Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Πάρτι εκατομμυρίων με πολλές ΜΚΟ και στην Αλβανία…

ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ -ΜΚΟ  — Στο προσκήνιο επανήλθαν πάλι τα σκάνδαλα με τις «επιχορηγήσεις» διαφόρων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) από διάφορα υπουργεία της Ελλάδος, κυρίως από το ΥΠΕΞ, για αναπτυξιακά έργα στην Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία γενικότερα.
  — Η Aftonomi.gr δεν κάνει καμία αξιολογική κρίση σχετικά με τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν για έργα στην Βόρειο Ήπειρο ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία και υπό το φως των τελευταίων αποκαλύψεων είναι σημαντικό το Βορειοηπειρωτικό κοινό να έχει μια πλήρη εικόνα για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο μας και για τα έργα που έχουν αναλάβει.

  — Ίσως πολλές από αυτές να έχουν αξιοποιήσει στο 100% τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου και που έχουν επιτελέσει τεράστιο έργο, ωστόσο θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τα ποσά που έχουν δοθεί διαχρονικά και πού!
  — Δημοσιεύματα αναφέρουν πως υπήρξαν χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ μέχρι και για ανάπτυξη της… μελισσοκομίας στην Αλβανία!!!
  — Σε σχετικό ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη σχετικά με τις «μπίζνες καλά οργανωμένες» διαβάσαμε για αρκετές ΜΚΟ που δραστηριοποιήθηκαν με «επιχορηγούμενα» έργα στην Αλβανία και μείναμε άναυδοι με τα ποσά που έχουν δοθεί στα σύνολο και που στην πραγματικότητα είναι (πολύ) μεγαλύτερο.
  — Ενδεικτικά αναδημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από το ρεπορτάζ – ερευνά της δημοσιογράφου Βασιλικής Σιούτη:
- «Η Humanet είναι μία ΜΚΟ ταυτισμένη με την Τατιάνα Καλογιάννη, αδερφή του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ ενώ δεν έλειπαν και οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ» αναφέρει αξιόπιστη πηγή από τα Ιωάννινα, πληροφορία την οποία η Κ.Ε διασταύρωσε. Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, μάλιστα, έχει χρηματοδοτηθεί με μεγάλα ποσά: 80.000.000 δραχμές για ανακατασκευή τεχνικής σχολής στη Σκόδρα,300.000 ευρώ για micro-credits στην Αλβανία, 100.000 για πρόγραμμα αξιοποίησης των υδάτων του ποταμού Suhe στην Αλβανία, 650.000 ευρώ για διάφορες ανακατασκευές στην Αλβανία…και αρκετά άλλα.

αρχείο λήψης (3)

Ο τότε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δ. Τσάτσος και μέντορας του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, διεκδίκησε και έλαβε κι αυτός για το δικό του Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου (το οποίο χαρακτήρισε κι αυτός ΜΚΟ) μερίδα του λέοντος των ανθρωπιστικών κονδυλίων έλαβε: 29 εκατομμύρια δραχμές για «Πρόγραμμα θεσμικών μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία», 26 εκατομμύρια για «επιστημονική συνεργασία με τη ΠΓΔΜ», 129.552.500 δραχμές για «θεσμική υποστήριξη των Βαλκανίων», 30.000.000 για την «καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία», 20.000.000 για μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ, άλλα 40.000.000 δρχ. για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας στην Αλβανία,90.000.000 δρχ. για την θεσμική υποστήριξη των κρατών της ΝΑ Ευρώπης, και 110.235.000δρχ. για πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας με τη Συρία για τη δημόσια διοίκηση. Το 2003 ξαναπαίρνει άλλα 48.000 ευρώ για το BRCKO και 30.000 ευρώ για ενίσχυση των επιστημονικών σχέσεων με τη Συρία.
Το 2004 –προεκλογική χρονιά- υπάρχει ένας οργασμός δράσεων για τη ΜΚΟ του Δ.Τσάτσου: 40.000 ε, 8.000, 35.000, 72.000, 18.000, 27.000, 36.000 για προγράμματα «επιστημονικών συνεργασιών» με το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Αρμενία, τη Συρία, τη Μολδαβία, για την συμμετοχή των γυναικών στη ζωή της Ιορδανίας και την καταπολέμηση της διαφθοράς της Αλβανία.
- Αλλά και το ΙΣΤΑΜΕ το πολιτικό ινστιτούτο του ΠΑΣΟΚ παρότι χρηματοδοτείται με πολλά εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως, έχει χαρακτηρισθεί ως ΜΚΟ και ελάμβανε διάφορα κονδύλια από το ΥΠΕΞ για ανθρωπιστική δράση όπως: 155 εκατομμύρια δραχμές –το 2000- για την αναμόρφωση της Γεωργιανής Βουλής, 37.500.000 δραχμές για δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Σόφια, 37.500.000 για την εκπόνηση προγράμματος για τη γυναικεία ανεργία της Αλβανίας, 60.000 ευρώ για δημιουργία και πάλι μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, 93.000 ευρώ –δύο χρόνια μετά, το 2002 και πάλι για την αναμόρφωση της βουλής της Γεωργίας… και άλλα…
Το θέμα δεν είναι αν δόθηκαν ή γιατί δόθηκαν τα χρήματα αυτά (και πολλά περισσότερα ακόμη), το θέμα είναι με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τα έργα;!  Γιατι να πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος για την ανέγερση σχολείου στην Σκόδρα, στην Λέζια και οπουδήποτε αλλού στην Βόρεια Αλβανία;
Ζητήθηκαν ποτέ από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα σχετικές εισηγήσεις, Εκθέσεις προόδου, θεωρήσεις παραστατικών δαπανών ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο για τα έργα αυτά;!
Έγιναν ποτέ επιτόπιοι έλεγχοι στα έργα αυτά; Ποιοι είναι η σημερινή τους κατάσταση; Ποιο ήταν το γενικότερο όφελος της περιοχής από κάθε έργο; 
Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες ερωτήματα που δημιουργούνται κάνοντας μια απλή έρευνα στα διαδίκτυο όπου υπάρχουν δεκάδες αναφορές για το θέμα.
Προ ημερών το «ΕΘΝΟΣ» έγραφε σχετικά: Η ΜΚΟ συμφερόντων παράγοντα του «βορειοηπειρωτικού» λόμπι που ανέλαβε να κατασκευάσει στη Β. Ηπειρο ένα υδραγωγείο έναντι 300.000 ευρώ παίρνοντας προκαταβολή 140.000 ευρώ. Όταν ο μηχανικός του ΥΠΕΞ επισκέφθηκε για επιτόπιο έλεγχο εντόπισε μια κατασκευή-μερεμέτι σε υδραγωγείο με τσιμεντόλιθους και σωλήνες μικρού διαμετρήματος στην επιφάνεια που καθιστούσαν ακατάλληλο το νερό για χρήση. Ο μηχανικός δεν έδωσε θετική εισήγηση, κάτι που έπραξε όμως ο επόμενος μηχανικός που επισκέφθηκε το έργο… Ομως οι Ορκωτοί Λογιστές προτείνουν όχι μόνο να μην καταβληθεί το υπόλοιπο της οφειλής άλλα να διεκδικήσει το κράτος την επιστροφή και των αρχικών 140.000 ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι στα παραστατικά που είχαν κατατεθεί και είχαν γίνει δεκτά από την Υπηρεσία υπήρχαν και τιμολόγια όπου Αλβανός εργάτης φέρεται να εισέπραττε μηνιαίο μισθό 1.900 ευρώ (το 2000), όταν ο μέσος όρος μισθού στην Αλβανία δεν ξεπερνούσε τα 150 ευρώ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το παραστατικό ανέφερε απλώς ένα αλβανικό όνομα χωρίς να υπάρχει όπως προβλεπόταν και επικυρωμένο αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του…
Με αφορμή το σχόλιο του Γιώργου Αυτιά στην πρωινή εκπομπή του στον ΣΚΑΙ την Κυριακή, ο οποίος αναφερόμενος σε άρθρο εφημερίδας είπε πως δόθηκαν 300.000 ευρώ για υδραγωγείο στην Χιμάρα όπου συνολικά έγιναν δυο μερεμέτια και παρόλα αυτά προσκομίστηκαν αποδείξεις που δήλωναν πως ξοδεύτηκαν όλα τα χρήματα. To himara.gr έκανε μια σχετική έρευνα για το θέμα και βρήκε πως «το έργο» αφορούσε το υδραγωγείο στο χωριό Δρυμάδες, που τελικά υλοποιήθηκε με κόστος μικρότερο του 1/3 της χρηματοδότησης και με όσους ενεπλάκησαν ως εργάτες να λένε πως δεν εισέπραξαν τα συμφωνημένα για την δουλεία τους.

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε από το www.thepressproject.gr κάποιες από τις ΜΚΟ Βορειοηπειρωτών που έχουν λάβει χρηματοδότηση από το ΥΠΕΞ για έργα στην Αλβανία και όχι μόνο…

Βήμα Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας και Συνεργασίας – Αθήνα
Ιατρού Βασίλειος
Ιατρού Β.
Παπαδάκη Χ.
Laert Pilo
Roland Kureta.
208.694,00 € 
Α.ΑΝΑ.Σ Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Συνεργασία – Θεσ/νίκη
Πρόεδρος / Υπεύθυνος
Ιδρυτικά μέλη
Ποσό
Αναστάσιος Παρθένης
Πύλιος Βασίλης
Χρήστου Η.
77.000,00 €
Πρωτοβουλία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Οικονομικής Ανάπτυξης
Πύλιος Βασίλης
Νικόλα Βαρβάρα
Ζώνγκας Γιώργος
Πύλιος Βασίλης
Νικόλα Βαρβάρα
Μπούμπας Λάζαρος
Zhonga Jorgo
Vrusho Kozeta.
27.500,00 €
Σύνδεσμος Ελληνοβαλκανικής Φιλίας «Σωκράτης»- Αθήνα
Ντάκουλας Ιωάννης
Μαρκάκη Ε.
Λιανού Ι.
Φωτιάδου Π.
Αγγέλη Β.
Γκαντέμη Δ.
Παπαζαφειροπούλου Ι.
Ντάκουλα Ι.
Μανιάτης Κ.
Μπεχτεσίδης Δ.
Νάκιου Ε.
Ντούσκας Γ.
Χρονόπουλος Β.
Λεονάρδου Α.
Kristaq Skrami
Petra Airjako
Αlqi Caci
Sani Iljadi
Bediava Analianda.
375.000,00 €

  — Πως δημιουργήθηκαν οι Μ.Κ.Ο

Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 εμφανίστηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σαν κι αυτές που είχαν ήδη προηγηθεί στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 1991 υπήρχαν περίπου δέκα τέτοιες οργανώσεις οι οποίες αναζητούσαν χρήματα, κυρίως από την Ε.Ε και από δωρητές. Το 2000 με απόφαση της Ε.Ε όλα τα κράτη-μέλη, και η Ελλάδα φυσικά, θα έπρεπε στο εξής να διαθέτουν το 0,21 του ΑΕΕ σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα διέθετε μερικά δισεκατομμύρια δραχμές κάθε χρόνο σε ΜΚΟ με σκοπό να προσφέρουν ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε τρίτες χώρες που είχαν ανάγκη. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο από 10 ΜΚΟ που υπήρχαν μέχρι τότε, δημιουργήθηκαν άλλες 300. Σήμερα είναι 370 (μόνο oι εγκεκριμένες από το ΥΠΕΞ).

  — Σχόλιο: Στην Aftonomi.gr έχουν φτάσει καταγγελίες για υπερκοστολογημένη συντήρηση και αναπαλαίωση σχολείων και διαφόρων άλλων κτηρίων σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Αλβανίας από ΜΚΟ με την «συγχρηματοδότηση» του Ελληνικού ΥΠΕΞ. Καλή η πρόθεση από το ΥΠΕΞ αλλά με λάθος αποδέκτη, αν περισσεύουν χρήματα για συντήρηση και αναπαλαίωση κτηρίων πιστεύουμε πως προτεραιότητα θα έπρεπε να έχουν τα σχολικά κτήρια στα χωριά της Βορείου Ηπείρου που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, το αρχοντικό των Ευεργετών Ζάππα στο Λάμποβο που καταρρέει, το μισογκρεμισμένο σπίτι του ήρωα Σπύρου Σπυρομήλιου στην Χιμάρα, στο οποίο έχει μπει πωλητήριο με κίνδυνο να περάσει στα χέρια Αλβανών, το παλαιό προξενείο της Κορυτσάς στο οποίο διέμενε και ο Νομπελίστας ποιητής μας Γεώργιος Σεφέρης, το οποίο μπορεί εφ” όσον συντηρηθεί και αναπαλαιωθεί με ελάχιστο συγκριτικά κόστος, να αποτελέσει φάρο παιδείας και πολιτισμού στην περιοχή και μακροπρόθεσμα να συμβάλλει πολύ περισσότερο στη σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.

Αναρτήθηκε από ΑΥΤΟΝΟΜΗ
tsoutsouneros.arvanitis.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου