Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Η CIA διέγραψε “ακούσια” την έκθεση βασανιστηρίων της – Τζον Κυριακού: “Ότι έχουν πει είναι ψέμμα”

573bcb86c46188e4598b458c
Το Γραφείο Γενικού Επιθεωρητή της CIA φέρεται να διέγραψε “κατά λάθος” το μόνο αντίγραφο της έκθεσης βασανιστηρίων από την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, αλλά ο ελληνικής καταγωγής πληροφοριοδότης της CIA Τζον Κυριακού λέει στο RT ότι ο αμερικανικός λαός δεν θα πρέπει να πιστεύει ό, τι λέει η υπηρεσία.

Το “κατά λάθος” διεγραμμένο αντίγραφο περιείχε 6.700 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τις τεχνικές βασανιστηρίων που χρησιμοποιήθηκαν στους κρατούμενους από τη CIA μετά τις επιθέσεις της 9/11. Μόνο περίπου 500 σελίδες της έκθεσης έχουν αποχαρακτηριστεί και κυκλοφόρησαν από τον πρόεδρο της επιτροπής, την γερουσιαστή Dianne Feinstein (D-Καλιφόρνια), το Δεκέμβριο του 2014.
Ο πρώην αναλυτής της CIA Τζον Κυριακού, ο οποίος εξέτισε ποινή στη φυλακή γιατί ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη χρήση του εικονικού πνιγμού από την CIA, είπε στο RT ότι δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η υπηρεσία είπε ότι είχε καταστρέψει το αντίγραφο.
Η έκπληξη του Κυριακού ήταν, ωστόσο, στην προσπάθεια του οργανισμού να πείσει την επιτροπή ότι η διαγραφή ήταν ένα ατύχημα.
“Δεν είναι ατύχημα. Δεν μπορείς κατά λάθος να καταστρέψεις ένα έγγραφο 6.700 σελίδων. Δεν μπορείς να καταστρέψεις κατά λάθος το ηλεκτρονικό αντίγραφο, ειδικά όταν τα εν λόγω έγγραφα αριθμούνται. Υπάρχουν μόνο περίπου μια δωδεκάδα που υπάρχουν οπουδήποτε στον κόσμο”, δήλωσε ο Κυριακού.
«Κάποιος θα πρέπει να πάει ως φυσική παρουσία στο Γραφείο του Γενικού Συμβούλου, να τραβήξει έξω αυτό το έγγραφο, το οποίο αποτελείται από πολλά μέρη, είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να καθίσει από μόνο του, και να έχει το χρόνο να το καταστρέψει με φυσικό τρόπο. Δεν έχει κανένα νόημα. Δεν λειτουργεί έτσι η CIA», πρόσθεσε.
Η Feinstein έγραψε στον διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν αυτή την εβδομάδα αφού το Yahoo έβγαλε την ιστορία για να του ζητήσει να αντικαταστήσει το αντίγραφο.
“Η άμεση ανταπόκριση σας θα καθησυχάσει την ανησυχία μου ότι αυτό ήταν κάτι περισσότερο από «ατύχημα». Η CIA IG πρέπει να έχει ένα αντίγραφο της πλήρους μελέτης, διότι η έκθεση περιλαμβάνει εκτενείς πληροφορίες που σχετίζονται άμεσα με την συνεχή εποπτεία της CIA από το IG”, έγραψε η Feinstein.
Το RT ρώτησε τον Κυριακού αν πίστευε ότι ο οργανισμός προσπαθεί να κάνει την έκθεση εξαφανιστεί.
“Όλα που η CIA μας έχει πει σχετικά με αυτό το πρόγραμμα από την αρχή ήταν ένα ψέμα”, ειπε ο Κυριακού στο RT. “Η CIA, είπε ότι δεν βασάνιζε κρατούμενους. Αυτό ήταν ένα ψέμα. Η CIA είπε ότι δεν έστελνε ανθρώπους σε τρίτες χώρες να υποβληθούν σε βασανιστήρια. Αυτό ήταν ένα ψέμα. Η CIA είπε ότι δεν έστελνε ανθρώπους σε μυστικές φυλακές σε όλο τον κόσμο. Αυτό ήταν ένα ψέμα.”
“Ο Τζον Μπρέναν [διευθυντής της CIA] … είπε ότι δεν έβαλε εργαζομένους του να κατασκοπεύσουν ερευνητές της Γερουσίας. Αυτό ήταν ένα ψέμα. Το ερώτημά μου είναι γιατί θα πρέπει να πιστεύουμε οτιδήποτε λέει ο Τζον Μπρέναν όταν όλα αυτά που έχει πει στον Αμερικανικό λαό ήταν ένα ψέμα;”, πρόσθεσε.
Ο Κυριακού είπε στο RT ότι, για μεγάλο μέρος της καριέρας της στη Γερουσία, η Feinstein ήταν “κάτι περισσότερο από μια μαζορέτα για τη CIA”, αλλά όλα άλλαξαν όταν ο Μπρέναν διέταξε τους υπαλλήλους της CIA να μπουν μέσα στους υπολογιστές της εξεταστικής επιτροπής της Γερουσίας Πληροφοριών και να κατασκοπεύσουν σε ό, τι η Γερουσία έκανε.
“Τώρα η Dianne Feinstein είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές που ζητούν ο Τζον Μπρέναν να κάνει τη δουλειά του ζητώντας ενισχυμένη εποπτεία πάνω από τη CIA”, πρόσθεσε.
Ένας εκπρόσωπος της CIA δήλωσε στο RT ότι είχε διατηρήσει ένα αντίγραφο της έκθεσης των βασανιστηρίων της Γερουσίας αφού πρώτα το είχε παραλάβει, και ότι θα συνεχίσει να κρατά το αντίγραφο, εν αναμονή του τελικού αποτελέσματος ενός αιτήματος με το Νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφορίας από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών.
Αν το αίτημα δεν είναι επιτυχές, ο Κυριακού είπε στο RT ότι ο μόνος τρόπος για το κοινό να μπορέσει να δει την πλήρη έκθεση 6.700 σελίδων θα είναι κάτι ηρωικό να συμβεί.
Θα χρειαζόταν ένα μέλος της Γερουσίας (Select Committee on Intelligence) να το υποβάλει σε αποδεικτικά στοιχεία, στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας επιτροπής ή ακρόαση υποεπιτροπής, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται αυτόματα στον Αμερικανικό λαό. Μόνο ένας γερουσιαστής θα μπορούσε να το κάνει αυτό χωρίς να αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες.
“Σκεφτήκαμε ότι ίσως ο πρώην γερουσιαστής [Mark] Udall από το Κολοράντο θα είχε τα κότσια να το κάνει. Δεν το έκανε. Ίσως υπάρχει κάποιος άλλος γερουσιαστής ο οποίος μπορεί”, δήλωσε ο Κυριακού.

Πηγή:
https://www.rt.com/usa/343380-john-kiriakou-cia-torture/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου