Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Με την συγκεκριμένη συμφωνία, τα Σκόπια εξασφαλίζουν :

- Την αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας ,ότι οι πολίτες τους θα ονομάζονται «Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας»
- Χρήση του όρου nationality (που μεταφράζεται και ως ιθαγένεια και ως εθνικότητα) αντί αυτή του όρου citizenship (που αποδίδει καλύτερα την έννοια της σχέσης του πολίτη με το κράτος).
- Αναγνώριση της γλώσσας ως «μακεδονικής».
- Αναγνώριση από την Ελλάδα και ελευθερία χρήσης των ακρωνύμιων MK και MKD («Makedonija») αντί ΝΜ ή ΝΜΚ (North Macedonia).
- Αναγνώριση «μακεδονικής» ταυτότητας μέσω της επαναλαμβανόμενης αναφοράς αυτής στο Σύνταγμα των Σκοπίων.
- Δεν υπάρχει πουθενά μια ξεκάθαρη αναφορά στην Ελληνική Μακεδονία (Η Συμφωνία αναφέρεται «σε βόρεια περιοχή του Α Μέρους»)
- Αναγνώριση και ενίσχυση του αφηγήματος περί εθνικής «μακεδονικής» ταυτότητας (με εξαίρεση μόνο της ελληνικής αρχαίας ιστορίας)
- Έναρξη διαδικασίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ με την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, άσχετα από το εάν κυρωθεί η συμφωνία ή όχι.
-  Δυνατότητα έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ. (Μέρος 1, Άρθρο 2, παρ. 4α).
Απέναντι σε όλα αυτά η ελληνική κυβέρνηση «πέτυχε»:
- Την αλλαγή της ονομασίας, η οποία γίνεται με όνομα που υπολείπεται του αισθήματος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
- Μια προσχηματική αλλαγή του Συντάγματος, καθώς η σκοπιανή πλευρά με την συμφωνία των Πρεσπών πήρε ό,τι επεδίωκε μέχρι τώρα.
- Την αυτονόητη αποσύνδεση των Σκοπίων από την αρχαία ελληνική ιστορία και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.
- Την αυτονόητη παραδοχή από τα Σκόπια ότι η δήθεν «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου