Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου αποκάλυψε ότι ο Διοικητής της UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε συγκάλυψη για έκρηξη και ζήτησε από Λίβανο ν΄αποκλείσει την πιθανότητα ξένης επίθεσης………και του υπέδειξε ”βιομηχανικό ατύχημα”..

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera που έδωσε στο Baabda Palace ο χριστιανός Πρόεδρος του Λιβάνου υποστηριζόμενος από το πολιτικό κόμμα της Hezbollah ήταν αποκαλυπτικός όσο και καταπέλτης. Αποκάλυψε παρέμβαση του  Διοικητή Δυνάμεων της UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Interim Force in Lebanon)  στον Λίβανο του Ιταλού Stefano Del Cole που σε επικοινωνία του με το Ισραήλ και τον Λίβανο ζήτησε ν΄αποκλειστεί οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτική και ότι είναι βιομηχανικό ατύχημα. 
Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η έρευνα δεν αποκλείει την πιθανότητα εξωτερικής επίθεσης π.χ με πύραυλο. Ανέφερε: Η δικαιοσύνη του Λιβάνου είναι υπεύθυνη για την έκρηξη του λιμανιού της Βηρυτού. Ζητήσαμε διεθνή βοήθεια στην έρευνα για να καλύψουμε όλες τις υποθέσεις, τις δυνατότητες και τις έρευνες που θα αποκαλύψουν τα πάντα ..

Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη με το Ισραήλ ενώ κατέχει έδαφος του Λιβάνου, λόγω των συνοριακών διαφορών και του παλαιστινιακού ζητήματος.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας Michel Αoun επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μια έρευνα για την υπόθεση έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία είναι υπεύθυνη για την εξέταση σημαντικών υποθέσεων και της ανώτατης δικαστικής αρχής της χώρας, και κανείς άλλος δεν εμπλέκεται.

” Είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να μην απορρίψουμε οποιαδήποτε πιθανότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής παρέμβασης ή μιας τοπικής αιτίας, ακόμη και αν είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για ατύχημα .Ως εκ τούτου, πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις υποθέσεις, προκειμένου να περιορίσουμε κάθε ερμηνεία ή κατηγορία για διαγραφή των γεγονότων “.

Εξήγησε έτσι για ποιο λόγο ο Πρόεδρος Αοun επέμεινε να μην εγκαταλείψει την υπόθεση της εξωτερικής επέμβασης/εμπλοκή στην έκρηξη (για παράδειγμα, το νιτρικό αμμώνιο ανεφλέγη από πύραυλο), παρά την παρέμβαση του  Διοικητή Δυνάμεων της UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Interim Force in Lebanon)  στον Λίβανο Stefano Del Cole που σε επικοινωνία του με το Ισραήλ και τον Λίβανο ζήτησε ν΄αποκλειστεί οποιαδήποτε ενέργεια στρατιωτική και ότι είναι βιομηχανικό ατύχημα. Ο Πρόεδρος απάντησε:” Πολλοί Λιβανέζοι έδωσαν τις μαρτυρίες τους γι αυτήν την έκρηξη, δήλωσαν ότι είχαν ακούσει πολεμικά αεροπλάνα πριν από την έκρηξη. Ως εκ τούτου, είμαστε ηθικά υποχρεωμένοι να μην εγκαταλείψουμε αυτήν την πιθανότητα και να διερευνήσουμε ακόμη και αν είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει συμβεί ατύχημα λόγω αμέλειας από τους εμπλεκόμενους στο λιμάνι.

Σε απάντηση σε μια ερώτηση, ο Πρόεδρος Aoun αρνήθηκε κάτι που λέγεται ότι αυτό το τμήμα του λιμένα περιείχε ειδικά όπλα της Χεζμπολάχ κι αυτό βρίσκεται πίσω από την μεγάλη κλίμακα της έκρηξης, υποδεικνύοντας ότι το νιτρικό αμμώνιο υπήρχε στο λιμάνι από το 2014. Όλοι όσοι εργάζονται στο λιμάνι το γνωρίζουν και υπάρχουν πολλές ιστορίες που μεταδίδονται. Αν και η Χεζμπολάχ δεν χρειάζεται να αποθηκεύσει τα όπλα της στο λιμάνι, οι τρέχουσες έρευνες θα αποκαλύψουν όλα τα πράγματα και θα καθορίσουν τις ευθύνες. ” ( αναπαραγωγή από την δημοσίευση της σελίδας fb του Μισέλ Αούν)
Η φονική έκρηξη σκότωσε πάνω από 180 πολίτες τραυμάτισε 6000 άλλους και κονιορτοποίησε τη μισή Βηρυτό..

dimpenews.com

https://www.triklopodia.gr/%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%bf-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b5%ce%b4%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου