Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Δέν συνελήφθη, ἐχειροκροτήθη !

Καθώς η βίαιη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα πλησιάζει τον δέκατο μήνα της προκαλώντας μια διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή και δημιουργώντας φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε επαίνους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία παρείχε κρίσιμη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη για τον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός –ο οποίος θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα– πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου αυτή την εβδομάδα, όπου μίλησε στο Κογκρέσο, εν μέσω διαδηλώσεων εντός και εκτός του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμό του μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, ζήτησε εγγυήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί παρά τις εντάσεις για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και την αναβολή των αμερικανικών αποστολών όπλων.

Επαναλαμβανόμενα ψέματα

Ο Νετανιάχου παρουσίασε στο Κογκρέσο μια σειρά από ισχυρισμούς για τους οποίους απέτυχε να παράσχει αποδείξεις και πάλι.

Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που πυροδοτήθηκε από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Νετανιάχου και το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο προσπάθησαν να κερδίσουν την παγκόσμια υποστήριξη και συμπάθεια επαναλαμβάνοντας ισχυρισμούς που έχουν καταρριφθεί πλήρως.

Είπαν ότι η Χαμάς αποκεφάλιζε μωρά και τα τοποθέτησε σε φούρνους σε ένα ισραηλινό κιμπούτς κατά τη διάρκεια της εισβολής της ομάδας στις 7 Οκτωβρίου, έναν ισχυρισμό που επανέλαβε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αργότερα ανακάλεσε. Δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι συνέβη αυτό, αλλά ο Νετανιάχου επανέλαβε τους ισχυρισμούς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο.

Η χρήση μη στρατιωτικών υποδομών από τη Χαμάς ήταν επίσης ένας δυνατός ισχυρισμός που χρησιμοποιήθηκε επανειλημμένα από το Ισραήλ για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία, αποδεκατίζοντας το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας και τα σχολεία που διοικούνται από τον ΟΗΕ που χρησιμοποιούνται ως καταφύγια. Αυτός ο ισχυρισμός επίσης δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Μια στιγμή που άφησε εμβρόντητους τους θεατές την Τετάρτη ήταν όταν ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ δεν είχε σκοτώσει αμάχους στη νότια Γάζα.

«Ρώτησα τον διοικητή εκεί, πόσους τρομοκράτες βγάζετε στη Ράφα; Μου έδωσε έναν ακριβή αριθμό, 1.203», είπε ο Νετανιάχου , αναφερόμενος σε μια συνομιλία που είχε με έναν Ισραηλινό διοικητή στη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας.

«Τον ρώτησα πόσοι άμαχοι σκοτώθηκαν; Είπε, πρωθυπουργέ, πρακτικά κανένας. Με εξαίρεση ένα μεμονωμένο περιστατικό όπου σκάγια από βόμβα χτύπησαν μια αποθήκη όπλων της Χαμάς και σκότωσαν άθελά τους δύο δωδεκάδες ανθρώπους», συνέχισε.

«Η απάντηση είναι, πρακτικά καμία. Θέλετε να μάθετε γιατί; Επειδή το Ισραήλ έβγαλε τους πολίτες από τον κίνδυνο. Κάτι που ισχυρίζονταν ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ποτέ, αλλά το κάναμε!».

Η δήλωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το κοινό του Κογκρέσου, όσους επέλεξαν να παρευρεθούν.

Οι ισχυρισμοί του πρωθυπουργού ότι η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων ήταν μαχητές και όχι άμαχοι χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις «πιο επαίσχυντες» στιγμές από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Περισσότεροι από 39.000 άνθρωποι στον θύλακα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του βομβαρδισμού του Ισραήλ και της ασφυκτικής πολιορκίας που οδήγησε την παράκτια περιοχή στα πρόθυρα του λιμού, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Γάζας, με περισσότερους από 90.000 τραυματίες. Μια άλλη εκτίμηση του  ιατρικού περιοδικού The Lancet λέει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 180.000 .

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του θύλακα των περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει εκτοπιστεί αμέτρητες φορές.


«Η ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο ήταν ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχω δει ποτέ. Μια σειρά από ψέματα και μια ατελείωτη ροή γενοκτονικής προπαγάνδας, και η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πολιτικών απλώς σηκώθηκε και χειροκροτούσε σε κάθε φράση. Γενοκτονικά φρικιά, όλοι τους», έγραψε ένας χρήστης του X.

Ο Jeremy Diamond του CNN περιέγραψε τον ισχυρισμό σχετικά με τις απώλειες αμάχων ως «γελοίες».

Ο ανταποκριτής του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου στην Ιερουσαλήμ κατέρριψε ορισμένους από τους ισχυρισμούς του Νετανιάχου , συμπεριλαμβανομένων αυτών για βοήθεια. Ο δημοσιογράφος υπερασπίστηκε το ΔΠΔ, το οποίο, ως μέρος της υπόθεσης εγκλημάτων πολέμου κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, λέει ότι το Ισραήλ εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στον θύλακα.

Ο Νετανιάχου προσπάθησε να αποκρούσει τις κατηγορίες του ΔΠΔ στην ομιλία του και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει τους αμάχους, ισχυριζόμενος ότι 40.000 φορτηγά βοήθειας είχαν εισέλθει στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, συνολικά περίπου μισό εκατομμύριο τόνους τροφίμων.

«Ο Νετανιάχου μιλάει για μεγάλους αριθμούς βοήθειας, αλλά υπάρχουν πολύ, πολύ ξεκάθαρα στοιχείαμιλάτε με οποιαδήποτε ανθρωπιστική οργάνωση που εργάζεται επιτόπου στη Γάζα, τα Ηνωμένα Έθνη, ακόμα και όταν βλέπεις το Ισραήλ όπως αυτοί άνοιξε και έκλεισε τη στρόφιγγα της βοήθειας προς τη Γάζα, υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι το Ισραήλ δεν επέτρεπε πάντα αρκετή βοήθεια, ότι δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει τη στρατιωτική σύγκρουση για να παράσχει ασφαλείς διαδρομές για να εισέλθει αυτή η βοήθεια», είπε ο Diamond .

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κατακρίνουν το Ισραήλ επειδή δεν βοήθησε να διευκολυνθεί η είσοδος της απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στη Γάζα. Οι παραδόσεις βοήθειας έχουν συσσωρευτεί στην αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα από τότε που το Ισραήλ ανέλαβε το πέρασμα από την πλευρά της Γάζας.

Μποϊκοτάζ και διαμαρτυρία

Περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ μποϊκόταραν την ομιλία του Νετανιάχου. Η Παλαιστινιο-αμερικανίδα βουλευτής  Rashida Tlaib, που παρευρέθηκε,  κρατούσε μια πινακίδα που έγραφε «Εγκληματίας πολέμου» και «Ένοχος Γενοκτονίας».( φωτό)


Καθώς σηκώθηκε για να επιδείξει την πινακίδα, ο Νετανιάχου δέχτηκε χειροκροτήματα από τους συναδέλφους της Tlaib

Η Alexandria Ocasio-Cortez των Δημοκρατικών είπε ότι το Κογκρέσο έπρεπε να παρουσιάζει κενές θέσεις λόγω του αριθμού των αντιπροσώπων που επέλεξαν να μποϊκοτάρουν.

«Ο Νετανιάχου έχει χάσει τόσους πολλούς ανθρώπους που απευθύνεται μόνο σε ένα κλάσμα του Κογκρέσου», έγραψε η εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης στο X.

«Όταν συμβαίνει αυτό [ να μην θέλουν να παραστούν οι βουλευτές], γεμίζουν τις θέσεις με μη μέλη, όπως αυτό που κάνουν στις τελετές βραβείων, προκειμένου να προβάλουν την εμφάνιση πλήρους προσέλευσης και υποστήριξης».

Μεταξύ εκείνων που μποϊκόταραν ήταν η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi, η οποία κατακεραύνωσε τον Νετανιάχου στο Χ. Αλλά οι ανησυχίες της επικεντρώθηκαν περισσότερο στις αντιρρήσεις του Ισραηλινού ηγέτη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς παρά στη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα.

«Η παρουσίαση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στη Βουλή σήμερα ήταν μακράν η χειρότερη παρουσίαση από οποιονδήποτε ξένο αξιωματούχο που προσκλήθηκε και τιμήθηκε με το προνόμιο να μιλήσει στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών της Καλιφόρνια στο X.

«Πολλοί από εμάς που αγαπάμε το Ισραήλ αφιερώσαμε χρόνο σήμερα ακούγοντας Ισραηλινούς πολίτες των οποίων οι οικογένειες υπέφεραν από την τρομοκρατική επίθεση και τις απαγωγές της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς», συνέχισε, ελπίζοντας ότι ο Νετανιάχου θα αφιερώσει τον χρόνο του για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Νετανιάχου παρέλειψε να αναφέρει τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Οι οικογένειες των εναπομεινάντων ομήρων στη Γάζα έχουν κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για μια συμφωνία που θα απελευθέρωνε τους αιχμαλώτους από τη Γάζα, κατηγορώντας τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του ότι παρεμπόδισαν μια συμφωνία.

Το Ισραήλ λέει ότι περίπου 120 αιχμάλωτοι παραμένουν στη Γάζα από τους περίπου 250 που συνελήφθησαν από τη Χαμάς και άλλους Παλαιστίνιους ένοπλους στις 7 Οκτωβρίου. Παλαιστινιακές φατρίες επιδιώκουν να ανταλλάξουν ομήρους με Παλαιστίνιους κρατούμενους στην ισραηλινή κράτηση.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders κατηγόρησε τον Νετανιάχου ως εγκληματία πολέμου και ψεύτη.

«Ο Νετανιάχου δεν είναι μόνο εγκληματίας πολέμου. Είναι ψεύτης. Όλες οι ανθρωπιστικές οργανώσεις συμφωνούν: Δεκάδες χιλιάδες παιδιά αντιμετωπίζουν την πείνα επειδή η εξτρεμιστική κυβέρνησή του συνεχίζει να εμποδίζει την παροχή βοήθειας. Οι Ισραηλινοί τον θέλουν να φύγει από το γραφείο. Ήρθε λοιπόν στο Κογκρέσο για προεκλογική εκστρατεία», έγραψε ο γερουσιαστής του Βερμόντ στο X.( φωτό)

Η αντιπρόεδρος και σημερινή υποψήφια για την προεδρία των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, επίσης δεν παρευρέθηκε στην ομιλία της Τετάρτης λόγω άλλων δεσμεύσεων, ούτε χαιρέτησε τον Νετανιάχου στο αεροδρόμιο όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο του.

Συναντήθηκε όμως μαζύ του την Πέμπτη. μετά τήν συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Έξω στους δρόμους της Ουάσιγκτον DC, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές επέκριναν την επίσκεψη του Νετανιάχου ( φωτό) και έγιναν κάποιες συλλήψεις. Εκατοντάδες συνελήφθησαν την Τρίτη όταν ακτιβιστές της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη διαδήλωσαν μέσα στο κτίριο του Κογκρέσου.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Νετανιάχου είπε: «Επισήμως έχετε γίνει οι χρήσιμοι ηλίθιοι του Ιράν».


Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο Ιράν και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες στη Μέση Ανατολή που πολεμούν επί του παρόντος το Ισραήλ παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούτι στην Υεμένη .

Οι διεθνείς παρατηρητές ανησυχούν ότι ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ευρύτερη, περιφερειακή πυρκαγιά, ειδικά με την βαριά οπλισμένη ομάδα της Χεζμπολάχ.

Ἀπό : newarab.com


Ἡ Πελασγική

http://sxolianews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου