Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Τρίτο μέρος Ναυτικό.

Τρίτο μέρος Ναυτικό.

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.  Δεν είναι μια σειρά άρθρων για το τι οπλικά συστήματα χρειαζόμαστε. Είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία έχω συμπεριλάβει όλους τους συνδέσμους από την παρουσίαση –ανάλυση των οπλικών συστημάτων που έχω κάνει. Αναφέρω τις άγνωστες δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, για την διασύνδεση τους με άλλα οπλικά συστήματα και το αναλογιστικό κόστος της κάθε μιας πρότασης.

 Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Δεύτερο μέρος. Αεροπορία-αεροδρόμια, αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ GCA, θα το διαβάσετε εδώ:

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/07/gca.html

Υπάρχουν οπλικά συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές πλατφόρμες, προσφέροντας δεκάδες λύσεις για την ενίσχυση των ΕΔ. Δυστυχώς όλα αυτά αγνοούνται από τους αρμόδιους στο ΥΠΕΘΑ, αν δεν τους τα αναφέρουν κατά τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εταιριών και δεν τα λένε τα διαφημιστικά φυλλάδια.

Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.

Συνεχώς ανακαλύπτω στις κατ ιδίαν συζητήσεις, πως τα στελέχη των ΕΔ αγνοούν τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων. Μου αναφέρουν σε Προσωπικά μηνύματα στο Χ πως από εσάς τα μαθαίνουνε και δεν τα λένε όλα αυτά τα άλλα αμυντικά ΜΜΕ.

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη. Θα διαβάσετε το πρώτο μέρος εδώ:

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/07/blog-post_8.html

Δεν είμαι εδώ για να κρίνω κανέναν αλλά για να πω αλήθειες για τα οπλικά συστήματα.
Χρειαζόμαστε στις ΕΔ: ραντάρ, πυροβόλα και πυραύλους για αντιαεροπορικά συστήματα, πλοία, αεροδρόμια, νησιά, αυτοκινούμενα συστήματα, ραντάρ GCA αεροδρομίων, ραντάρ επιτήρησης, ραντάρ και συστήματα άμυνας νήσων και προσβολών με πυραύλους πλοίων.

 Θα εξετάσουμε πως όλα αυτά μπορούν να συνδυαστούν μαζί και να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια πυροβόλα, ραντάρ και πυραύλους και για τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Οι μεγάλοι αριθμοί των συστημάτων που θα παραγγείλουμε θα μας δώσουν χαμηλότερες τιμές, συμπαραγωγές, αφθονία ανταλλακτικών, ένα σύστημα υποστήριξης των συστημάτων με ένα κέντρο επισκευών και όχι πολλά διαφορετικά.

Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι η τεχνογνωσία που θα αποκτήσουμε και η  λειτουργικότητα παρόμοιων συστημάτων με την ευκολία διασύνδεσης μεταξύ τους.

Οπλικά συστήματα για μικρού μεγέθους ταχέα σκάφη, μέρος δεύτερον. Πύραυλοι επιφανείας μικρού μεγέθους, συστήματα. ελαφρού βάρους με περισσότερες μαχητικές ικανότητες, θα το διαβάσετε εδώ:
https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2023/11/blog-post_3.html


Οπλισμός μικρής πυραυλακάτου.
Για να ρίξουμε το κόστος μιας πυραυλακάτου πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος από όσα αναφέραμε, δηλαδή ραντάρ, αντιαεροπορικά συστήματα πυροβόλα και οι πύραυλοι από το σύστημα προσβολής στόχων από τα νησιά μας.

Προσπερνάω τις απόψεις των Ναυάρχων, των ειδικών στο ΥΕΝ και όσα λένε τα ξεφτέρια στο ΥΠΕΘΑ που ζητάνε μια πυραυλάκατος να έχει οπλισμό κορβέτας.

Θέλουν σύστημα RAM που στοιχίζει περισσότερο από 65 εκατομμύρια ευρώ μαζι με τους 21 πυραύλους RIM -116 C και πυροβόλο των 76 χιλιοστών στην πλώρη. Το πυροβόλο των 76 χιλιοστών με την αποθήκη βλημάτων που τοποθετείται στην πυραυλάκατο, με 300 πυρομαχικά σε ειδικά κιβώτια σε προστατευμένες θέσεις και στον γεμιστήρα του πυροβόλου ζυγίζουν πάνω από 20 τόνους. Καταλαμβάνουν μεγάλο χώρο στην πλώρη και απαιτούν ισχυρότερες μηχανές ντίζελ για να ανασηκωθεί η πλώρη και να πιάσουν υψηλές ταχύτητες. Και τα δυο αυτά οπλικά συστήματα κοστίζουν περισσότερο από το μισό κόστος μιας μικρής πυραυλακάτου!

Η μελέτη για να μικρή πυραυλάκατο συνεχίζεται προσπαθώντας να βρω- ανακαλύψω, νέα δεδομένα που να την κάνουν καλύτερη και φτηνότερη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η τοποθέτηση ενός ικανοποιητικού πυροβόλου που να συνεργάζεται με τα ραντάρ άμεσα και όχι μέσο FCR-STIR 1.2! Επιτέλους βρέθηκε η λύση για την τοποθέτηση μεγαλύτερου πυροβόλου από το SEA SNAKE των 30 χιλιοστών!  Το ραντάρ Giraffe-1X στην τρίτη βελτιωμένη του έκδοση συνεργάζεται με τα πυροβόλα Trident Mk2 των 40 χιλιοστών.

Η πυραυλάκατος θα έχει ραντάρ Giraffe-1X, 2 ραντάρ SPEXER 2000D MKIII, ραντάρ επιφανείας, IFF κλπ. Κάθε τι που θα τοποθετηθεί στην πυραυλάκατο έχει ελεγχτεί για ταχύτερη αντιμετώπιση των απειλών, την αντιμετώπιση πολλών διαφορετικών απειλών ταυτόχρονα και την ευελιξία, εν συνδυασμό με τον μικρό αριθμό πληρώματος. Τα περισσότερα συστήματα τα αναφέραμε και στον εκτοξευτεί σύστημα προσβολής στόχων νησιών που δεν θα είναι αυτή η τελική του ονομασία.

Με ένα μόνο ραντάρ θα είχαμε χαμηλότερο κόστος, αλλά πολύ αργούς ρυθμούς βολής της δεκαετίας του 1980-1990. Τι σημαίνει αυτό; Θα το καταλάβουμε στην ανάλυση που θα κάνω. Οι παλιές πυραυλάκατοι έριχναν τους πυραύλους επιφανείας και μετά άρχιζαν την μάχη με τα πυροβόλα, δεν ισχύει αυτό στην σημερινή εποχή. Ακόμα και οι πυραυλάκατοι Ρουσέν έχουν το ίδιο πρόβλημα, με απλά λόγια δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλα τα οπλικά τους συστήματα και να ρίξουν ταυτόχρονα. Η λογική της σύνδεσης με το CMS και η κατανομή ρόλων στις κονσόλες του πλοίου, δεν βελτιώνει την κατάσταση.



Οπλισμός πυραυλακάτου
Δυο πυροβόλα των 40 χιλιοστών Bofors 40mm Mk 4 στην πλώρη και στην πρύμνη. Με ειδική τοποθέτηση θα μπουν 6+6 πυραύλους IRIS-T SLS με κάθετη τοποθέτηση εμπρός από την γέφυρα και στα πλάγια. Η μελέτη έχει γίνει για νέας σχεδίασης VLS και είναι η καλύτερη λύση. Εναλλακτικά μπορούν να τοποθετηθούν πάλι κάθετα σε άλλη θέση με διαφορετικό σύστημα για να την επαναφόρτωση με πυραύλους.


Προσοχή δεν αναφέρομαι για μεγάλου μεγέθους πυραυλακάτους μεγέθους Ρουσέν.
Στο πίσω μέρος τοποθετούνται: 2 τορπίλες των 400 χιλιοστών, 2+2 πύραυλοι Marte er, 4+4 SEA VENOM/ANL, 6+6 Brimstone και ένας εκτοξευτής με 12 περιφερόμενα πυρομαχικά και δυο αυτόματους εκτοξευτές βομβίδων των 40 χιλιοστών.


Το κόστος της πυραυλακάτου ανέρχεται στα 70 εκατομμύρια ευρώ.
Η πυραυλάκατος έχει ΚΔΠ με 8 κονσόλες: δυο των  πυροβόλων των 40 χιλιοστών, δυο για την εκτόξευση των πυραύλων MARTE ER,  SEA VENOM και των Brimstone αυτές δέχονται τα στοιχεία από το ραντάρ giraffe-1X. Δυο κονσόλες για τους πυραύλους IRIS-T SLS και τους δυο εκτοξευτές βομβίδων, δυο κονσόλες για τα περιφερόμενα πυρομαχικά και των δυο τορπιλών με εναλλαγή άλλων συστημάτων.


Κανονικά δεν χρειαζόμαστε CMS για την πυραυλάκατο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλές κονσόλες των συστημάτων. Δηλαδή οι πύραυλοι MARTE ER,  SEA VENOM και των Brimstone μπορούν να εκτοξευτούν από την κονσόλα του ελικοπτέρου.

Το ελαφρύ σύστημα ελέγχου πυρός (συνδυασμένο βάρος: 21 kg) χρησιμοποιεί το ίδιο αποδεδειγμένο ελικόπτερο MMCU (Marte Missile Control Μονάδα) και μονάδες MIU (Missile Interface Unit) ως Marte MK2/S.

Οι κονσόλες του αντιαεροπορικού συστήματος IRIS-T SLS μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εκτοξεύσουν τους πυραύλους IRIS-T SLS και για τους εκτοξευτές βομβίδων. 

Τι θα έχει η πυραυλάκατος;
Θα μπορεί να είναι μάχιμη με μόνο 4 άτομα πλήρωμα.

Ο θάλαμος διακυβέρνησης θα μπορεί με δυο θέσεις πληρώματος να καθοδηγήσουν την πυραυλάκατο κατά την διάρκεια της πλεύσης της. Ακριβώς πίσω θα υπάρχουν δυο κονσόλες με δυο θέσεις πληρώματος.  Η αριστερή κονσόλα με τρεις οθόνες θα έχει τις λειτουργίες των δυο πυροβόλων των 40 χιλιοστών, των πυραύλων MARTE ER,  SEA VENOM και των Brimstone και του ραντάρ Giraffe-1X. 

Η δεξιά κονσόλα θα έχει με τρεις οθόνες τις λειτουργίες των ραντάρ SPEXER 2000D MKIII, τους πυραύλους IRIS-T SLS, τους δυο αυτόματους εκτοξευτές των 40 χιλιοστών, τα περιφερόμενα πυρομαχικά και τις δυο τορπίλες. Τα περιφερόμενα πυρομαχικά και οι δυο τορπίλες μπορούν να εναλλάσσονται στις κονσόλες.

Το βράδυ η πυραυλάκατος που θα ταξιδεύει ή σε απόκρυψη θα είναι μάχιμη με ελάχιστο προσωπικό. Αυτό δεν αφορά περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων αλλά όλες της υπόλοιπες ημέρες λειτουργίας. Είναι λάθος σε ένα τόσο πολύ μικρό πλοίο, να μην μπορεί να πολεμήσει στην ανάγκη με ελάχιστα άτομα. Τι θα συμβεί αν την χτυπήσουν ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση οι εχθροί Τούρκοι; Πρέπει να μπορεί να αμυνθεί εν μέρει, μέχρι να τρέξουν να επανδρώσουν τις κονσόλες του ΚΠΔ. 

Για όσους δεν το έχουν ζήσει αυτό μέσα σε μια μικρή πυραυλάκατο, δεν περιγράφετε το εξαντλητικό ωράριο εργασίας και η συνεχής μάχιμη ικανότητα των πολύ παλιών πλοίων που έχουμε.
Αναφέρομαι σε μια μικρή πυραυλάκατο μικρότερη σε μέγεθος από αυτές που έχουμε.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει και σε άλλα πολεμικά πλοία με περισσότερες κονσόλες. Υπολογίζω για 3-4 κονσόλες για την μικρή κορβέτα και περισσότερες για την κορβέτα με δυνατότητα κατάρριψης βαλλιστικών πυραύλων.

Μεγαλύτερες πυραυλακάτους δεν συμφέρει να κατασκευάσεις, γιατί θα έχουν μικρής εμβέλειας πυραύλους έως 40 χιλιομέτρων.  Οι απειλές έχουν αλλάξει και πύραυλοι εμβέλειας 40 χιλιομέτρων δεν επαρκούν για να επιβιώσει μια πυραυλάκατος.

Η μελέτη και για τις δυο κορβέτες θα είναι βελτιωμένες παλιότερες μελέτες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις νέες απειλές, με νέας γενεάς οπλικά συστήματα, νέας σχεδίασης VLS και ραντάρ. Το να αγοράσουμε έτοιμα σχεδιασμένα πλοία, πανάκριβα, τελείως ακατάλληλα για εμάς και τις ειδικές συνθήκες πολέμου που θα αντιμετωπίσουμε στο Αιγαίο, είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα κάνουμε.

Αυτό κανονικά θα έπρεπε να το είχε κάνει το ΥΠΕΘΑ, να μας καλέσει για να ξεκινήσουμε τις αρχικές σχεδιάσεις των πλοίων! Όπως γίνετε σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα! Φυσικά με συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων με άλλες χώρες. Αν πω πως θα φτιάξουμε τα δικά μας VLS που να δέχονται πυραύλους συγκεκριμένης εταιρίας, με χρηματοδότηση το 50% από την ΕΕ και τα υπόλοιπα από την Εταιρία, την χώρα που ανήκει η εταιρία και την Ελλάδα, θα χοροπηδήσουν ως το ταβάνι στο ΥΠΕΘΑ! Όχι από την χαρά τους όμως δυστυχώς!

 Νέοι εκτοξευτές VLS για πυραυλάκατους, για κορβέτες και φρεγάτες για ευρωπαϊκούς πυραύλους IRIS-T SLS, IRIS-T SLM ή CAMM-ER, IRIS-T SLX, CAMM κλπ.

 https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/02/vls-iris-t-sls-iris-t-slm-camm-er-iris.html

Προσοχή δεν θα μπουν σχέδια και σκίτσα γιατί δεν έχουν επικυρωθεί οι πατέντες.

Η μικρή κορβέτα έως 1200 τόνων θα έχει πυραύλους εμβέλειας 80 χιλιομέτρων! Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για μεγαλύτερες εμβέλειες. 

Οπλισμός-ραντάρ
Ραντάρ NS-50, 2 SPEXER 2000D MKIII και θα υπάρχει χώρος για την τοποθέτηση ενός ραντάρ Giraffe-1X ή παρόμοιου μικρού ραντάρ που θέλω να τοποθετηθεί άμεσα.

Ο οπλισμός θα είναι παρόμοιος με της μικρής πυραυλακάτου: με 8 πυραύλους MARTE ER, 8  SEA VENOM, 6+6 Brimstone, ένα πυροβόλο των 57 χιλιοστών στην πλώρη, ένα πυροβόλο των 40 χιλιοστών στην πρύμνη, δυο πυροβόλα των 30 χιλιοστών, περιφερόμενα πυρομαχικά, UAV ελικόπτερα και SARIZA.


Τα VLS θα είναι τρία με 8+8 πυραύλους IRIS-T SLM & 8 πυραύλους IRIS-T SLM. Συν δυο ακόμα με 6+6 πυραύλους IRIS-T SLS. Η κορβέτα θα έχει 12 IRIS-T SLS με εμβέλεια τα 12 χιλιόμετρα, 16 πυραύλους IRIS-T SLS με εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα και 8 IRIS-T SLX με εμβέλεια τα 80 χιλιόμετρα.


Λέγαμε για τα Phalanx που έχουν δικό τους ραντάρ και τα εκθειάζαμε, όταν το ίδιο μπορείς να κάνεις σήμερα με μικρά αυτόνομα ραντάρ, όπως τα SPEXER 2000D MKIII συνδεδεμένα με πυροβόλα και πυραύλους.

Δυνατότητες μικρής κορβέτας
Μπορεί να ρίξει πυραύλους IRIS-T SLS, IRIS-T SLSM & IRIS-T SLX από τρία διαφορετικά ραντάρ, με τρία κέντρα ελέγχου πυρός και όχι ένα. Η ταχύτητα της εκτόξευσης και της καθοδήγησης μεγάλου αριθμού πυραύλων, θα είναι μεγαλύτερη ακόμα και από αντιτορπιλικά.

Κόστος μικρής κορβέτας 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στην μελέτη που έχω κάνει έχω σχεδιάσει VLS που μπορούν να δεχτούν 4 IRIS-T SLM & 4 IRIS-T SLX στα 8 κελιά τους, δεν ξέρω αν επαρκεί το ύψος όμως για να τοποθετηθούν.


Η μεγάλη κορβέτα των 105 μέτρων ή η μικρή φρεγάτα, θα έχει αντιβαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους με ram jet εμβέλειας 170-180 χιλιομέτρων. Τα 170-180 χιλιόμετρα είναι η απόσταση καθοδήγησης από το ραντάρ που θα έχει η κορβέτα. 

 Η Diehl Defense παρουσιάζει τον πρώτο ευρωπαϊκό υπερηχητικό αναχαιτιστή οχημάτων ολίσθησης στο ILA 2024.

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/diehl-defense-ila-2024.html

Αυτό θα είναι η επόμενη μελέτη εν συνδυασμό με άλλες και με τους νέους πυραύλους της Diehl Defense IRIS-T HYDEF. 


Θα έχει τουλάχιστον 5 νέας σχεδίασης VLS με 40 πυραύλους IRIS-T SLM, IRIS-T SLΧ και τους δυο νέους πυραύλους. Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν δεις τι ραντάρ θα χρησιμοποιήσουν κλπ. Αρχικά θα βάλεις NS-54, NS-200 και θα υπάρχει χώρος για το αντιβαλλιστικό ραντάρ.
Όλα αυτά δεν είναι σκέψεις γιατί μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις και να τοποθετηθούν σε υπάρχων σχεδιάσεις της ALS NSD.
 

Βελτιώσεις και δυνατότητες των ραντάρ Giraffe-1X & SPEXER 2000D MKIII.
Η εμβέλεια του ραντάρ Giraffe-1X είναι 75 χιλιόμετρα και μπορεί να καθοδηγήσει πυραύλους έως το 50% της μέγιστης του εμβέλειας. Δηλαδή έως τα 37,5 χιλιόμετρα. Πυραύλους με εμβέλεια τα 40 χιλιόμετρα CAMM-ER & IRIS-T SLM. 

Το ραντάρ Giraffe-1X μπορεί να βελτιωθεί και να  καθοδηγήσει πυραύλους CAMM/CAMM-ER με εμβέλεια 25 & 40 χιλιόμετρα αντίστοιχα, καθώς και πυροβόλα των 57 χιλιοστών.

Όλα όσα αναφέρω είναι οπλικά συστήματα της ίδιας εταιρίας μητρικής και της ΜBDΕ. Ο πύραυλος IRIS-T SLM είναι άλλη εταιρίας και το κόστος πιστοποίησης θα είναι μεγαλύτερο. Αντίστοιχα της ίδιας εταιρίας είναι οι πύραυλοι MARTE-ER, SEA VENOM και Brimstone. 

Η εμβέλεια του ραντάρ SPEXER 2000D MKIII είναι 40 χιλιόμετρα και μπορεί να καθοδηγήσει πυραύλους έως τα 20 χιλιόμετρα, δεν είναι δύσκολο να πιστοποιηθούν οι πύραυλοι του συστήματος RAM οι RIM-116C που είναι της ίδιας εταιρίας με τους IRIS-T SLS.  Το ραντάρ μπορεί να κατευθύνει πυροβόλα των 30 χιλιοστών και με νέα πιστοποίηση- αναβάθμιση θα μπορεί να κατευθύνει πυροβόλα των 50 χιλιοστών Bushmaster Chain Gun με εμβέλεια 4,2 χιλιόμετρα.

Τα πλοία που χρειαζόμαστε πρέπει να έχουν: δεύτερο μηχανοστάσιο με μικρότερες μηχανές ντίζελ, αν χτυπηθεί το κύριο να μπορεί να πλεύσει το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι ή ακτή για να το σώσουμε.
Τα πλοία μας πρέπει να έχουν δυο ΚΔΠ γιατί αν χτυπηθεί το ένα, να μπορεί να πολεμήσει με το άλλο. Προσωπική μου γνώμη είναι να υπάρχουν σε κάθε οπλικό σύστημα  έξτρα κονσόλες αποθηκευμένες σε ξεχωριστό σημείο του πλοίου. Για αυτό επιλέγω πυραύλους που μπορούν να εκτοξευτούν από την ίδια κονσόλα MARTE-ER, SEA VENOM και Brimstone. Ας υποθέσουμε πως έχει καταστραφεί το ΚΔΠ και το κύριο ραντάρ, με την κονσόλα στα χέρια πας στο σημείο που έχεις αφήσει τις υποδοχές-υποδομές. Δηλαδή να φτάνει το σήμα του δευτερεύον ραντάρ εκεί και να συνδέσεις την κονσόλα, στην αντίστοιχη υποδοχή της μετάδοσης των στοιχείων των πυραύλων που αναφέραμε.  Μπορείς να εκτοξεύσεις όλους τους πυραύλους MARTE-ER, SEA VENOM και Brimstone με μια ή δυο κονσόλες. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν πολλά ραντάρ στα πλοία και όχι ένα. 

Με τα μικρά ραντάρ έχω αυτόνομα συστήματα με μεγαλύτερη εμβέλεια από το Phalanx. Θα μπορώ να εκτοξεύσω πυραύλους  του συστήματος RAM και να χρησιμοποιήσω τα ελαφρά πυροβόλα. Για αυτό αναφέρω δυο ηλεκτρογεννήτριες emergence τοποθετημένες σε διαφορετικά σημεία για να μπορεί το πλοίο να πολεμήσει. Στο αιγαίο μια βολή πυροβόλου ή ελαφρού πυραύλου μπορεί να σου κάνει ζημιά που δεν το περιμένεις, δεν χωράνε λάθη και κορβέτες με ένα ραντάρ. 

Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες σελίδες ακόμα, αλλά ένα είναι το κρατούμενο: θέλεις πολλά ραντάρ για να κατευθύνεις ταυτόχρονα πολλά οπλικά συστήματα και να αντιμετωπίσεις μια επίθεση κορεσμού ή περιφερόμενων πυρομαχικών. Όλα αυτά είναι συμπεράσματα από τις 7 μελέτες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού και περιφερόμενων πυρομαχικών. Το βασικό συμπέρασμα είναι πως θέλεις 3 ραντάρ που το κάθε ένα εξαντλεί τις δυνατότητες του για να αντιμετωπίσεις μια επίθεση.

Συνεχίζεται με το τέταρτο μέρος η αντιαεροπορική άμυνα που δεν το έχω γράψει ακόμα.


https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/07/blog-post_10.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου