες -δικαίως- βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της φτώχειας .Ο Άσαντ επέλεξε τον δρόμο της στρατιωτικής αντιμετώπισης και έβγαλε τα τανκς ενατίον αμάχων χωρικών.
Το Κατάρ και η Γερμανία είδαν ότι πλέον ο συριακός λαός ανεξαρτήτου θρησκευτικού δόγματος έχει απομακρυνθεί από τον Άσαντ και ότι ήταν εύκολο πλέον να ''καπελώσουν'' την εξέγερση με μισθοφόρους οι οποίοι θα παρουσιάζονταν ως αυτόκλητοι σωτήρες.
Η Ρωσία ήξερε ότι εάν πέσει ο Άσαντ τότε η Συρία θα πέσει σε κυβερνητικό χάος ως αραβική χώρα.Ο Πούτιν στηριξε και στηρίζει τον Άσαντ διότι έτσι εξασφαλίζει ότι δεν θα κατασκευασθεί ποτέ αγωγός που θα της αφαιρέσει την αγορά της Ευρώπης.
Υπάρχει όμως και ένας δεύτερος λόγος.Οι Τσεστενοι αυτονομιστές-ισλαμιστές πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους οραματιζόμενοι την δημιουργία αντίστοιχου στην Τσετσενία, την ομόσπονδη δημοκρατία της Ρωσίας.Ο Πουτιν δεν μπορεί να χάσει την Τσετσενία και τον Καύκασο τόσο για γεωπολιτικούς λόγους όσο και για λόγους πρεστίζ, γιαυτό και πολεμά τους τσετσένους στην Συρία.
Ήδη η μάχη έχει κριθεί, ο αγωγός δεν πρόκειται ποτέ να γίνει εφόσον η Ρωσία έχει εγκατασταθεί στρατιωτικά στην Μ.Ανατολή.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι Πούτιν -Ομπάμα συνεργάζονται πολύ καλύτερα από όσο νομίζουμε.Ο Ομπάμα είναι του Δημοκρατικού κόμματος και έχει ανέλθει στην εξουσία με τους ψήφους των λατίνων και μαύρων της Αμερικής αλλά και με τις ψήφους των προοδευτικών λευκών Ο Ομπάμα αποτελεί το κόκκινο πανί για την αντιπολίτευση του, τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι αποτελούν το βαθύ Αμερικανικό κρατος και αποτελούν  την οικονομική ελίτ. Οι ρεπουμπλικάνοι γνωστοί και ως νεοσυντηρητικοί ( neocons) είναι αντίθετοι με το όραμα Ομπάμα που πρεσβεύει την μη ανάμειξη σε πολέμους -τουλάχιστον στην Μ.Ανατολή- και την εκμετάλλευση των εγχώριων Αμερικάνικων σχιστολιθικών κοιτασμάτων αερίου.
Οι ρεπουμπλικάνοι ωστόσο ελέγχουν την κυβέρνηση και την CIA γιαυτό και μπορούν να δημιουργούν το Ισλαμικό Κράτος με την σύμπραξη της Τουρκίας και Κατάρ ή να επιβάλλουν τον πόλεμο εναντίον του Καντάφι , και πάλι κατόπιν εντολής του Κατάρ.
Τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ρεπουμπλικάνων είναι βαθιά ριζωμένα στην Μ. Ανατολή και γιαυτό δεν ανέχονται ούτε την απόσυρση του αμερικανικού στρατού από εκεί ούτε τα ανοίγματα Ομπάμα με το Ιράν. Σύμμαχος τους είναι και το εβραϊκό λόμπι.
Ο Ομπάμα την 1η Ιανουαρίου 2017 αποχωρεί και απο ότι φαίνεται την εξουσία θα αναλάβουν οι ρεπουμπλικάνοι οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την Αραβική Άνοιξη, για την Ουκρανική κρίση και για το Ισλαμικό κράτος.
Ο Γ ΠΠ είναι πλέον κοντά.Ο Πούτιν δεν θα έχει προλάβει να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα και κατά συνέπεια θα καταφύγει στα πηρυνικά όπλα των οποίων το οπλοστάσιο είναι το μόνο ανέπαφο από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Προ το παρόν Ομπάμα και Πούτιν συνεργάζονται συχνά όπως το 2013 οπότε και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ και δεξί χέρι του Πούτιν απέτρεψε σε συνεργασία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Τ.Κέρυ την χερσαία εισβολή των ΗΠΑ στην Συρία.Κατόπιν όταν οι γερμανομογγόλοι της μέρκελ -από κοινού με τους Πολωνούς- δημιούργησαν την Ουκρανική κρίση και έχασαν την Κριμαία κατέφυγαν σαν δαρμενα σκυλιά στις ΗΠΑ .Ο Τ. Κέρυ και πάλι σε συνεννόηση με τον Λαβρόφ και σε μια σειρά διαβουλεύσεων ανέλαβαν την όποια ειρηνευτική διαδικασία με  αποκορύφωμα την διάσκεψη της Γενεύης.Η Γερμανία είχε κυριολεκτικά κρυφτεί  απο το διπλωματικό προσκήνιο.
Ίσως Ομπάμα και Πούτιν να έχουν έρθει σε συμφωνία σχετικά με την τριχοτόμηση της Συρίας, την δημιουργία Κουρδικού κράτους και τον διαμοιρασμό σφαιρών επιρροής στην Μ.Ανατολή.Το έχουν επιχειρήσει τουλάχιστον και στο παρελθόν .Παρ όλα αυτά ας μην νομίσουμε ότι ο Γ ΠΠ αποσοβείται.Το 2017 οι ρεπουμπλικάνοι θα καταλάβουν την εξουσία και τότε όλες οι προσπάθειες του Ομπαμα για προσέγγιση Ιράν -ΗΠΑ θα πέσουν θύμα του εβραϊκού λόμπι και το Ισραήλ που -δικαίως και ορθά- πιστεύει ότι το Ιράν απλά κερδίζει χρόνο για να καταστεί πυρηνική δύναμη με στόχο το Ισραήλ και τις σουνιτικές χώρες (Τουρκία- Ιορδανία και όλη την Αραβική χερσόνησο πλην Υεμένης).
Οι ρεπουμπλικάνοι είναι γνωστοί ''πετρελαιάδες'' με άρρηκτους δεσμούς με Κατάρ και Σ.Αραβία.Αυτοί λοιπόν αποκλείεται να συνδιαλλαγούν με τον Πούτιν και θα εξωθήσουν τα πράγματα στο όριο.Οι ρεπουμπλικάνοι, ο Σόρρος,οι Γερμανοί και τα γεράκια του πολέμου προετοίμαζαν την Ουκρανική κρίση από το 1990 και την πτώση της Σοβιετικης 'Ενωσης, δημιούργησαν την Αραβική Άνοιξη, τον πόλεμο στην Λιβύη, το Ισλαμικό Κράτος, τάισαν με μίζες τον Ερντογάν και έβγαλαν την Τουρκία απο την επιτήρηση του ΔΝΤ, ταΐζουν και ισλαμοποιούν την Αλβανία απο όπου θα περνάει αγωγός Κατάρ-Γερμανίας, διαλύουν την Ελλάδα για τον ίδιο λόγο δηλαδή για να μπορεί ο αγωγός να διασχίζει πλήρως ελεγχόμενα κράτη. 
Αυτοί λοιπόν οι ρεπουμπλικάνοι δεν πρόκειται να συνεργασθούν με τον Πούτιν όπως ο Ομπάμα, έστω  και προσχηματικά.
Τώρα, σχετικά με τα μελλούμενα πιστεύω πως μια ενεργειακή κρίση μεγαλύτερη από κάθε άλλη μας περιμένει.Οι εντάσεις στην Υεμένη που αποτελεί την είσοδο στο Σουέζ, οι εντάσεις στο Ιράκ όπου εισέβαλε η Τουρκία,οι εντάσεις στην Συρία που προκαλούν την Ρωσία να προβεί σε αντίποινα εναντίον του Κατάρ, του μεγαλύτερου εξαγωγέα αερίου στην Ευρώπη μετά την Ρωσία αλλά και το ύστατο όπλο ενός εκνευρισμένου Πούτιν που είναι τι κλείσιμο της βάνας,όλα αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε σε ενεργειακή κρίση που θα φέρει το απόλυτο ενεργειακό black out.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου