του Ζαφείρη Χατζηδήμου
Φίλοι, σύμμαχοι αλλά όλα έχουν τα όριά τους. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει καταφέρει να εξοργίσει ακόμα και έναν από τους στενότερους συμμάχους της Τουρκίας και δεν πρόκειται για άλλον από το Αζερμπαϊτζάν. Όλα ξεκίνησαν με την περίφημη δήλωση που έκανε στη Ριζούντα σε πλήθος υποστηρικτών του λέγοντας: «Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει. Απλά πρέπει να είμαστε δυνατοί για να κάνουμε αυτό το βήμα».
Τις απαντήσεις που έχει πάρει από το Ισραήλ και τις επικρίσεις που έχει δεχτεί ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας ο Ταγίπ Ερντογάν τις έχουμε ήδη γράψει (διαβάστε εδώ).
Είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτά δεν λέγονται δημόσια. Όμως επίσης είναι κοινά αποδεκτό, ότι αυτά που είπε για την εμπλοκή της Τουρκίας στον δεύτερο μεγάλο πόλεμος Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020 δεν ήταν ψέματα. Υπερβολικό ίσως αλλά ψέματα όχι. Και το πιο υποκριτικό, είναι το γεγονός ότι πρωτίστως η Τουρκία και δευτερευόντως το Ισραήλ, συνεργάστηκαν σε στρατιωτικό επίπεδο στενά με το Αζερμπαϊτζάν ώστε να επιφέρουν οι Αζέροι στρατιωτικοί συντριπτικά και αιφνιδιαστικά πλήγματα κατά των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν 130.000 άνθρωποι από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που από πατρογονική εστία των Αρμενίων έγινε επαρχία του Αζερμπαϊτζάν.
Το Μπακού όπως φαίνεται «θιγμένο» για τις στρατιωτικές του ικανότητες, έσπευσε να «αδειάσει» τον πρόεδρο της Τουρκίας, αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν μίλησε για το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία βάση για ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού οποιασδήποτε χώρας στις μάχες» και μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, στέλνοντας ο Πρόεδρος της χώρας του Καυκάσου Ιλχάμ Αλίγιεφ τον πρεσβευτή του στην Άγκυρα, Ρασάντ Μαμαντόφ, για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια του στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
Το… «τουρκικό έθνος»!
Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν βαθιές πολιτισμικές, γλωσσικές και ιστορικές συνδέσεις που αποτελούν τη βάση της στρατηγικής τους συνεργασίας. Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ενισχύσει σημαντικά τις στρατιωτικές ικανοτήτες του Αζερμπαϊτζάν μέσω της πώλησης όπλων και της παροχής στρατιωτικής εκπαίδευσης. Η υποστήριξη αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα της διπλωματίας, όπου η Τουρκία προωθεί τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν σε διεθνείς οργανισμούς.
Η Τουρκία βλέπει το Αζερμπαϊτζάν ως έναν κρίσιμο σύμμαχο στην προσπάθειά της να επεκτείνει την επιρροή της στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και οι κοινές γλωσσικές ρίζες ενισχύουν τους δεσμούς αυτούς, ενώ η συνεργασία τους σε ενεργειακά έργα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου και πετρελαίου, προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο στρατηγικής σημασίας.
Ισραήλ – Ενεργειακές Ανάγκες και Στρατιωτική Συνεργασία
Η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Αζερμπαϊτζάν αναπτύχθηκε κυρίως λόγω των ενεργειακών αναγκών του Ισραήλ και των στρατιωτικών δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει το Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου του Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν προηγμένα στρατιωτικά συστήματα, όπως drones και πυραυλικά συστήματα και όπως αποδείχτηκε αυτή η στρατιωτική συνεργασία ήταν κρίσιμη για την επιτυχία των επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας το 2020.
Το Ισραήλ βλέπει το Αζερμπαϊτζάν ως έναν στρατηγικό εταίρο στην περιοχή, ενισχύοντας την παρουσία του στον Καύκασο και εξασφαλίζοντας έναν αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Παράλληλα, η συνεργασία αυτή επιτρέπει στο Ισραήλ να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στην περιοχή – έχοντας και ένα «ζευγάρι μάτια» στο βορρά – δεδομένης της εγγύτητας του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα του Ιράν και των πολύ καλών σχέσεων του Ιράν με την Αρμενία.
Όπλα και στρατιωτική βοήθεια από την Τουρκία
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2011-2020, η Τουρκία προμήθευσε το Αζερμπαϊτζάν με διάφορα οπλικά συστήματα. Το 2020, οι τουρκικές εξαγωγές όπλων προς το Αζερμπαϊτζάν αυξήθηκαν ραγδαία, με σημαντικές παραδόσεις να πραγματοποιούνται αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ένα από τα πιο σημαντικά συστήματα που προμήθευσε η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) Bayraktar TB2. Τα εν λόγω UAV drones είναι εξοπλισμένα με MAM-L και MAM-C πυραύλους λέιζερ-καθοδήγησης, τα οποία έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στη Συρία και τη Λιβύη. Οι δυνατότητες αυτών των drones να επιτεθούν σε ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας ήταν κρίσιμες για την επιτυχία των Αζέρων στο πεδίο της μάχης.
Εκτός από τα drones, η Τουρκία παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν μια σειρά από άλλα στρατιωτικά συστήματα, όπως πυραυλικά συστήματα, πυρομαχικά, και εκτοξευτές πυραύλων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Αγκυρα λίγο πριν την επίθεση των Αζέρων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, παρέδωσε στο δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου του 2020 όπλα αξίας 77 εκατομμυρίων δολαρίων στο Μπακού, ενισχύοντας επιπλέον τις ένοπλες δυνάμεις του.
Όπλα και Στρατιωτική Βοήθεια από το Ισραήλ
Το Ισραήλ διαδραμάτισε επίσης κρίσιμο ρόλο στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του Αζερμπαϊτζάν. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2011-2020, το Ισραήλ παρείχε το 27% των εισαγωγών όπλων του Αζερμπαϊτζάν, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των παραδόσεων να πραγματοποιείται κατά την περίοδο 2016-2020.
Ένα από τα σημαντικότερα όπλα που προμήθευσε το Ισραήλ ήταν τα HAROP loitering munitions, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων του 2020. Αυτά τα όπλα, γνωστά και ως “καμικάζε drone”, είναι σχεδιασμένα να περιφέρονται πάνω από το πεδίο της μάχης και να επιτίθενται σε εχθρικούς στόχους με υψηλή ακρίβεια.
Επιπλέον, το Ισραήλ παρείχε στο Αζερμπαϊτζάν διάφορα άλλα συστήματα, όπως UAVs Hermes-900 για αναγνώριση και εντοπισμό στόχων, πυραύλους LORA με εμβέλεια 430 χιλιομέτρων και συστήματα αεράμυνας Barak-8. Οι πύραυλοι LORA χρησιμοποιήθηκαν για την καταστροφή στόχων υψηλής αξίας, όπως γέφυρες και άλλες στρατηγικές υποδομές.
Η ηθική και η αξιοπρέπεια μέγιστα αγαθά
Εδώ όμως όπως αναφέραμε στην αρχή του άρθρου υπάρχει μια υποκρισία που πηγάζει από το πρόσκαιρο συμφέρον των συμφερόντων. Και την Τουρκία την ξέρουμε. Ειδικά εμείς οι Ελληνες, που δεν υπάρχει εβδομάδα που να μη μας απειλήσει. Το Ισραήλ όμως;
Η μη αναγνώρισή της αρμενικής γενοκτονίας από το Ισραήλ δημιουργεί μια ηθική αντίφαση. Ειδικά για το Ισραήλ, το οποίο έχει ιδρυθεί – όπως και η Αρμενία – ως αποτέλεσμα της γενοκτονίας των Εβραίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η μη αναγνώριση της γενοκτονίας ενός άλλου λαού φαίνεται υποκριτική.
Και την πράξη αυτή την κάνει ακόμα χειρότερη το γεγονός ότι αυτό γίνεται λόγω των οικονομικών σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν.
Το Ισραήλ τώρα σκοτώνει ανελέητα Παλαιστίνιους αμάχους, η Τουρκία Κούρδους ή όποια άλλη εθνότητα έχει βρει «εύκολη λεία» και από την άλλη κραυγάζουν για διεθνές δίκαιο και ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως η Ιστορία παίζει πολύ περίεργα παιχνίδια.
Ετσι οι παλιοί σύμμαχοι, έχουν γίνει τώρα εχθροί και το κοινό συμφέρον που είχαν από το να καταστρέψουν μια άλλη χώρα, τους γυρίζει τώρα αυτεπίστροφο. Η ηθική δεν αγοράζεται όπως και η αξιοπρέπεια. Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν χάσει και τα δύο. Και ένα κράτος χωρίς έστω τη στοιχειώδη ηθική και αξιοπρέπεια πολλαπλασιάζει αργά αλλά σταδιακά τους εχθρούς τους. Και αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν. Και τότε όσο και αν φωνάξουν δεν θα υπάρχει ούτε ένα χέρι να τους βοηθήσει γιατί οι ίδιοι τα έκοψαν…
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΠΑΚΟΥ-ΑΓΚΥΡΑΣ
Για να κατανοήσουμε βαθύτερα τη σύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, είναι απαραίτητο να αναφερθούμε στο σκάνδαλο Σουσουρλούκ, το οποίο αποκαλύφθηκε το 1996 και έφερε στο φως τη σχέση μεταξύ του τουρκικού κράτους, της μαφίας και των παραστρατιωτικών ομάδων. Το σκάνδαλο ξεκίνησε από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στην πόλη Σουσουρλούκ, όπου βρέθηκαν νεκροί ένας πρώην βουλευτής, ένας αρχηγός της μαφίας και ένας ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.
Τα ευρήματα του ατυχήματος αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός “βαθέος κράτους” στην Τουρκία, το οποίο λειτουργούσε παράλληλα με τις επίσημες κρατικές δομές, εμπλεκόμενο σε παράνομες δραστηριότητες, όπως το λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Η αποκάλυψη αυτή είχε σημαντικές επιπτώσεις για την τουρκική πολιτική σκηνή και τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία χειριζόταν τις σχέσεις της με γειτονικές χώρες. Το σκάνδαλο ανέδειξε τη χρήση παραστρατιωτικών ομάδων και την υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν. Αυτή η σχέση βοήθησε στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Αζερμπαϊτζάν και στην προώθηση κοινών συμφερόντων στην περιοχή του Καυκάσου .https://neostrategy.gr/
http://enaasteri.blogspot.com/search?updated-max=2024-08-09T12:50:00%2B03:00&max-results=7
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου