Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Τα Βαλκάνια "βράζουν" και εμείς ακόμα κοιμόμαστε στην δήθεν ασφάλεια της ΕΕ

«Μοντέλο Μπενελούξ» και όχι Μεγάλη Αλβανία

Το μοντέλο της Benelux  των Βαλκανίων συζητήθηκε στην πόλη των Σκοπίων, στο δήμο Τσαΐρ

Η ιδέα της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου, των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου, σύμφωνα με το σχεδιασμό Μπενελούξ, προωθείται με στόχο την επέκταση του εμπορίου, χωρίς την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια.


Πολιτικοί, καθηγητές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από τις χώρες αυτές, είπαν ότι κανείς δεν πρέπει να φοβάται αυτού του είδους της συνεργασία, η οποία έχει να κάνει με τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και όχι με τη δημιουργία μεγάλων κρατών.


«Η Βαλκανική Μπενελούξ δεν προβλέπει αλλαγή των συνόρων, δεν προωθεί κάτι τέτοιο. Εμείς προωθούμε μόνο τη συνεργασία. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση στο  ΝΑΤΟ, κάθε χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας. 


Έτσι, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή των συνόρων αλλά, απλά, για την ιδέα της συνεργασίας», δήλωσε ο Αρντιάν Σέχου, πρόεδρος της AGREEI [Action Group for Regional Economic and European Integration].


Εκτός από το οικονομικό συμφέρον και τη συνεργασία στην περιοχή, με βάση μιας Benelux  των Βαλκανίων, θα δοθεί η δυνατότητα να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


«Αυτή η επιτυχής συνεργασία εντός της περιοχής, θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την πρόοδο των οικονομικών συνθηκών και θα συνεισφέρει ώστε να πεισθεί η ΕΕ, ότι η περιοχή είναι ώριμη και έτοιμη να συνδεθεί», τόνισε ο Ιζέτ Μεντζίτι πρόεδρος της κοινότητας Τσαΐρ των Σκοπίων.


«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με τα θετικά αποτελέσματα της περιφερειακής συνεργασίας. Η συνεργασία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επιτάχυνση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω τη διαδικασία συμφιλίωσης και την ενίσχυση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην περιοχή, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών των Βαλκανίων και της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή», δήλωσε ο Έντμοντ Χότζα, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενσωμάτωσης στην Αλβανία.



Αλβανοί νότιας Σερβίας- ‘Θα αντιδράσουμε με ‘ριζοσπαστισμό’





Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατικής Προόδου και πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του «Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο-Μπουγιάνοβατς και Μέντβεντζα»- UCMPB,  Ιονούζ Μοσλίου ανακοίνωσε  ότι θα  οι Αλβανοί  στην Κοιλάδα 




του Πρέσεβο, θα αντιδράσουν με ‘ριζοσπαστισμό’,  εάν  το ζήτημα τους δεν συμπεριληφθεί στις συζητήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου που έχει προγραμματισθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.


Ο Μοσλίου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Κοσσυφοπεδίου 'Νέα Εποχή'- ‘Epoka e re’, δήλωσε ότι  θα παραδώσουν πολλά αιτήματα προς το Κοσσυφοπέδιο και την αλβανική κυβέρνηση και αποκάλυψε ένα από αυτά.


«Η Σερβία διαθέτει στον προϋπολογισμό της 45 εκατομμύρια στους Σέρβους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Εμείς θα προσπαθήσουμε να γίνουμε μέρος του προϋπολογισμού του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, θα πρέπει να κάνουμε  παράλληλους δήμους», τονίζει ο Μόσλιου.


Πρόσθεσε, ακόμη, ότι όσο διάστημα οι Αλβανοί της Κοιλάδας του Πρέσεβο δεν λάβουν όλα τα δικαιώματα, όπως λαμβάνουν οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δεν θα καθίσουν σε διαπραγματεύσεις με τη σερβική κυβέρνηση.


«Στην Νέα Υόρκη, ο Σέρβος πρωθυπουργός, αγνόησε τα θέματα των Αλβανών της Κοιλάδας- νότιας Σερβίας. Εμείς επιδιώκουμε αυτή η περιοχή να μείνει αλβανική και όχι της Σερβίας, πολεμήσαμε για τη χώρα αυτή», είπε ο Μουσλίου.


Στο τέλος της συνέντευξης, όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν το ζήτημα των Αλβανών της Σερβίας, δεν συζητηθεί στις Βρυξέλλες,  είπε ότι αυτό που απομένει είναι η ριζοσπαστικοποίηση των Μουσουλμάνων Αλβανών.


«Εάν δεν υπάρχει τρόπος για να συζητήσουμε το πρόβλημα της Κοιλάδας του Πρέσεβο, θα ριζοσπαστικοποιηθούμε, δεν μας μένει άλλος δρόμος», είπε ο πρώην πολιτικός εκπρόσωπος του UCMPB.



Βουλγαρικό κόμμα ζητά επιστροφή εδαφών από Σκόπια και Σερβία


Ο  Βόλεν Σιντέροφ- Волен Сидеров, στο βήμα της βουλγαρικής Βουλής




Το βουλγαρικό κόμμα  ζητά το Μποσίλεγκραντ  (Σερβία) και η Στρώμνιτσα (Σκόπια) να ενταχθούν στη Βουλγαρία



 «Οι περιοχές της Σερβίας και των Σκοπίων που κατοικούνται από Βουλγάρους να επιστρέψουν στη Βουλγαρία», ζήτησε η κοινοβουλευτική ομάδα του ακροδεξιού κόμματος ‘Ατάκα’ σε μια δήλωσή του που αναγνώστηκε κατά την ολομέλεια της βουλγαρικής Βουλής, σημειώνει το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους.
Στη δήλωση αναφέρεται ότι το 1919 υπεγράφη μια ταπεινωτική συνθήκη με τη χώρα και σύμφωνα με αυτήν πολλοί Βούλγαροι παρέμειναν εκτός του βουλγαρικού κράτους. (σημ. αναφέρεται στη Συνθήκη Νεϊγύ του 1919 που σύμφωνα με τους Βουλγάρους ιστορικούς θεωρείται ως η δεύτερη εθνική καταστροφή).


«Η Σερβία και τα Σκόπια δεν μπορούν να θεωρηθούν διάδοχοι του Σερβο-Κροατικού-Σλοβενικού κράτους. Η Σερβία έγινε η διάδοχος της Γιουγκοσλαβίας από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα και τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί με το συνταγματικό τους όνομα. Ως εκ τούτου η Συνθήκη Neuilly- Νεϊγύ, υπαγορεύει ότι δεν υπάρχει καμία ισχύ για τη Σερβία και την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας για τις δυτικές περιοχές (στη Σερβία) και για την Στρώμνιτσα (των Σκοπίων), λόγω της κατάργησης του κράτους με τον οποίο έχει συναφθεί η Συνθήκη. Τα εδάφη αυτά που αποκολλήθηκαν από τη χώρα μας , στο πλαίσιο της Συνθήκης, πρέπει να επιστραφούν  στη  Βουλγαρία», αναφέρει το Ataka.


Σύμφωνα με το ακροδεξιό βουλγαρικό κόμμα, το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Σερβία για ένταξη στην ΕΕ και πριν από ένταξη της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας των Σκοπίων στην ΕΕ.


echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου