Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ο απεσταλμένος του Μπάιντεν για το κλίμα Τζον Κέρι λέει ότι μια "εξωγήινη" δύναμη έφερε τους ανθρώπους στο Νταβός για να "σώσουν τον πλανήτη" σε μια παράξενη ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε σε μια ομάδα συμμετεχόντων την Τρίτη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ότι είναι μέρος μιας "επιλεγμένης ομάδας ανθρώπων" που συγκεντρώθηκε από μια "εξωγήινη" δύναμη για να σώσει το σχέδιο. 

Ο τσάρος του κλίματος ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Børge Brende, πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στη Γενεύη, που του εξασφάλισε το "καλύτερο δωμάτιο που είχα ποτέ εδώ στα 35 χρόνια". 

Στη συνέχεια, ο Κέρι ξεκίνησε ένα παραλήρημα προειδοποιώντας τους παρευρισκόμενους ότι "ο χρόνος τελειώνει" για να αποφευχθούν οι "χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής".

"Όταν σταματάς και το σκέφτεσαι, είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι εμείς, μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων, λόγω οποιουδήποτε γεγονότος που μας άγγιξε κάποια στιγμή στη ζωή μας, είμαστε σε θέση να καθίσουμε σε ένα δωμάτιο και να συγκεντρωθούμε και να μιλήσουμε για τη σωτηρία του πλανήτη", σκέφτηκε ο Κέρι. 

"Είναι τόσο... σχεδόν εξωγήινο να σκέφτεσαι να "σώσεις τον πλανήτη". Αν το πεις αυτό στους περισσότερους ανθρώπους, οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι είσαι ένας τρελός δεντρολάτρης και αριστερός φιλελεύθερος, ξέρεις, καλοθελητής, οτιδήποτε". 

Ο Kerry - ο οποίος εκφώνησε την ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας του WEF με τίτλο Philanthropy: Καταλύτης για την προστασία του πλανήτη μας - κατήγγειλε ότι "δήθεν σοφοί ενήλικοι άνθρωποι" εξακολουθούν να αγνοούν την επιστήμη, τα μαθηματικά και τη φυσική της κλιματικής αλλαγής. 

'Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, χωρίς εκπομπές άνθρακα - θα φτάσουμε εκεί γιατί πρέπει να το κάνουμε', είπε.

Δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως για να κάνουμε αυτό που είπαν οι επιστήμονες, δηλαδή να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης", πρόσθεσε.

'Και αυτές οι χειρότερες συνέπειες θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, [στην] Αφρική και σε άλλα μέρη. Από τις 20 χώρες στον κόσμο που πλήττονται περισσότερο από την [κλιματική] κρίση, οι 17 βρίσκονται στην Αφρική". 

Ο Κέρι μίλησε για τον στόχο της συγκράτησης της υπερθέρμανσης του κλίματος κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου. 

Όσον αφορά το πώς θα επιτευχθεί αυτό, είπε: "το μάθημα που έμαθα τα τελευταία χρόνια και το έμαθα ως υπουργός [Εξωτερικών] και το έμαθα έκτοτε, ενισχυμένο κατά κόρον, είναι: χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα, χρήματα. Και λυπάμαι που το λέω αυτό". 


Ο Κέρι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, όπως και οι φιλάνθρωποι.  

Η χρηματοδότηση στην καθαρή ενέργεια θα πρέπει να υπερτριπλασιάσει τα σημερινά επίπεδα μέχρι το 2030, σε περίπου 4 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.  

Ο στόχος του 1,5 βαθμού προήλθε από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015, η οποία αποσκοπεί στον "περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ κάτω των 2, κατά προτίμηση 1,5 βαθμών Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα". 

"Κοιτάξτε τι συμβαίνει με τα είδη, τα μισά είδη του πλανήτη έχουν ήδη σκοτωθεί", πρόσθεσε ο Κέρι.  

Ο Κέρι παραπονέθηκε επίσης ότι οι εταιρείες συχνά δεσμεύονται δημοσίως για μια πορεία προς μηδενικές εκπομπές, αλλά δεν αποκαλύπτουν πώς σκοπεύουν να φτάσουν εκεί.   

"Ας το παραδεχτούμε, [ένα] σωρό εταιρείες στον κόσμο έχουν επιλέξει να πουν: 'Θα είμαι καθαρός μηδενικός μέχρι το 2050'", είπε.

'Και εσείς και εγώ, ξέρουμε ότι δεν έχουν ιδέα για το πώς θα φτάσουν εκεί. Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι σε καλό δρόμο για να το πετύχουν".

Οι Ρεπουμπλικάνοι χλεύασαν τον Κέρι για το γεγονός ότι διέσχισε τον κόσμο με αεροπλάνα που επιβαρύνουν τις εκπομπές ρύπων, ενώ προσπαθούσε να υπογραμμίσει την αίσθηση του επείγοντος για το κλίμα. 

Σε διάστημα περίπου 15 μηνών, ο Κέρι διένυσε περισσότερα από 180.000 μίλια με πτήσεις που εκπέμπουν πάνω από 9,5 εκατομμύρια κιλά άνθρακα, περίπου 300 φορές το μέσο ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα ενός Αμερικανού, σύμφωνα με ανάλυση του Washington Free Beacon.

Το γραφείο του Κέρι λέει τώρα ότι πετάει εμπορικά ή με στρατιωτικά αεροσκάφη, αφότου δέχτηκε σφυροκόπημα επειδή χρησιμοποίησε το ιδιωτικό τζετ της πλούσιας συζύγου του Τερέζα Χάιντς Κέρι για να παραλάβει ένα βραβείο για το κλίμα στην Ισλανδία το 2019. 

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

http://corfiatiko.blogspot.com/2023/01/blog-post_203.html

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου