Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ. Δεύτερο μέρος. Αεροπορία-αεροδρόμια, αντιαεροπορική άμυνα, ραντάρ GCA.

Θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη.  Δεν είναι μια σειρά άρθρων για το τι οπλικά συστήματα χρειαζόμαστε. Είναι μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία έχω συμπεριλάβει όλους τους συνδέσμους από την παρουσίαση –ανάλυση των οπλικών συστημάτων που έχω κάνει. Αναφέρω τις άγνωστες δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, για την διασύνδεση τους με άλλα οπλικά συστήματα και το αναλογιστικό κόστος της κάθε μιας πρότασης.

Υπάρχουν οπλικά συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν σε πολλές πλατφόρμες, προσφέροντας δεκάδες λύσεις για την ενίσχυση των ΕΔ. Δυστυχώς όλα αυτά αγνοούνται από τους αρμόδιους στο ΥΠΕΘΑ, αν δεν τους τα αναφέρουν κατά τις συναντήσεις οι εκπρόσωποι των εταιριών και δεν τα λένε τα διαφημιστικά φυλλάδια.


Γράφει ο Γεώργιος Δικαίος.



Συνεχώς ανακαλύπτω στις κατ ιδίαν συζητήσεις, πως τα στελέχη των ΕΔ αγνοούν τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων. Μου αναφέρουν σε Προσωπικά μηνύματα στο Χ πως από εσάς τα μαθαίνουνε και δεν τα λένε όλα αυτά τα άλλα αμυντικά ΜΜΕ.
Δεν είμαι εδώ για να κρίνω κανέναν αλλά για να πω αλήθειες για τα οπλικά συστήματα.

 Οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Μέρος πρώτο:  Στρατός ξηράς αντιαεροπορικά συστήματα. Θα το διαβάσετε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/07/blog-post_8.html

Δεύτερο μέρος

Αεροπορία-αεροδρόμια.

Τι χρειάζεται επειγόντως η ΠΑ στα αεροδρόμια της:
1 Καινούργια ραντάρ GCA.
2 Ραντάρ έρευνας για τα ραντάρ GCA.
3 Ραντάρ που να μπορούν να εντοπίσουν DRONES, περιφερόμενα πυρομαχικά, βολές όλμων, ρουκετών.
4 Ραντάρ που να μπορούν να κατευθύνουν πυροβόλα και πυραύλους για την άμυνα των αεροδρομίων.
5 Αντιαεροπορικά συστήματα που να συμβάλουν στην άμυνα με δυνατότητα καταστροφής και επίγειων στόχων.
6 Αυτοκινούμενα συστήματα με αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Τελικά πόσους διαφορετικούς τύπους ραντάρ χρειαζόμαστε για όλα αυτά 3-4; Όχι ένας επαρκεί! Με ολόιδια ραντάρ μπορούμε να κάνουμε όλα τα ανωτέρω με τρομερά χαμηλό κόστος και να τα συνδυάσουμε μεταξύ τους. 

Τα ραντάρ GCA που χρησιμοποιεί η ΠΑ στα αεροδρόμια της, είναι παλιά της δεκαετίας του 1960 και 1970. Υπάρχουν 15 ραντάρ GCA σε 15 αεροδρόμια της πολεμικής μας αεροπορίας, σε κάποια από αυτά πχ Καλαμάτα τα ραντάρ GCA είναι δυο κύριο και εφεδρικό. Η σημερινή τεχνολογία μας επιτρέπει να έχουμε ένα ραντάρ GCA που δεν βγάζει βλάβες και με άμεση διασύνδεση με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου. 

Δεν χρειάζονται ξεχωριστό οίκημα με μηχανικούς ραντάρ και με ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, σε τριπλή βάρδια Σαββάτο και Κυριακή.  Ναι δεν έχουν όλα τα πολεμικά μας αεροδρόμια τριπλή βάρδια στα ραντάρ, μόνο τα κύρια. Το προσωπικό που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση των ραντάρ GCA ηλεκτρολόγους, μηχανικούς ραντάρ και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι περισσότεροι από 150!
Χρειαζόμαστε περισσότερους από 150 αεροπόρους για τα ραντάρ GCA που θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε άλλου! Για να το καταλάβουμε καλύτερα, θα αναφέρω το πόσο στοιχίζουν ετήσια στον αμυντικό προϋπολογισμό και μετά θα δούμε τις λύσεις για την αντικατάσταση των ραντάρ GCA με το αναλογικό κόστος.

Ο μέσος μισθός με τα ταμεία σύνταξης και περίθαλψης ανέρχεται στα 20 χιλιάδες ευρώ, αναφέρομαι στις μικτές αποδοχές των αεροπόρων. Δεν απαιτούνται 150 υπηρετούντος προσωπικό για να ραντάρ GCA, αλλά 200, με 20 χιλιάδες ετήσιες αποδοχές είμαστε στα 4 εκατομμύρια.

Πόσο κοστίζει πια ένα ρανταρ GCA; Γιατί δεν έχουμε δήθεν να τα δώσουμε; Μήπως σκεφτόμαστε και υπολογίσουμε με αμερικάνικές λογικές ξεπερασμένες στο σήμερα;

Ένα αμερικάνικό ραντάρ GCA κοστίζει πάνω από 10 εκατομμύρια και χρειάζεται ραντάρ έρευνας! Το συνολικό κόστος αυτής της επιλογής είναι περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ, μόνο για το σύστημα με το ραντάρ GCA που είναι ακατάλληλο για διασύνδεση με οπλικά συστήματα. 

Υπάρχει λύση;
Υπάρχουν λύσεις να ενώσεις διαφορετικά συστήματα μεταξύ τους. Αυτό κάνουν και οι Αμερικάνοι βάζουν το ραντάρ GCA με ένα ραντάρ έρευνας. Το ραντάρ έρευνας χρησιμοποιείται για να κατευθύνει τα αεροσκάφη στην πορεία που είναι ο διάδρομος προσγείωσης και μετά αναλαμβάνει το ραντάρ GCA για να βοηθήσει τον πιλότο να προσγειωθεί.

Για όλα αυτά και πως λειτουργούν τα ραντάρ GCA θα τα διαβάσετε σε δικό μου αναλυτικό άρθρο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/05/gca.html

Για αγορές ραντάρ GCA από το εξωτερικό υπάρχει μια πολύ εταιρία στην Ινδία, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος DP-RDR-8044. Με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ το κάθε ένα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: 

https://www.datapatternsindia.com/news/par.php

Κάνεις εγκατάσταση του ραντάρ GCA DP-RDR-8084 στο μέσον του αεροδρομίου, σε απόσταση 10-15 μέτρα από τον διάδρομο απογείωσης.

Χρειάζεσαι και ένα ραντάρ έρευνας το GIRAFFE 1X τρίτης γενεάς με εμβέλεια 75 χιλιόμετρα. Το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε πολλές διαφορετικές θέσεις σταθερό πολύ κοντά στο ραντάρ GCA, σε διάφορες πλατφόρμες πιο μακριά και πιο ψηλά.

Το κόστος του ραντάρ GIRAFFE 1X ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Για να αντικαταστήσουμε τα 15 ραντάρ GCA χρειαζόμαστε το τεράστιο ποσόν των 60 εκατομμυρίων ευρώ για να αγοράσουμε τα δυο συστήματα- ραντάρ. Το συνολικό κόστος με τους αγωγούς μεταφοράς ρεύματος στα ραντάρ, τις εφεδρικές γεννήτριες, την διασύνδεση των συστημάτων με τις αντίστοιχες οθόνες στον πύργου ελέγχου και την διασύνδεση των ραντάρ GIRAFFE 1X με ένα αντιαεροπορικό σύστημα, ανέρχεται στο τρομερό ποσόν των 70 εκατομμυρίων ευρώ!  

Σωστά διαβάσατε με 70 εκατομμύρια ευρώ αντικαθιστούμε τα 15 ραντάρ GCA στα πολεμικά μας αεροδρόμια, με επιπλέον δυνατότητες στην άμυνα του αεροδρομίου. Τα αεροδρόμια μας δεν έχουν τα κατάλληλα ραντάρ για να βλέπουν τις σύγχρονες απειλές drones, περιφερόμενα πυρομαχικά, στόχους χαμηλής παρατηρητικότητας. Χρειαζόμαστε επιπλέον ραντάρ μεγάλου κόστους, ξεχωριστά από το ραντάρ GCA! Θα δούμε πως αυτό δεν ισχύει με την πρόταση που κάνουμε και πως το ραντάρ Giraffe 1X έχει και άλλες δυνατότητες.

Υπάρχει άλλη λύση για να αντικαταστήσουμε τα ραντάρ GCA και πόσο θα μας κοστίσει;

Το ραντάρ GCA-2020 and PAR-2020 Military Air Traffic Control Radars από την εταιρία Harris στις ΗΠΑ.  Το κόστος για το κάθε ένα σύστημα ανέρχεται σε περισσότερο από 12 εκατομμύρια ευρώ και έχει σοβαρά μειονεκτήματα. Το ραντάρ έρευνας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οτιδήποτε άλλο και βλέπει στόχους μεγάλου ίχνους.

Για 15 ραντάρ GCA-2020 and PAR-2020 Military Air Traffic Control Radars πρέπει να διαθέσουμε περισσότερα από 180 εκατομμύρια ευρώ που είναι το κόστος αγοράς τους. Με βιβλιογραφία, ανταλλακτικά, αγωγούς ρεύματος, ηλεκτρογεννήτριες κλπ θα ξεπεράσουμε τα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Για της δυνατότητες του ραντάρ GCA-2020 and PAR-2020 θα διαβάσετε εδώ:

https://www.l3harris.com/all-capabilities/gca-2020-and-par-2020-military-air-traffic-control-radars

Για τις δυνατότητες των ραντάρ Giraffe 1X θα διαβάσετε αναλυτικό άρθρο εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/giraffe-1x-drones.html

Το Giraffe 1X παρέχει στους διοικητές ποιοτικά δεδομένα στόχων αεράμυνας, ανίχνευση drone για αντί-UAS και ικανότητα αίσθησης και προειδοποίησης ταυτόχρονα για ρουκέτες, πυροβολικό και όλμους. Το Giraffe 1X προσφέρει επίσης συνεχείς αναβαθμίσεις λογισμικού για την αντιμετώπιση αναδυόμενων απειλών. 

Το ραντάρ Giraffe 1X που το έχουμε τοποθετήσει για να κάνει έρευνα κοντά στο ραντάρ GCA, μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα των στόχων σε ένα αντιαεροπορικό σύστημα, με πυροβόλο των 40 χιλιοστών Tridon Mk2  ενσύρματα ή ασύρματα. Η τοποθέτηση του ραντάρ GCA, του ραντάρ Giraffe 1X και του πυροβόλου Tridon Mk2  των 40 χιλιοστών σε φορτηγό 6Χ6 στο μέσον του αεροδρομίου, μας παρέχει ολόπλευρη κάλυψη σε όλο το αεροδρόμιο. Πάντα υπάρχουν νεκροί τομείς από τα υψηλά κτίρια, τους κοιτώνες, το υπόστεγο επισκευής αεροσκαφών, τον πύργο δοκιμών των κινητήρων και τα σέλτερ.

BAE Systems Trident Mk2, το πυροβόλο των 40 χιλιοστών σε νέα αντιαεροπορική έκδοση, ο ναυτικός πύργος τοποθετημένο σε φορτηγό 6Χ6 θα το διαβάσετε σε δική μου ανάλυση εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/bae-systems-will-unveil-its-trident-mk2.html

Για να καλύψουμε το αεροδρόμιο από όλες τις εναέριες απειλές, χρειαζόμαστε δυο αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα με πυραύλους. 

Το IRIS-T SLS MKIII με 4 πυραύλους IRIS-T, ένα ραντάρ Giraffe 1X και οπλισμό ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών ή έναν εκτοξευτεί βομβίδων των 40 χιλιοστών, είναι το πιο κατάλληλο.

Έχει χαμηλό κόστος, είναι αυτοκινούμενο, μπορεί να εκτοξεύσει 2 πυραύλους IRIS-T SLS ακόμα και εν κινήσει, με εμβέλεια 12 χιλιόμετρα και κάλυψη ύψους έως τα 6 χιλιόμετρα. που είναι ικανό να καταπολεμά εναέριους στόχους στη λειτουργία αυτοκαθοδήγησης πριν (Lock-On Before Launch, LOBL) και μετά την εκτόξευση πυραύλων (Lock-On After Launch, LOAL) και είναι εξοπλισμένο με ασφάλεια προσέγγισης και πρόσκρουσης.

Η μοναδική τροποποίηση που πρέπει να γίνει είναι: η μεταφορά δεδομένων ενσύρματα ή ασύρματα από το ραντάρ Giraffe 1X, στο Trident Mk2 με το πυροβόλο των 40 χιλιοστών τοποθετημένο σε φορτηγό 6Χ6. 

Για την παρουσίαση του καινούργιου IRIS-T-SLS Mk III All-in-One θα διαβάσετε εδώ:

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/06/ila-2024-iris-t-sls-mk-iii-all-in-one.html

Στην πράξη υπάρχουν τρία συστήματα με τρεις διαφορετικές επιλογές ραντάρ. Η παλιότερη έκδοση με τα δυο ραντάρ SPEXER 2000D MKIII μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον, παρόλο που η εμβέλεια των ραντάρ ήταν 40 χιλιόμετρα. Αυτό γιατί τα ραντάρ SPEXER 2000D MKIII μπορούν να τοποθετηθούν σε ημιφορτηγά, σε πλοία και συνδέονται με πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή με λέιζερ. 


Η έκδοση με τα δυο SPEXER 2000D MKIII ραντάρ, θα μπορούσε να μεταδώσει τα στοιχεία σε δυο δίδυμα πυροβόλα του συστήματος Άρτεμις. Θα ήταν η πιο φτηνή λύση για την άμυνα αεροδρομίων και νησιών, αλλά αποδείχτηκε πως τα πυροβόλα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, θέλουν βελτιώσεις και συντήρηση.

Το ανέφερα στον στρατό ξηράς για τον συνδυασμό ραντάρ SPEXER 2000D MKIII και τα δίδυμα πυροβόλα Άρτεμις 30.

Υπάρχουν λύσεις αν το θέλαμε ακόμα περισσότερες, να συνδέσουμε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων που αναφέρω, με πυραύλους χαμηλού βάρους για να χτυπάνε πλοία. Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις μια τροποποίηση λογισμικού και στα δεδομένα μετάδοσης στοιχείων, στη αντίστοιχη κονσόλα σε άλλο ημιφορτηγό που θα μεταφέρει τους πυραύλους. Είναι απλό ναι και εύκολο να γίνει με ελάχιστα παραπάνω χρήματα. 

Η σύνηθες ερώτηση είναι μια: ξέρετε πόσο θα μας κοστίζουν όλα αυτά;
Την κάνουν άνθρωποι που ξέρουν επιφανειακά τα οπλικά συστήματα, ακόμα και αν υπηρετούν στις αρμόδιες θέσεις του ΥΠΕΘΑ. Δεν κατηγορώ κανέναν, θα αναφερθώ σε αυτό στον οπλισμό μικρής πυραυλακάτου. Τώρα πια μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα μαζί όσα αναφέρουμε και να τα τοποθετήσουμε σε μια δική μας φτηνή πυραυλάκατο. 


Αναφέραμε πως μπορούμε να συνδυάσουμε το IRIS-T-SLS Mk III All-in-One αντιαεροπορικό σύστημα, με το Trident Mk2 με πυροβόλο των 40 χιλιοστών  μεταφέροντας τα στοιχεία από το ραντάρ Giraffe 1X. Για την κάλυψη του αεροδρομίου χρειαζόμαστε δυο συνδυαστικά συστήματα. Το ένα να προστατεύει τα SELTER και το άλλο την πίστα με τα υπόστεγα υποστήριξης.


Χρειαζόμαστε για την προστασία των αεροδρομίων δυο IRIS-T-SLS Mk III All-in-One και τρία  Trident Mk2. Αν και δεν έχουν αναφερθεί τιμές για το Trident Mk2 θα είναι ακριβότερο από τον ναυτικό πύργο. Στο συνολικό κόστος θα συμπεριλάβουμε τα δυο ημιφορτηγά που μεταφέρουν  πυραύλους IRIS-T  και τους τοποθετούν όταν εκτοξευτούν αυτοί που είναι τοποθετημένοι στους εκτοξευτές. Θα συμπεριλάβουμε στο κόστος την διασύνδεση των συστημάτων μεταξύ τους και τα IFF. Το συνολικό κόστος χωρίς τους πυραύλους IRIS-T είναι κάτω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Εδώ θα προσθέσουμε τα 5 εκατομμύρια για τα ραντάρ του συστήματος GCA και θα φτάσει το συνολικό κόστος στα 45 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα πολεμικό μας αεροδρόμιο.

Πυραύλους IRIS-T  μπορούμε να πάρουμε από το απόθεμα της ΠΑ. Από αυτούς που έχουν 600 ώρες εν πτήση λόγο των αναχαιτίσεων και δεν μπορούν να τοποθετηθούν πάλι στα αεροσκάφη.

Για την αντιαεροπορικά μας άμυνα μέσων και μεγάλων αποστάσεων, θα αναφερθώ ξεχωριστά. Τα συστήματα Βέλος κοντεύουν να εξαντλήσουν την επιχειρησιακή τους ζωή και τα ραντάρ τους δεν βλέπουν όλες τις απειλές. Για την αναβάθμιση συστημάτων 40 ετών διαφωνώ κάθετα.

Συνεχίζεται με το τρίτο μέρος για το Ναυτικό.

https://hellenicdefencenet.blogspot.com/2024/07/gca.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου