Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Operation: Mockingbird



« Περίπου το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού της CIA πήγε στα μέσα ενημέρωσης για επιχειρήσεις προπαγάνδας .... Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια το χρόνο μόνο γι 'αυτό ..... κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια που δαπανώνται κάθε χρόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για μυστική προπαγάνδα . " Μαρτυρία του William Schapp το 1999 , παραπέμποντας στις αποκαλύψεις από την Εκκλησιαστική Επιτροπή το 1975.


Το 1948 , οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν  το Σχέδιο Μάρσαλ , μια πρωτοβουλία για να βοηθήσουν την κατεστραμμένη  Ευρώπη να ανακάμψει από τον πόλεμο . Η CIA διαπίστωσε ότι η καθαρά οικονομική ανάκαμψη δεν ήταν αρκετή , και αποφάσισε με κεφάλαια να δημιουργήσει το Γραφείο Συντονισμού Πολιτικής , το οποίο θα μπορούσε να γίνει το συγκεκαλυμμένο υποκατάστημα για την  δράση της CIA . Ήταν στο πλαίσιο του προγράμματος που Operation Mockingbird , μια εγχώρια εκστρατεία προπαγάνδας με στόχο την προώθηση των απόψεων της CIA στο πλαίσιο των μέσων μαζικής ενημέρωσης , ξεκίνησε .


Ο διευθυντής της CIA εκείνη την εποχή ήταν Allen Dulles , μια συναρπαστική φιγούρα . Dulles σε ένα σημείο στην καριέρα του, υπηρέτησε ως δικηγόρος για την IG Farben ,για  έναν γερμανικό όμιλο χημικής  βιομηχανίας, η οποία είχε δημιουργήσει εργοστάσια δίπλα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη, με σκοπό την αξιοποίηση της εργασίας σκλάβων . Ενορχηστρόθηκε στο να επιτρέψει στον Reinhard Gehlen , διαβόητη και φαύλο εγκληματία πολέμου , για να διατηρήσει την  Eastern Front Intelligence υποδομή μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο . Αναφέρω όλα αυτά , διότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είδους ηγεσία λειτουργούσε στην CIA , όταν άρχισαν να χρησιμοποιούν τη μηχανή προπαγάνδας που τελειοποιήθηκε από τους Ναζί σε εθνικό επίπεδο .


Από την αρχή , η Επιχείρηση Mockingbird ήταν ένα από τα πιο ευαίσθητα των επιχειρήσεων της CIA , με την πρόσληψη των δημοσιογράφων και την κατάρτιση των υπαλλήλων των υπηρεσιών πληροφοριών για τους σκοπούς της προπαγάνδας που συνήθως αναλαμβάνονται από τον ίδιο τον  Dulles , ή άμεσους συνεργάτες του .



Πρόκειται για μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι η CIA  « παρείσφρησε » σε δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Η πρόσληψη των δημοσιογράφων γινόταν συχνά με τη συνενοχή από την ανώτατη διοίκηση και την ιδιοκτησία των ιδρυμάτων ειδήσεων . William Colby , διάσημος πράκτορας της CIA , υποστήριξε κατά τη διάρκεια της Εκκλησιαστικής Επιτροπής , «πάμε στις διοικήσεις .  Παρακαλούσαν . " Μεταξύ των οργανισμών που θα δάνειζαν τη βοήθειά τους στις προσπάθειες προπαγάνδας ήταν η New York Times , Newsweek , Associated Press , και το Miami Herald .Να παρέχει κάλυψη στους πράκτορες της CIA ήταν ένα μέρος της πολιτικής της  New York Times , στημένη από τον τελευταίο εκδότη τους , Arthur Hays Salzberger.



Συνολικά , 25 μεγάλες εκδόσεις θα παρείχαν κάλυψη για πράκτορες της CIA , με 400 πράκτορες να  είναι μια χαμηλή εκτίμηση για τον αριθμό των ατόμων που απασχολούνταν από την επιχείρηση . Πολλοί ήταν διάσημοι δημοσιογράφοι όπως ο Joseph Alsop , ο οποίος υπερασπίστηκε με υπερηφάνεια τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα από τότε που ήρθε στο φως . Οι δημοσιογράφοι θα φύτευαν κατασκευασμένες ιστορίες , καλύπταν  τις διεθνείς εκδηλώσεις με σκοπό την χύτευση της ημερήσιας διάταξης της CIA σε ένα θετικό φως , και μερικές φορές προσλαμβάνουν ακόμη και εργάτες να εργάζονται για τον οργανισμό .



Η CIA θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει διεθνείς  « οργανώσεις-βιτρίνα »  που θα παράγουν προπαγάνδα χωρίς να συνδέονται δημοσίως με τον οργανισμό . Ένα παράδειγμα αυτού είναι η Rome Daily American, της  οποίας το 40% ανήκε στην CIA για τρεις δεκαετίες .Η χρήση από την  CIA της εγχώριας προπαγάνδας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό μέχρι το 1973 , όταν η αποκάλυψη της λειτουργίας προκάλεσε δημόσια αντίδραση . Προς το παρόν , η CIA έκοψε τους δεσμούς της  με πάνω από 100 δημοσιογράφους , αν και διατήρησε πολλές από τις πιο σημαντικές επαφές τους .



Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για πόσο καιρό διήρκεσε η Mockingbird , ή αν είναι ακόμα σε ισχύ σήμερα , ίσως με διαφορετικό όνομα . Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τα πρώτα 25 έτη του προγράμματος προήλθε από τις αποκαλύψεις της Εκκλησιαστικής Επιτροπής το 1975 . Οι εργασίες του Mockingbird ήταν σημαντικά μυστικοπαθής πριν από την έκθεση από την επιτροπή και έγινε πάρα πολύ μυστικοπαθείς αργότερα .



Δυστυχώς , είναι ακόμα δυνατό να δείτε συχνές ενδείξεις της CIA στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη σύγχρονη εποχή . Για παράδειγμα , η Washington Post και New York Times είχαν πληροφορίες μιας μυστικής βάσης της  CIA στη Σαουδική Αραβία που χρησίμευε  για να ξεκινήσουν  απεργίες στην Υεμένη , και το γνώριζαν αυτό  , τουλάχιστον από το 2011 , αν και επέλεξαν  να μην το  αποκαλύψουν στο κοινό με  αίτημα της CIA .



Έχουμε μάθει ότι η CIA έχει παίξει σημαντικό συμβουλευτικό ρόλο σε ταινίες όπως Black Hawk Down και Zero Dark Thirty . Προσφέρουν εξοπλισμό για χρήση σε μαγνητοσκόπηση , συμπεριλαμβανομένων των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως το state-of - the- art ελικόπτερα και τα αεροπλανοφόρα , σε αντάλλαγμα για την απεικόνιση του οργανισμού σε ένα καλό φως . Η ιστορία της CIA και του Χόλιγουντ πηγαίνει πίσω πολλές δεκαετίες , καθώς , όπως η χρηματοδότηση τους για  την ταινία  Animal Farm του 1954 .



Είναι εντελώς ανοικτή για τη συμμετοχή τους στα μέσα ενημέρωσης σήμερα , αλλά δεν προσφέρουν καμία εικόνα για το πόσο βαθιά είναι η εμπλοκή τους .



Πέρα από αυτό , μένει να συνδέσουμε μόνοι μας τις τελείες . Phil Donahue απολύθηκε από το MSNBC το 2003 για την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ, η μόνη άγκυρα ειδήσεων κατά το χρόνο να το πράξει . Πιο πρόσφατα , Amber Lyon απολύθηκε από το CNN για την παροχή ακριβούς πληροφόρησης σχετικά με το Μπαχρέιν , ένα κράτος-μαριονέτα των ΗΠΑ , το οποίο κακομεταχειριζόταν τους πολίτες του  κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου