"Με
την υποστήριξη του Κατάρ, οι εργασίες για την κατασκευή σπιτιών στη
Συρία, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες,
συνεχίζονται", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο
του 2023.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία και το Κατάρ κατηγορούν το Ισραήλ για εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων οι δύο κυβερνήσεις, μέσω οργανώσεων που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν, χτίζουν οικισμούς σε περιοχές που κατέχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, κυρίως στις κουρδοκρατούμενες, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν.
Οι οικισμοί που χτίστηκαν αποσκοπούν στη στέγαση οικογενειών των μαχητών των υποστηριζόμενων από την Τουρκία και ένοπλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ή αλλιώς του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), οι οποίοι ήρθαν από άλλα μέρη της Συρίας και κατέλαβαν τα σπίτια και τις περιουσίες των ιθαγενών κατοίκων του Αφρίν.
Το Jusoor News, ένα αραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ενώ ο κόσμος διοργανώνει διεθνή συνέδρια και διαδηλώσεις για να εκφράσει την ανησυχία του για τη λεγόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, κλείνει τα μάτια στη συστηματική εθνοκάθαρση και τις προσπάθειες εξάλειψης του πολιτισμού και της ύπαρξης των Κούρδων της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
"Εκτοπιστήκαμε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού", θυμάται η Naima Khalil, μια εκτοπισμένη γυναίκα από το Αφρίν, τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν. "Υπήρχαν παιδιά και γυναίκες".
"Δεν είχαμε τίποτα μαζί μας, ούτε φαγητό, ούτε ρούχα", δήλωσε στο Jusoor News. "Με το ζόρι προσπαθήσαμε να σώσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας".
Τον Μάρτιο του 2018, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το Αφρίν μετά από 58 ημέρες συγκρούσεων με τις κουρδικές δυνάμεις του YPG. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Κλαδί ελιάς» (Olive Branch) διεξήχθη με το πρόσχημα της προστασίας της τουρκικής εθνικής ασφάλειας.
Η τότε επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 300.000 Κούρδων, οι οποίοι κατέφυγαν σε πέντε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην περιοχή της πόλης του Χαλεπιού και άλλων πόλεων στη βορειοανατολική Συρία.
"Δεν γνωρίζουμε την τύχη μας", δήλωσε μια άλλη εκτοπισμένη γυναίκα. "Δεν ξέρουμε πού θα είμαστε ή πού πρέπει να πάμε".
Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση, υπό τον Ερντογάν, με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών του Κόλπου, ιδίως του Κατάρ, και της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημογραφικής αλλαγής μέσω της κατασκευής οικισμών και οικιστικών μονάδων για τη στέγαση οικογενειών των μελών του SNA.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο εκτελεστικός διευθυντής της «φιλανθρωπικής οργάνωσης» του Κατάρ, Youssef Bin Ahmad al-Kuwari, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Gaziantep, Anal Alkal, η δήμαρχος του Gaziantep, Fatima Shahin, και εκπρόσωποι της τουρκικής οργάνωσης AFAD και της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου υπέγραψαν συμφωνία στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα για την κατασκευή οικισμών στην πόλη al-Bab, ανατολικά του Χαλεπίου.
Η «φιλανθρωπική οργάνωση» του Κατάρ υποστήριξε ότι το σχέδιό της αποσκοπούσε στην υποστήριξη έργων ανοικοδόμησης στη βόρεια Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την περιοχή.
Σύμφωνα με το Jusoor News, το Κατάρ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει 240.000 κατοικίες για Άραβες στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της βόρειας Συρίας.
"Η Τουρκία συγκεντρώνει χρηματοδότηση από το Κατάρ για την κατασκευή των οικισμών", δήλωσε ο Sardar Mella Darwish, ένας Σύρος δημοσιογράφος στο Jusoor News. "Τα πολιτικά ισλαμιστικά κινήματα υποστηρίζουν τη διαδικασία της οικοδόμησης".
Πολλές τουρκικές οργανώσεις, όπως η «ανθρωπιστική οργάνωση» WIFAK, η οργάνωση Beyaz Eller (Λευκά Χέρια), η οργάνωση Helping Hand for Relief and Development (HHRD), η AFAD, το Türkiye Diyanet Foundation, το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), η οργάνωση Good Neighbors με έδρα την Καλιφόρνια και η Orange Organization είναι οι φορείς εκτέλεσης που έχουν ολοκληρώσει την οικοδόμηση οικισμών στο Αφρίν.
"Οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να ενορχηστρώσουν την εγκατάσταση εκατοντάδων οικογενειών σουνιτών Αράβων εκτοπισμένων από την Ανατολική Γιούτα σε σπίτια Κούρδων κατοίκων της περιοχής", ανέφερε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τον Φεβρουάριο. "Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της προσπάθειας της Τουρκίας να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής προκειμένου να αποδυναμώσει την κουρδική παρουσία εκεί".
Σε συνάντηση της ηγεσίας των περιφερειακών παραρτημάτων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 31 Ιουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε: "Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στην περιοχή μας που επιδιώκει την ασφάλειά του μέσω της επιθετικότητας, των σφαγών και της κατοχής εδαφών και ενεργεί σαν τρομοκρατική οργάνωση".
Λοιπόν , πώς η Τουρκίας κατέλαβε εδάφη στη Συρία και την Κύπρο; Πώς οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ; Πώς απειλεί ο Ερντογάν την Αρμενία και την Ελλάδα; Και πώς συνεχίζει να απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες;
Πάνω απ' όλα, η Τουρκία εποπτεύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις παρατάξεις του SNA εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν.
"Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για πράξεις που διαπράχθηκαν από πράκτορές της ή από εκείνους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και για την παράλειψη να αποτρέψει ή/και να τιμωρήσει πράξεις άλλων που γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει", αναφέρεται στην έκθεση του HRW.
Για το ίδιο θέμα από Κουρδική πηγή :
Ενώ το κατοχικό τουρκικό κράτος, το οποίο έχει φτάσει σε αδιέξοδο στις αμυνόμενες περιοχές , εμβαθύνει τις πολιτικές προσάρτησης του Μπασούρ με την υποστήριξη του KDP, συγκεντρώνοντας συμμορίες και κούρδους από την Τουρκία για να τους στείλει στο Μπασούρ για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών μέσω του Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί και του ENKS, που εγκαταστάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές, ειδικά στο Αφρίν και το Serêkaniyê, με το συντονισμό της MIT.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί, το οποίο συνδέεται με το KDP και τη MIT, ανέλαβε δράση για τη συγκέντρωση συμμοριών Τουρκμένων μισθοφόρων και Κούρδων στο Αφρίν που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, προκειμένου να τους στείλει στην περιοχή του Κουρδιστάν Μπασούρ. Μαθαίνουμε ακόμα ότι οι συγκεντρωμένες συμμορίες και οι Κούρδοι που βρίσκονται κοντά στο ENKS έλαβαν μισθό 2 .500 δολαρίων ως αντάλλαγμα για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών του PKK/YPG .
Εκτός από τη στρατολόγηση Τουρκμένων μισθοφόρων, το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί προσπαθεί να προσφέρει ελκυστικές οικονομικές προσφορές σε Κούρδους νέους στις πόλεις Αφρίν και Serêkaniyê και έχει ως στόχο να τους στρατολογήσει και να τους στείλει στην περιοχή του Κουρδιστάν όπου βρίσκεται το εν λόγω ίδρυμα . Παρόμοια με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των συμμοριών Roj, οι οποίες σήμερα πολεμούν στο πλευρό του τουρκικού κράτους κατοχής εναντίον του PKK/YPG/HRE αναφέρεται ότι πραγματοποιεί δραστηριότητες για τη στρατολόγηση Κούρδων από κατώτερα κοινωνικά στρώματα καθώς και υποστηρικτών του ENKS στις τάξεις του τουρκικού κράτους κατοχής.
Πηγές στην περιοχή δηλώνουν ότι η διαδικασία στρατολόγησης μισθοφορικών συμμοριών μέσω του γραφείου του λεγόμενου Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί στο Αφρίν ξεκίνησε μόλις πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα ο Musa Ahmed , ένας από τους διευθυντές του Ιδρύματος Αρωγής Barzani, συμμετείχε σε συνάντηση στην Al-Bab πριν από περίπου 10 ημέρες με τον αρχηγό των συμμοριών της Μεραρχίας Hamza και τον πρώην κυβερνήτη του ISIS στην πόλη, η οποία διεξήχθη από τον περιφερειακό διευθυντή της MIT.
Ταυτόχρονα με αυτές τις συναντήσεις, ο αρχηγός της ομάδας της συμμορίας al-Hamzat, Seyf Abu Bakr, και ο αρχηγός της ομάδας της συμμορίας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Σαχ, Muhammad al-Jasim Abu Emsha, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του ρατσιστικού φασιστικού MHP, Devlet Bahceli, και τον Allattin Cakic, υπεύθυνο για πολλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη συνάντηση που είχε , ήθελε να εξοπλίσει τις ομάδες συμμοριών των Τουρκμένων στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Αφρίν, με νέα όπλα, καθώς και να συγκεντρώσει Κούρδους από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και υποστηρικτές του ENKS για να τους στείλει στις «περιοχές άμυνας των ΜΜΕ».
Το Ίδρυμα Αρωγής Barzani και οι υποστηρικτές του ENKS, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Αφρίν και σ το Serêkaniyê υπό τις οδηγίες του MHP, της φασιστικής εθνικιστικής οργάνωσης συμμοριών για τη γενοκτονία των Κούρδων, και του μαφιόζου Allattin Çakıcı , κινητοποιούνται για να κάνουν τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών . Το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί, το οποίο παρέχει κάλυψη στην οργάνωση με το πρόσχημα του φιλανθρωπικού έργου που κρύβεται πίσω από το σύνθημα της ανθρωπιάς, είναι το τουρκικό χέρι που υλοποιεί τα συμφέροντα της ΜΙΤ.
Η οργάνωση Efrin δεν διαφέρει σε τίποτα από την τουρκική οργάνωση "Deniz Feneri", η οποία ισχυρίζεται ότι είναι φιλανθρωπική ανθρωπιστική οργάνωση, συμβάλλοντας στην ίδρυση οικισμών και στη στρατολόγηση μισθοφόρων, και σε άλλες περιοχές όπου είναι παρούσα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κουρδιστάν, όπου έχει την έδρα της. Η Deniz Feneri, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει έργα εποικισμού για να αλλάξει τη δημογραφία του Αφρίν, έχει απαγορευτεί στη Γερμανία για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών επιχειρήσεων για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και τη συλλογή χρημάτων από τους πλούσιους οίκους της Ευρώπης. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το 2019 το Σκανδιναβικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού με έδρα τη Στοκχόλμη δήλωσε ότι : Η οργάνωση στρατολογεί ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες με το πρόσχημα της υποστήριξης των αδύναμων και των θυμάτων στον ισλαμικό κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την είσοδο του Ιδρύματος Αρωγής του Μπαρζανί στην πόλη Αφρίν με εντολή και οδηγίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Μούσα Αχμέντ, πόζαρε για μια φωτογραφία με τον Αμπού Αμσά, τον αρχηγό των συμμοριών Amshat.
Αυτό το λεγόμενο φιλανθρωπικό ίδρυμα έχει παράσχει οικονομική υποστήριξη για την κατασκευή σχεδόν 80 αποικιακών οικισμών που ιδρύθηκαν από το τουρκικό κράτος κατοχής, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες περιοχές της πόλης Αφρίν.
Μετά την είσοδο του λεγόμενου Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί στο Αφρίν, ο Musa Ahmed ευχαρίστησε την κυβέρνηση AKP-MHP και την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) για το καλό τους έργο, λέγοντας ότι η ομάδα συμμοριών Hamzat και Al-Amshat, με επικεφαλής τους Sayf Abu Bakr και Abu Amsha, ήταν μεταξύ των ομάδων που τους υποδέχθηκαν θερμά. Είπε ότι τους παρείχαν την απαραίτητη βοήθεια και εγκαταστάσεις για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας και μάλιστα συνέβαλαν μαζί τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες!
Το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί ισχυρίστηκε ότι ήρθε για να βοηθήσει τους Κούρδους μετά την καταστροφή από το σεισμό, αλλά στην πράξη παρείχε μόνο το 5% της βοήθειας στους Κούρδους, ενώ η βοήθεια πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει στις μισθοφορικές συμμορίες του τουρκικού κράτους και στις οικογένειές τους.
Την ίδια στιγμή που η Τουρκία και το Κατάρ κατηγορούν το Ισραήλ για εθνοκάθαρση κατά των Παλαιστινίων οι δύο κυβερνήσεις, μέσω οργανώσεων που χρηματοδοτούν και υποστηρίζουν, χτίζουν οικισμούς σε περιοχές που κατέχει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, κυρίως στις κουρδοκρατούμενες, συμπεριλαμβανομένου και του Αφρίν.
Οι οικισμοί που χτίστηκαν αποσκοπούν στη στέγαση οικογενειών των μαχητών των υποστηριζόμενων από την Τουρκία και ένοπλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ή αλλιώς του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA), οι οποίοι ήρθαν από άλλα μέρη της Συρίας και κατέλαβαν τα σπίτια και τις περιουσίες των ιθαγενών κατοίκων του Αφρίν.
Το Jusoor News, ένα αραβόφωνο ειδησεογραφικό δίκτυο που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ενώ ο κόσμος διοργανώνει διεθνή συνέδρια και διαδηλώσεις για να εκφράσει την ανησυχία του για τη λεγόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, κλείνει τα μάτια στη συστηματική εθνοκάθαρση και τις προσπάθειες εξάλειψης του πολιτισμού και της ύπαρξης των Κούρδων της κατεχόμενης από την Τουρκία περιοχής του Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία.
"Εκτοπιστήκαμε από αεροπορικούς βομβαρδισμούς και βομβαρδισμούς πυροβολικού", θυμάται η Naima Khalil, μια εκτοπισμένη γυναίκα από το Αφρίν, τις στιγμές της τουρκικής εισβολής στο Αφρίν. "Υπήρχαν παιδιά και γυναίκες".
"Δεν είχαμε τίποτα μαζί μας, ούτε φαγητό, ούτε ρούχα", δήλωσε στο Jusoor News. "Με το ζόρι προσπαθήσαμε να σώσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας".
Τον Μάρτιο του 2018, οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το Αφρίν μετά από 58 ημέρες συγκρούσεων με τις κουρδικές δυνάμεις του YPG. Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Κλαδί ελιάς» (Olive Branch) διεξήχθη με το πρόσχημα της προστασίας της τουρκικής εθνικής ασφάλειας.
Η τότε επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό περισσότερων από 300.000 Κούρδων, οι οποίοι κατέφυγαν σε πέντε καταυλισμούς εκτοπισμένων στην περιοχή της πόλης του Χαλεπιού και άλλων πόλεων στη βορειοανατολική Συρία.
"Δεν γνωρίζουμε την τύχη μας", δήλωσε μια άλλη εκτοπισμένη γυναίκα. "Δεν ξέρουμε πού θα είμαστε ή πού πρέπει να πάμε".
Έκτοτε, η τουρκική κυβέρνηση, υπό τον Ερντογάν, με τη συμμετοχή ορισμένων κρατών του Κόλπου, ιδίως του Κατάρ, και της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία δημογραφικής αλλαγής μέσω της κατασκευής οικισμών και οικιστικών μονάδων για τη στέγαση οικογενειών των μελών του SNA.
Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο εκτελεστικός διευθυντής της «φιλανθρωπικής οργάνωσης» του Κατάρ, Youssef Bin Ahmad al-Kuwari, ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Gaziantep, Anal Alkal, η δήμαρχος του Gaziantep, Fatima Shahin, και εκπρόσωποι της τουρκικής οργάνωσης AFAD και της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου υπέγραψαν συμφωνία στην πρωτεύουσα της Τουρκίας Άγκυρα για την κατασκευή οικισμών στην πόλη al-Bab, ανατολικά του Χαλεπίου.
Η «φιλανθρωπική οργάνωση» του Κατάρ υποστήριξε ότι το σχέδιό της αποσκοπούσε στην υποστήριξη έργων ανοικοδόμησης στη βόρεια Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου που έπληξε την περιοχή.
Σύμφωνα με το Jusoor News, το Κατάρ συμφώνησε να χρηματοδοτήσει 240.000 κατοικίες για Άραβες στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές της βόρειας Συρίας.
"Η Τουρκία συγκεντρώνει χρηματοδότηση από το Κατάρ για την κατασκευή των οικισμών", δήλωσε ο Sardar Mella Darwish, ένας Σύρος δημοσιογράφος στο Jusoor News. "Τα πολιτικά ισλαμιστικά κινήματα υποστηρίζουν τη διαδικασία της οικοδόμησης".
Πολλές τουρκικές οργανώσεις, όπως η «ανθρωπιστική οργάνωση» WIFAK, η οργάνωση Beyaz Eller (Λευκά Χέρια), η οργάνωση Helping Hand for Relief and Development (HHRD), η AFAD, το Türkiye Diyanet Foundation, το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (IHH), η οργάνωση Good Neighbors με έδρα την Καλιφόρνια και η Orange Organization είναι οι φορείς εκτέλεσης που έχουν ολοκληρώσει την οικοδόμηση οικισμών στο Αφρίν.
"Οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να ενορχηστρώσουν την εγκατάσταση εκατοντάδων οικογενειών σουνιτών Αράβων εκτοπισμένων από την Ανατολική Γιούτα σε σπίτια Κούρδων κατοίκων της περιοχής", ανέφερε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) τον Φεβρουάριο. "Αυτό ήταν ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της προσπάθειας της Τουρκίας να αλλάξει τα δημογραφικά δεδομένα της περιοχής προκειμένου να αποδυναμώσει την κουρδική παρουσία εκεί".
Σε συνάντηση της ηγεσίας των περιφερειακών παραρτημάτων του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις 31 Ιουλίου, ο Ερντογάν δήλωσε: "Το Ισραήλ είναι το μόνο κράτος στην περιοχή μας που επιδιώκει την ασφάλειά του μέσω της επιθετικότητας, των σφαγών και της κατοχής εδαφών και ενεργεί σαν τρομοκρατική οργάνωση".
Λοιπόν , πώς η Τουρκίας κατέλαβε εδάφη στη Συρία και την Κύπρο; Πώς οι τουρκικές δυνάμεις εξαπολύουν επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ; Πώς απειλεί ο Ερντογάν την Αρμενία και την Ελλάδα; Και πώς συνεχίζει να απειλεί ότι θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες;
Πάνω απ' όλα, η Τουρκία εποπτεύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις παρατάξεις του SNA εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν.
"Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για πράξεις που διαπράχθηκαν από πράκτορές της ή από εκείνους που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της και για την παράλειψη να αποτρέψει ή/και να τιμωρήσει πράξεις άλλων που γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει", αναφέρεται στην έκθεση του HRW.
Για το ίδιο θέμα από Κουρδική πηγή :
Ενώ το κατοχικό τουρκικό κράτος, το οποίο έχει φτάσει σε αδιέξοδο στις αμυνόμενες περιοχές , εμβαθύνει τις πολιτικές προσάρτησης του Μπασούρ με την υποστήριξη του KDP, συγκεντρώνοντας συμμορίες και κούρδους από την Τουρκία για να τους στείλει στο Μπασούρ για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών μέσω του Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί και του ENKS, που εγκαταστάθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές, ειδικά στο Αφρίν και το Serêkaniyê, με το συντονισμό της MIT.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί, το οποίο συνδέεται με το KDP και τη MIT, ανέλαβε δράση για τη συγκέντρωση συμμοριών Τουρκμένων μισθοφόρων και Κούρδων στο Αφρίν που βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, προκειμένου να τους στείλει στην περιοχή του Κουρδιστάν Μπασούρ. Μαθαίνουμε ακόμα ότι οι συγκεντρωμένες συμμορίες και οι Κούρδοι που βρίσκονται κοντά στο ENKS έλαβαν μισθό 2 .500 δολαρίων ως αντάλλαγμα για να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών του PKK/YPG .
Εκτός από τη στρατολόγηση Τουρκμένων μισθοφόρων, το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί προσπαθεί να προσφέρει ελκυστικές οικονομικές προσφορές σε Κούρδους νέους στις πόλεις Αφρίν και Serêkaniyê και έχει ως στόχο να τους στρατολογήσει και να τους στείλει στην περιοχή του Κουρδιστάν όπου βρίσκεται το εν λόγω ίδρυμα . Παρόμοια με την υποστήριξη και τη συμμετοχή των συμμοριών Roj, οι οποίες σήμερα πολεμούν στο πλευρό του τουρκικού κράτους κατοχής εναντίον του PKK/YPG/HRE αναφέρεται ότι πραγματοποιεί δραστηριότητες για τη στρατολόγηση Κούρδων από κατώτερα κοινωνικά στρώματα καθώς και υποστηρικτών του ENKS στις τάξεις του τουρκικού κράτους κατοχής.
Πηγές στην περιοχή δηλώνουν ότι η διαδικασία στρατολόγησης μισθοφορικών συμμοριών μέσω του γραφείου του λεγόμενου Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί στο Αφρίν ξεκίνησε μόλις πριν από μία εβδομάδα.
Παράλληλα ο Musa Ahmed , ένας από τους διευθυντές του Ιδρύματος Αρωγής Barzani, συμμετείχε σε συνάντηση στην Al-Bab πριν από περίπου 10 ημέρες με τον αρχηγό των συμμοριών της Μεραρχίας Hamza και τον πρώην κυβερνήτη του ISIS στην πόλη, η οποία διεξήχθη από τον περιφερειακό διευθυντή της MIT.
Ταυτόχρονα με αυτές τις συναντήσεις, ο αρχηγός της ομάδας της συμμορίας al-Hamzat, Seyf Abu Bakr, και ο αρχηγός της ομάδας της συμμορίας του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Σαχ, Muhammad al-Jasim Abu Emsha, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής του ρατσιστικού φασιστικού MHP, Devlet Bahceli, και τον Allattin Cakic, υπεύθυνο για πολλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες , ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη συνάντηση που είχε , ήθελε να εξοπλίσει τις ομάδες συμμοριών των Τουρκμένων στη βόρεια Συρία, ειδικά στο Αφρίν, με νέα όπλα, καθώς και να συγκεντρώσει Κούρδους από τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και υποστηρικτές του ENKS για να τους στείλει στις «περιοχές άμυνας των ΜΜΕ».
Το Ίδρυμα Αρωγής Barzani και οι υποστηρικτές του ENKS, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο Αφρίν και σ το Serêkaniyê υπό τις οδηγίες του MHP, της φασιστικής εθνικιστικής οργάνωσης συμμοριών για τη γενοκτονία των Κούρδων, και του μαφιόζου Allattin Çakıcı , κινητοποιούνται για να κάνουν τους Κούρδους να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών . Το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί, το οποίο παρέχει κάλυψη στην οργάνωση με το πρόσχημα του φιλανθρωπικού έργου που κρύβεται πίσω από το σύνθημα της ανθρωπιάς, είναι το τουρκικό χέρι που υλοποιεί τα συμφέροντα της ΜΙΤ.
Η οργάνωση Efrin δεν διαφέρει σε τίποτα από την τουρκική οργάνωση "Deniz Feneri", η οποία ισχυρίζεται ότι είναι φιλανθρωπική ανθρωπιστική οργάνωση, συμβάλλοντας στην ίδρυση οικισμών και στη στρατολόγηση μισθοφόρων, και σε άλλες περιοχές όπου είναι παρούσα, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Κουρδιστάν, όπου έχει την έδρα της. Η Deniz Feneri, η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει έργα εποικισμού για να αλλάξει τη δημογραφία του Αφρίν, έχει απαγορευτεί στη Γερμανία για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών επιχειρήσεων για λογαριασμό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και τη συλλογή χρημάτων από τους πλούσιους οίκους της Ευρώπης. Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το 2019 το Σκανδιναβικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση του Εξτρεμισμού με έδρα τη Στοκχόλμη δήλωσε ότι : Η οργάνωση στρατολογεί ανθρώπους για να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές ενέργειες με το πρόσχημα της υποστήριξης των αδύναμων και των θυμάτων στον ισλαμικό κόσμο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την είσοδο του Ιδρύματος Αρωγής του Μπαρζανί στην πόλη Αφρίν με εντολή και οδηγίες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Μούσα Αχμέντ, πόζαρε για μια φωτογραφία με τον Αμπού Αμσά, τον αρχηγό των συμμοριών Amshat.
Αυτό το λεγόμενο φιλανθρωπικό ίδρυμα έχει παράσχει οικονομική υποστήριξη για την κατασκευή σχεδόν 80 αποικιακών οικισμών που ιδρύθηκαν από το τουρκικό κράτος κατοχής, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε διάφορες περιοχές της πόλης Αφρίν.
Μετά την είσοδο του λεγόμενου Ιδρύματος Αρωγής Μπαρζανί στο Αφρίν, ο Musa Ahmed ευχαρίστησε την κυβέρνηση AKP-MHP και την Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MIT) για το καλό τους έργο, λέγοντας ότι η ομάδα συμμοριών Hamzat και Al-Amshat, με επικεφαλής τους Sayf Abu Bakr και Abu Amsha, ήταν μεταξύ των ομάδων που τους υποδέχθηκαν θερμά. Είπε ότι τους παρείχαν την απαραίτητη βοήθεια και εγκαταστάσεις για να διεξάγουν τις δραστηριότητές τους στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας και μάλιστα συνέβαλαν μαζί τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες!
Το Ίδρυμα Αρωγής Μπαρζανί ισχυρίστηκε ότι ήρθε για να βοηθήσει τους Κούρδους μετά την καταστροφή από το σεισμό, αλλά στην πράξη παρείχε μόνο το 5% της βοήθειας στους Κούρδους, ενώ η βοήθεια πήγε και συνεχίζει να πηγαίνει στις μισθοφορικές συμμορίες του τουρκικού κράτους και στις οικογένειές τους.