Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Μια τρύπα στο νερό οι κυρώσεις στην Ρωσία - Η επίθεση της Δύσης στη ρωσική οικονομία καταλήγει σε αδιέξοδο


Η αδυναμία της Δύσης να γονατίσει γρήγορα τον ρωσικό παραγωγικό μηχανισμό ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία απηχεί το αδιέξοδο που παρατηρείται στο πεδίο της μάχης....Εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι ένα κύμα κυρώσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει στο μισό την οικονομία της. Είμαστε ακόμα μακριά από αυτό...
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε καλά νέα στο Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι ανέμενε το ρωσικό ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, λόγω της αύξησης των δημόσιων δαπανών. Η ανάκαμψη ακολουθεί μια συρρίκνωση 2,1% πέρυσι, όταν η Ρωσία είχε την οικονομία στην οποία βάρυναν οι περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο μεταξύ των μεγάλων χωρών.
Αυτό δεν εμποδίζει τους οικονομολόγους να πιστεύουν ότι οι κυρώσεις θα κάνουν τη Ρωσία να μείνει στάσιμη για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα ρήγματα είναι ήδη εμφανή. Αλλά η αδυναμία της Δύσης να γονατίσει γρήγορα τη ρωσική οικονομία για να την τιμωρήσει για την εισβολή στην Ουκρανία αντανακλά το ευρύτερο αδιέξοδο στο πεδίο της μάχης. Και αυτό, παρά τη μαζική αποστολή όπλων στο Κίεβο και τη σημαντική οικονομική υποστήριξη.
Όταν αποκαλύφθηκαν αυτές οι κυρώσεις, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν τις χαρακτήρισαν τις μεγαλύτερες στην ιστορία και το αρχικό σοκ συγκλόνισε τη χρηματοπιστωτική αγορά της Μόσχας. Αλλά σήμερα, η ρωσική οικονομία είναι αρκετά οργανωμένη ώστε το Κρεμλίνο να μπορέσει να συντηρήσει έναν πόλεμο φθοράς που οι Ηνωμένες Πολιτείες ήλπιζαν να αποφύγουν.
Οι κυρώσεις αρχικά στέρησαν την Ρωσία από μικροτσίπ και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας, μειώνοντας την ικανότητά της να παράγει κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας. Αλλά από τότε, η Μόσχα βρήκε έναν τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο μέσω γειτονικών χωρών και βομβαρδίζει καθημερινά την Ουκρανία με όπλα ακριβείας.
Το ρωσικό αργό πετρέλαιο συνεχίζει επίσης να ρέει εκτός της χώρας, ακόμη και αν η συμφωνηθείσα πτώση των τιμών έχει επηρεάσει τα κρατικά ταμεία. Όσον αφορά τις κύριες επιπτώσεις των κυρώσεων, δηλαδή την τεχνολογική καθυστέρηση και την αδυναμία εκσυγχρονισμού, θα έχουν πράγματι αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με αναλυτές.
«Οι κυρώσεις δεν έχουν καταστρέψει τη ρωσική οικονομία σε αυτό το στάδιο, παρατηρεί ο Sergei Guriev, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών (Sciences Po) στο Παρίσι και πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης. Άρχισαν να περιορίζουν την ικανότητα του Πούτιν να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν τον σταμάτησαν. »
Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος της πληθώρας των εργαλείων που χρησιμοποιεί συχνά η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών από τότε που έγιναν μεγάλη οικονομική δύναμη τον περασμένο αιώνα. Ωστόσο, o απολογισμός από την ιστορία των κυρώσεων τους φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικός καθώς γενικά αποτυγχάνουν να επιφέρουν ριζική αλλαγή συμπεριφοράς, ειδικά από αυταρχικά κράτη όπως η Ρωσία, σύμφωνα με αναλυτές που μελετούν τον αντίκτυπό τους.
Το πώς η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει την κατάρρευση και να σημειώσει κάποια ανάπτυξη μετά από ένα χρόνο, παρά τον δυτικό οικονομικό αποκλεισμό, θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης για αναλυτές που θα αμφισβητήσουν στο μέλλον τη σημασία των κυρώσεων ως πολιτικού εργαλείου.
Η οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας βασίζεται σε τρεις πυλώνες μας λένε αναλυτές : σημαντικές πολιτικές κινήτρων, μετάβαση σε μια οικονομία πολέμου και μια άνευ προηγουμένου μετατόπιση του εμπορίου προς τους ασιατικούς εταίρους, κυρίως την Κίνα και την Ινδία.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ωστόσο, υπερασπίζεται τις κυρώσεις ως απαραίτητες για την αύξηση του τιμήματος που πρέπει να πληρώσει η Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για την ανάπτυξη κρύβουν την πραγματική ζημιά που υπέστη η οικονομία.
«Κάνουμε τη ρωσική οικονομία λιγότερο ανθεκτική και λιγότερο ικανή να συντηρηθεί με την πάροδο του χρόνου». Τους είναι πιο δύσκολο να διεξαγάγουν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. »
Οι οικονομολόγοι αποδίδουν μεγάλο μέρος της αύξησης της ρωσικής βιομηχανικής παραγωγής φέτος στον τομέα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνηση να παράσχει απεριόριστη χρηματοδότηση για την πολεμική μηχανή.
Η παραγωγή «ετοίμων μεταλλικών προϊόντων» -η κατηγορία που περιλαμβάνει όπλα και πυρομαχικά- αυξήθηκε κατά 30% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Και άλλοι τομείς που συνδέονται με τη στρατιωτική παραγωγή παρουσιάζουν θεαματικές αυξήσεις : οι υπολογιστές, τα ηλεκτρονικά και τα οπτικά προϊόντα έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ τα ειδικά ρούχα έχουν αυξηθεί κατά 76%. Η παραγωγή αυτοκινήτων, αντίθετα, μειώθηκε περισσότερο από 10%.
«Γινόμαστε τώρα μάρτυρες μιας τεράστιας τόνωσης της αναδιανομής της ζήτησης μέσω του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και όσων επωφελούνται του πολέμου, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως στρατιωτικός κεϋνσιανισμός», λέει η Alexandra Prokopenko, πρώην υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Η σταθερή παγκόσμια ζήτηση για ρωσικά εμπορεύματα στήριξε επίσης την οικονομία. Πέρυσι, η Ρωσία κατέγραψε πλεόνασμα ρεκόρ των τρεχουσών λογαριασμών της δηλαδή τα χρήματα που εισήλθαν στη χώρα.
Φέτος, το εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ στη συντριπτική πλειονότητα των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου προκάλεσε πτώση της τιμής του. Οι αναλυτές της Capital Economics αναμένουν ότι τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας θα μειωθούν από 340 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος πριν σταθεροποιηθούν σε αυτό το επίπεδο το 2024.
Ωστόσο, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε ελαφρά την ίδια περίοδο. Στην πραγματικότητα, η Μόσχα έχει βρει έναν τρόπο να πουλήσει το πετρέλαιο της σε ασιατικές χώρες δημιουργώντας έναν στόλο από δεξαμενόπλοια-φαντάσματα που ανήκουν, ασφαλίζονται και ναυλώνονται εκτός Δύσης.
«Η Ρωσία συνεχίζει να πουλά σε χώρες που δεν αποτελούν μέρος του συνασπισμού κυρώσεων. Ο αντίκτυπος των κυρώσεων για το πετρέλαιο, αν και ουσιαστικός, δεν είναι επομένως ακόμη καθοριστικός», παρατηρεί ο Γκούριεφ.
Για να γίνουν αποτελεσματικές, επισημαίνουν αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει συνεχώς να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστές και ότι θέτουν τέλος στις λύσεις παράκαμψεις τους που βρίσκουν οι Ρώσοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε πρόσφατα μέτρα για την ενίσχυση της εφαρμογής κυρώσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν την πρόσβαση σε ορισμένες οδούς διαφυγής.
Οι ρωσικές προσπάθειες για υποκατάσταση των εισαγωγών, εν τω μεταξύ, έχουν μέχρι στιγμής αποφέρει μόνο ανάμεικτα αποτελέσματα. Περίπου το 65% των ρωσικών βιομηχανικών επιχειρήσεων εξακολουθούν να εξαρτώνται από εισαγόμενο εξοπλισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο από την Ανώτατη Οικονομική Σχολή της Μόσχας.
Ο Nicholas Mulder, ειδικός σε κυρώσεις και καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, λέει ότι η προσπάθεια της Δύσης να επιβάλει κυρώσεις σε μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Ρωσία θα μπορούσε να γίνει case study στο μέλλον. Το τεράστιο μέγεθος της Ρωσίας καθιστά αδύνατη την πλήρη αποκοπή της από την παγκόσμια οικονομία. Παραμένει, στην πραγματικότητα, μια σημαντική πηγή πρώτων υλών για τις προηγμένες οικονομίες και ένας κρίσιμος προμηθευτής τροφίμων και λιπασμάτων για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το γεγονός ότι η Μόσχα κατάφερε να ανακατευθύνει γρήγορα το εμπόριο της από την Ευρώπη στην Ασία θα μπορούσε να μετατραπεί σε πραγματικό πλεονέκτημα, προσθέτει ο Mulder. «Η Ρωσία έχει προσκολληθεί στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου», είπε, επισημαίνοντας ότι η Ασία θα προσφέρει τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης που αναμένεται φέτος. «Χωρίς τη συνεργασία της Ασίας, είναι αδύνατο να παραλύσουμε τη ρωσική οικονομία», σημειώνει ο ειδικός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πραγματικό αδύναμο σημείο της Ρωσίας έγκειται στην αυξανόμενη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έναν πόρο που η Μόσχα δεν μπορεί να αντικαταστήσει με μια αλλαγή εμπορικών εταίρων. Η μετανάστευση και η κινητοποίηση που προκλήθηκε από τον πόλεμο έχουν στερήσει από τις εταιρείες ορισμένους από τους εργαζομένους τους, με αποτέλεσμα η Ρωσία να βιώνει το χειρότερο έλλειμμά της από τη δεκαετία του 1990. Μια τάση που μπορεί μόνο να επιδεινωθεί δεδομένων των φτωχών δημογραφικών προοπτικών της χώρας.
Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια της κατά 1%, υψηλότερα από το αναμενόμενο, ενώ περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται αργότερα μέσα στο έτος. Τόνισε ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
«Δυσκολίες στρατολόγησης, πληθωριστικές φούσκες, ο αντίκτυπος των τεχνολογικών κυρώσεων… όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν σημασία και μάλιστα μεγάλη» μας λέει ο Γκουρίεφ. Βαραίνουν στην ρωσική οικονομική ανάπτυξη, την ικανότητά της να καινοτομεί και να εκσυγχρονίζεται. Η Ρωσία θα μείνει στάσιμη και η ικανότητά της να πλησιάσει τις ανεπτυγμένες χώρες θα είναι περιορισμένη. »
Σύμφωνα με την κ. Προκοπένκο, ενώ οι κρατικές πολεμικές δαπάνες έχουν όντως τονωτική επίδραση στην οικονομία, «δεν πρόκειται για παραγωγική ανάπτυξη».
«Η ρωσική οικονομία δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα», λέει. Όλα αυτά θυμίζουν τη σοβιετική εποχή και όλοι γνωρίζουμε πώς κατέληξε η σοβιετική οικονομία. »

[iEpikaira: Η ανάλυση θα ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εάν εξέταζε και τις επιπτώσεις των κυρώσεων στις δυτικές οικονομίες και δη στις ευρωπαϊκές...]

Wall Street Journal (2/8/23) απόδοση Babis Georges Petrakis

Οι περισσότεροι διαβάζουν και

Πηγή: https://i-epikaira.blogspot.com/2023/08/wall-street-journal.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου