Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

H ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και η ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας


Σύμφωνα με πρόσφατο Δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/13/930-16/10/2013) προτείνεται να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο υπόμνημα που συνοδεύει την πρόταση, οι μειονότητες δεν αναφέρονται πουθενά σαφώς, ενώ γίνεται μία μόνο φορά μνεία στην ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αλλά, όπως σημειώνει το υπόμνημα, η έμφαση σχετικά με το σεβασμό των ανθωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να δοθεί στους Ρομά! Πουθενά λόγος για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.
Το γεγονός αυτό καθαυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι όχι μόνο δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για το Βορειοηπειρωτικό, παρόλο που είναι ενεργό εθνικό θέμα, αλλά επίσης, η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι παντελώς ανύπαρκτη. Γιατί πως αλλιώς να δικαιολογήσει κανείς το γεγονός ότι λαμβάνεται τέτοιο καθεστώς από μία χώρα η οποία δεν έπραξε το ελάχιστο για να διασφαλίσει τα πλέον στοιχειώδη δικαιώματα των γηγενών Βορειοηπειρωτών, της μεγαλύτερης δηλαδή μειονότητάς της;
Ας ξυπνήσουμε πριν είναι αργά και ας απαιτήσουμε τουλάχιστον τα βασικά σημεία, όπως σημείωνε και η ΟΜΟΝΟΙΑ στο υπόμνημά της προς την Ελληνική Βουλή τον Νοέμβριο του 2008:
  • Υιοθέτηση της Ελληνικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του αλβανικού κράτους και ουσιαστική μέριμνα για δημόσια δωρεάν ελληνική παιδεία στις παραδοσιακά κατοικημένες από Έλληνες περιοχές.
  • Ανάκληση όλων των παράνομων δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν τη γη των Βορειοηπειρωτών σε έποικους Αλβανούς και απόγονους τσιφλικάδων, αλλοιώνοντας έτσι τις ελληνικές περιοχές.
  • Επιστροφή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας της εκκλησιαστικής της  περιουσίας και άρση καθε εμποδίου στην τέλεση της πνευματικής της αποστολής.
  • Ουσιαστική πάταξη της εγκληματικότητας που μαστίζει το χώρο της Βορείου Ηπείρου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την ασφάλεια και τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών αλλά και τα μνημεία της βορειοηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
100 χρόνια μετά τον ηρωικό Αυτονομιακό Αγώνα των Βορειοηπειρωτών, που διεξήχθη χωρίς την βοήθεια της τότε επίσημης Ελληνικής Πολιτείας, δεν έχουμε δικαίωμα να ξαναφήσουμε τους Βορειοηπειρώτες μόνους.
ΣΦΕΒΑ, 22.10.2013
ΥΓ: Η συμμετοχή ελληνικής καταγωγής πολιτικών στην αλβανική κυβέρνηση προφανώς δεν σημαίνει, ούτε σήμαινε στο παρελθόν, ότι η Αλβανία εκπληρώνει στο παραμικρό τις υποχρεώσεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου