Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

«Πιέζουν» στο μαλακό υπογάστριο του Πούτιν οι Αμερικανοί – Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 200 εκ. στην Ουκρανία

«Πιέζουν» στο μαλακό υπογάστριο του Πούτιν οι Αμερικανοί – Επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 200 εκ. στην Ουκρανία 
Τα μέσα αυτά θα ενισχύσουν τις διοικητικές ικανότητες του ουκρανικού στρατού, τις ασφαλείς επικοινωνίες του ή ακόμη τα μέσα νυχτερινής όρασης που διαθέτει.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, αυτή η συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας στηρίζεται στην πρόσφατη υιοθέτηση από το Κίεβο ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια.
Το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των νέων αμερικανικών εξοπλισμών «θα οριστεί μεταγενέστερα», διευκρίνισε.
Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα στον στρατό του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 10.000 ανθρώπων.
Η Ουάσιγκτον, σύμμαχος του Κιέβου, πούλησε φέτος αντιαρματικούς πυραύλους Javelin για να «προστατευτεί η εθνική του κυριαρχία και η εδαφική του ακεραιότητα» παρά τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας.
Η ανακοίνωση του Πενταγώνου για την επιπρόσθετη βοήθεια για την ουκρανική άμυνα γίνεται την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλει την αυστηρή στάση που τηρεί απέναντι στην Ρωσία ώστε να σταματήσει την πολεμική που προκλήθηκε από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ την Δευτέρα στο Ελσίνκι κατά την πρώτη διμερή Συνάντηση Κορυφής που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Αν και οι φόβοι ορισμένων παρατηρητών μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάνει κάποιο βήμα προς τον Ρώσο ομόλογό του στο θέμα της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Μόσχα αποδείχθηκαν αβάσιμοι, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της Ουκρανίας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.
Όταν εκλήθη να πει για ποιο πράγμα θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία, ο Τραμπ παρέλειψε να αναφέρει την Κριμαία ή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μολονότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει πολλές κυρώσεις στη Ρωσία για το θέμα αυτό.
Αυτό τροφοδότησε υποψίες και ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορήθηκε εν γένει από όλες τις πλευρές ότι ήταν υπερβολικά επιεικής απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου να παγιώσει την προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας που είχε υποσχεθεί πριν από την εκλογή του.
Σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ανατολική Ουκρανία κατά την συνάντησή τους και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «συγκεκριμένες προτάσεις».
Μεταξύ αυτών, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, βρίσκεται η διοργάνωση δημοψηφίσματος στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας για να δοθεί τέλος στην σύγκρουση.
Αυτό θα αφορούσε το καθεστώς των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που διαφεύγουν του ελέγχου του Κιέβου.
«Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κατά κανέναν τρόπο το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ένα δημοψήφισμα στην ανατολική Ουκρανία, το οποίο δεν θα είχε καμία νομιμότητα», αντέδρασε χθες η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νάουαρτ, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Μινσκ του 2015, με τις οποίες ωστόσο δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι στιγμής να τερματιστεί η σύγκρουση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου