Μέσα στα πολλά που θα γραφτούν αυτές τις μέρες για το χθεσινό επεισόδιο των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας, καταθέτω και εγώ τις σκέψεις μου:
1. Το επεισόδιο δεν αποτελεί ούτε θετική, αλλά ούτε και αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα. Σχολιασμοί των ΜΜΕ περί ”αποτυχημένης” συνάντησης είναι άστοχοι. Η διπλωματία δεν υφίσταται μόνο για δεξιώσεις και τυπικές αβρότητες αλλά αποτελεί εργαλείο προώθησης των εθνικών συμφερόντων και ως τέτοιο μπορεί να κινείται σε όλο το φάσμα συμπεριφορών αναλόγως με τις περιστάσεις.
2.Το πλέον σημαντικό στοιχείο της χθεσινής εξέλιξης αφορά το ξεκάθαρο μήνυμα που στάλθηκε -όχι προς την Άγκυρα- αλλά προς τους δυνητικούς φίλους αλλά και τους συμμάχους της Ελλάδας.
Το μήνυμα αυτό είναι πως η χώρα μας στέκεται και υπερασπίζεται με σθένος τις θέσεις της. Αυτό είναι σημαντικότατο στοιχείο καθώς αυτό που συνήθιζαν να βλέπουν στο παρελθόν τα άλλα κράτη ήταν μια Ελλάδα που χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό η ίδια για τον εαυτό της περίμενε να την βοηθήσουν οι άλλοι απλά και μόνο επειδή είχε το δίκιο με το μέρος της.
3. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ σήμερα Παρασκευή, μια μέρα μετά το επεισόδιο, πηγαίνει στην Κύπρο προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Αν χθες οι τουρκικές προκλήσεις είχαν μείνει αναπάντητες, σήμερα οι όποιες ελληνικές δηλώσεις περί «συμμαχιών» ή συνεννοήσεων με φίλιες χώρες θα ήταν κενές περιεχομένου αφού κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σε βοηθήσει όταν σε βλέπει να υποχωρείς στο bullying.
4. Η ζωντανή μετάδοση της αντιπαράθεσης έδωσε για τη δυνατότητα στο τουρκικό κοινό να ακούσει χωρίς λογοκρισία τις ελληνικές θέσεις για τη στάση της Τουρκίας κάτι που σπανίζει πλέον στη γειτονική μας χώρα.
Σε μια χώρα που στερείται αντικειμενικής ενημέρωσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσφερε στους Τούρκους πολίτες μια μοναδική ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια από την άλλη πλευρά.
5. Με το χθεσινό επεισόδιο αποφεύχθηκε η δημιουργία μιας συνήθειας όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που πηγαίνουν στην Άγκυρα οφείλουν να δέχονται εξευτελισμούς αν θέλουν να συνομιλούν με την Τουρκία.
Μετά το φιάσκο με την Πρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής, αν γινόταν κάτι αντίστοιχο για δεύτερη φορά, πλέον θα υπήρχε η κίνδυνος να θεωρηθούν δεδομένοι τέτοιοι συμβιβασμοί. Η στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ, έσπασε τη δημιουργία αυτού του προηγούμενου εν τη γενέσει του.
6. Η χθεσινή εξέλιξη ξεκαθαρίζει στους συμμάχους και εταίρους μας ότι τα πράγματα με την Τουρκία δεν προχωρούν.
Αυτό απελευθερώνει όσους ήδη θεωρούν ότι η στάση έναντι της Τουρκίας πρέπει να αλλάξει -ειδικά σε ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά πρόσφατα και εντός της Ιταλίας και Γερμανίας- ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.
Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως θετικά αποτελέσματα για την Ελλάδα αλλά βεβαίως επιβαρύνει την Τουρκία.
Γενικά:
Τα χθεσινά γεγονότα δεν αποτελούν κάποιο λόγο χαράς ή περηφάνιας για την Ελλάδα, αλλά σίγουρα αν δεν είχε κινηθεί έτσι όπως κινήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα αποτελούσαν λόγους για το ακριβώς αντίθετο...
https://kostasxan.blogspot.com/2021/04/blog-post_271.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου