Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σκουριές:Τα επιτηδευμένα λάθη στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου συνεχίζονται.

Αν δείτε κάτι να περάσει δίπλα σας σαν λάστιχο απο σαμπρέλλα είναι ο Τσίπρας, που κάνει κυβισθήσεις!   Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί η Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως διαβεβαίωσε σήμερα ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατή η ακύρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά κατά βάση ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο! Με τις υγειές σας στις Σκουριές…

Αυτό που ανησυχεί σε αυτή την επένδυση είναι η μη μεταφορά νεότερης και χρήσιμης τεχνολογίας απο την εταιρεία Eldorado Gold στην Ελλάδα και η μη εγκατάσταση σοβαρών νέων υποδομών για τον πλήρη εμπλουτισμό του χρυσού σε αυτή (περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερη εκμετάλλευση και περισσότερος χρόνος για τη προστασία του περιβάλλοντος).

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξαγωγή χρυσού απο τη χώρα, κάτι εγκληματικό για τις συνθήκες στις οποίες ευρίσκεται. Η μη προστασία του περιβάλλοντος και η επιστημονική ανικανότητα να μη ξέρει κανείς που πηγαίνει το κυάνιο απο το υδροκυάνιο που χρησιμοποιείται σε κάποια φάση της επεξεργασίας είναι ένας άλλος ανησυχητικός παράγοντας. Απο τη στιγμή που δεν φτειάχνεται ούτε καρφίτσα στην Ελλάδα δεν με εκπλήσσει ούτε αυτό.

Η εξαγωγή του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και η μετατροπή του πρωτογενούς προιόντος σε δευτερογενή προϊόντα πολλαπλάσιας αξίας είναι καθημερινό πρόβλημα της χώρας, το οποίο στο μέλλον θα μεγεθυνθεί απο τη παρουσία των SWAPS Βαρουφάκη (ανταλλαγή κρατικού χρέους με ομόλογα συνδεδεμένα με την “ανάπτυξη”).

Αυτή η κατάσταση θα αυξάνει συνέχεια τη διαφορά ανταγωνιστικότητας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών στις οποίες εξάγονται τα πρωτογενή προιόντα π.χ. της Γερμανίας, της Γαλλίας κλπ. Αυτό σημαίνει, πως όσο συμβαίνει αυτό η χώρα θα πτωχαίνει και το ζωνάρι των Ελλήνων θα σφίγγει. Αν δεν υπάρξει παραγωγή ούτε οι δημοσιογράφοι ούτε οι γιατροί ούτε οι δικηγόροι ούτε οι στρατιωτικοί που δεν παράγουν τίποτα δεν θα έχουν να φάνε. Εξαίρεση πάντα θα είναι οι Έλληνες εφοπλιστές που και επι ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι σαν την καρέτα-καρέτα, προστατευόμενο είδος…


Η περίπτωση του χρυσού, του αργύρου, της πλατίνας και των υδρογονανθράκων είναι εθνικής σημασίας αφού παίζονται στο χρηματιστήριο. Την Ελλάδα δεν την συμφέρει η εξαγωγή των ευγενών μετάλων αλλά η αποθήκευσή τους στην Ελλάδα σε ειδικό θησαυροφυλάκιο και η χρηματιστηριακή τους εκμετάλλευση. Το ότι ο χρυσός και τα ευγενή μέταλα της Ελλάδας παραδίνονται συνέχεια και παραμένουν σε χέρια τρίτων είναι πολύ σημαντικότερο πρόβλημα απο το τρόπο που γίνονται οι αδειοδοτήσεις για την εξόρυξή του.

Μεγάλη δυστυχία για την Ελλάδα να κυβερνάται απο ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ της παραγωγής.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου