Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Tor Project: Το «σκοτεινό δίκτυο» του Ίντερνετ ζητά bandwidth


Οι υποστηρικτές του «μυστικού δικτύου» στο Ίντερνετ στρέφονται στην Amazon επιπλέον bandwidth.

Tor Project: κάποιοι το αποκαλούν «σκοτεινό» ή «μυστικό» δίκτυο- ένα «κανάλι» του Ίντερνετ, το οποίο επιτρέπει ανώνυμες online επικοινωνίες. Το Tor Project χρησιμοποιείται κυρίως από ακτιβιστές που θέλουν να αποφύγουν τη λογοκρισία, καθώς και από άτομα τα οποία επιζητούν ανωνυμία για πιο ύποπτους σκοπούς.Οι υποστηρικτές του επιθυμούν επέκταση του bandwidth της εν λόγω υπηρεσίας, και για αυτό στρέφονται στην Amazon, η cloud υπηρεσία της οποίας θα κάνει δυσκολότερο για τις κυβερνήσεις να παρακολουθήσουν τα δρώμενα στο «σκοτεινό δίκτυο», σύμφωνα με ειδικούς.
Η cloud υπηρεσία της Amazon - EC2 (Elastic Compute Cloud)- παρέχει δυνατότητες εικονικού υπολογιστή (virtual computer capacity). Οι developers του Tor ζητούν από τους υποστηρικτές του δικτύου να εγγραφούν στην υπηρεσία προκειμένου να «τρέξουν» μία «γέφυρα» (bridge)- ένα εξαιρετικά σημαντικό τμήμα του δικτύου, μέσω του οποίου δρομολογούνται οι επικοινωνίες.


«Στήνοντας μία 'γέφυρα', δωρίζετε bandwidth στο δίκτυο Tor και βοηθάτε στη βελτίωση της ασφάλειας και της ταχύτητας με την οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο» αναφέρεται σε blog των developers, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι το στήσιμο μίας τέτοιας «γέφυρας» στο Amazon EC2 είναι εύκολη, απλή και χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά.


Οι χρήστες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη… «γεφυροσκευή» πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία της Amazon. Κανονικά, κοστίζει 30 δολάρια το μήνα, ωστόσο η Amazon προσφέρει δωρεάν αποθήκευση για ένα χρόνο στο πλαίσιο μίας εκστρατείας προώθησης- κάτι που η ομάδα του Tor πιστεύει ότι ενδείκνυται για τους χρήστες του «σκοτεινού δικτύου».


Ο Αματσάι Σούλμαν, στέλεχος της εταιρείας data security Imperva, θεωρεί πως οι υπηρεσίες cloud θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το Tor. «Δημιουργεί πολλές και καλύτερες 'κρυψώνες'… με τις υπηρεσίες cloud θα είναι ευκολότερο να δημιουργεί κανείς έναν μεγάλο αριθμό 'γεφυρών'. Το Amazon φιλοξενεί εκατομμύρια εφαρμογές και θα είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις να ξεχωρίσουν τις κανονικές προσβάσεις στο cloud από αυτές που είναι στο Tor» είπε σχετικά.


Το Tor είναι τα αρχικά του «The Onion Router», το οποίο αποκαλείται έτσι λόγω της λειτουργίας «πολλαπλών στρωμάτων» του. Αναπτύσσεται από το 2002 και στην ουσία αυτό που κάνει είναι να διαχωρίζει τον τρόπο δρομολόγησης των επικοινωνιών στο Ίντερνετ από το άτομο που «εκπέμπει».


Τα δεδομένα στέλνονται μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου 'διόδων /γεφυρών' τα οποία διαχειρίζονται εθελοντές σε όλο τον κόσμο. Όταν κάποιος λαμβάνει δεδομένα, τότε ως αποστολέας φαίνεται το τελευταίο άτομο στο «κύκλωμα αποστολής» αντί για τον πραγματικό αποστολέα». Οι internet addresses επίσης είναι κρυπτογραφημένες.


Το Tor Project έχει σχολιαστεί θετικά, καθώς επιτρέπει σε ανθρώπους που ζουν σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα να επικοινωνούν με άλλους χωρίς το φόβο εντοπισμού. Ακτιβιστές το έχουν χρησιμοποιήσει στο Ιράν και την Αίγυπτο. Αλλά επίσης χρησιμοποιείται και για το διαμοιρασμό copyrighted υλικού. Οι ιδιοκτήτες πίσω από το Newzbin 2 προτείνουν τη χρήση του σε όσους ενδιαφέρονται να συνεχίζουν να μοιράζονται παράνομα υλικό μετά το μπλοκάρισμα της σελίδας από την BT στη Μ. Βρετανία.


Επίσης, το Tor χρησιμοποιείται και από άτομα τα οποία διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας, κάτι που οδήγησε στην «Επιχείρηση Darknet» από την ομάδα χάκερ Anonymous, με στόχο τον εντοπισμό αυτών που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο με τέτοιους σκοπούς.


«Υπάρχει η άσχημη πλευρά του Tor…σύμφωνα με μελέτες, το μεγαλύτερο μέρος του bandwidth χρησιμοποιείται για την παράνομη διακίνηση πειρατικού υλικού» λέει σχετικά ο Σούλμαν.


Αν και η Imperva εκτιμά ότι οι υπηρεσίες cloud μάλλον δεν πρόκειται να κάνουν το Tor «mainstream», όσο περισσότερες «γέφυρες» υπάρχουν, τόσο πιο «ανώνυμο» γίνεται το δίκτυο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μερικές χιλιάδες exit nodes, και θεωρείται πως μάλλον υπάρχουν πολύ περισσότερα: «ενδεχομένως να υπάρχουν πολύ περισσότερα, αλλά μπορούμε να σχηματίσουμε μία εντύπωση για το μέγεθος της εν λόγω κοινότητας» σχολίασε ο Σούλμαν.


Η πρόσβαση στο Tor δεν περιορίζεται μόνο σε σταθερές γραμμές: χρήστες Android μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω μίας εφαρμογής ονόματι Orbot, ενώ η Apple ενέκρινε την πώληση του Covert Browser για το iPad στο App Store. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη εφαρμογή για το iOS που επιτρέπει στους χρήστες να δρομολογήσουν τις online επικοινωνίες του μέσω του Tor.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου