Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΩΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ... Ρωσικά τεθωρακισμένα έστησαν σημεία ελέγχου μέσα στο ουκρανικό έδαφος!-Μυρίζει... μπαρούτι στην Κριμαία – Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή – Ζεσταίνει τα τανκ ο Πούτιν-Η Ρωσία προειδοποιεί και στέλνει Ρωσικά μαχητικά στα σύνορα με Ουκρανία-Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ στη Ρωσία

ΩΜΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ ... Ρωσικά τεθωρακισμένα έστησαν σημεία ελέγχου μέσα στο ουκρανικό έδαφος!
Σημεία ελέγχου εντός του ουκρανικού εδάφους και μακριά από τις βάσεις τους εγκατέστησαν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από Ουκρανούς ρωσόφωνους πολιτοφύλακες.
Τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν σε σημείο ελέγχου μεταξύ Συμφερούπολης και Σεβαστούολης
(περίπου στα μισή απόσταση του δρόμου 80 χλμ. που ενώνει τις δύο πόλεις) κάνοντας ελέγχους σε ΙΧ αυτοκίνητα προκειμένου να αποφύγουν μετακινήσεις εξτρεμιστών τουρκόφωνων Τατάρων. Σε ένα τουλάχιστον σημείο ελέγχου υπήρχαν 12 πολιτοφύλακες υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένο όχημα και με αναρτημένη τη ρωσική σημαία .

Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά η Ρωσία τόνισε με τον πιο «ωμό» τρόπο ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος και έτσι θα παραμείνει. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο η επίδειξη σημαίας από στρατιωτικές δυνάμεις συνιστά κυριαρχία η οποία μπορεί να αμφισβητηθεί μόνο με τα όπλα.
Κάτι που ουδείς είναι διατεθειμένης να το πράξει. Ήδη ο αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ναύαρχος Yuri Ilyin, αρνήθηκε να υπακούσει στον μεταβατικό «πρόεδρο» της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ για να μεταβεί στην Κριμαία και να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής με αποτέλεσμα ουσιαστικά να τον «παραιτήσει» και να αναλάβει ο ίδιος την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας!
Οι ένοπλοι πραγματοποιούσαν ελέγχους σε κάθε αυτοκίνητο που πλησίαζε τη Σεβαστούπολη. Νωρίτερα σήμερα δύο τουλάχιστον τροχοφόρα ΤΟΜΠ θεάθηκαν να πραγματοποιούν περιπολίες στο κέντρο της Σεβαστούπολης η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς με τη Μόσχα και φιλοξενεί όπως είναι γνωστό το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Sergei Shoigu δήλωσε σήμερα και αναφερόμενος στα γεγονότα στην Κριμαία (επεισόδια τουρκόφωνων Τάταρων με ρωσόφωνους) ότι «η Ρωσία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία και πρόκειται να αναλάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, των υποδομών και των οπλικών συστημάτων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».


defencenet.gr


Μυρίζει... μπαρούτι στην Κριμαία – Ένοπλοι κατέλαβαν τη Βουλή – Ζεσταίνει τα τανκ ο Πούτιν


- Ένοπλοι χωρίς διακριτικά εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και στο κτίριο της Βουλής στην Κριμαία
- "Δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα" είπε ο τατάρος ηγέτης Ρεφάτ Τσουμπάροφ
- Ενισχύονται οι φόβοι για απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία
- Εκλεκτός των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, που προτάθηκε για πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης
- Σήμερα αποφασίζει η Βουλή
- Υπουργός Αθλητισμού διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας
- Παραμένει άφαντος ο Γιανουκόβιτς – Έτοιμος να τον... "δώσει" Αυστριακός συνεργάτης του
Καζάνι που βράζει μοιάζει τις τελευταίες ώρες η Κριμαία. Η πτώση της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς, η εξέγερση στο Κίεβο και οι εξελίξεις άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου και πλέον μοιάζει όλο και πιο πιθανή η τριχοτόμηση της χώρας.
Ήδη, στην Κριμαία, τα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.
Οι εξελίξεις δε σταμάτησαν όταν τελείωσαν τα επεισόδια της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης αλλά και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: "Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα".
Όλα αυτά την ώρα που ο Βλαντιμίρ Πούτιν "ζεσταίνει" τα... τανκ του ρωσικού στρατού κι έδωσε εντολή για ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να είναι... ετοιμοπόλεμα τα στρατεύματα. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν πως ετοιμάζεται εισβολή της Μόσχας.
Η νέα κυβέρνηση: Καλώς ήρθατε στην κόλαση
Σκληροπυρηνικοί εθνικιστές, διαδηλωτές που πρωταγωνίστησαν στις διαδηλώσεις της πλατείας Ανεξαρτησίας προτάθηκαν για να μετάσχουν στη μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, αυτή που θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές της 25ης Μαΐου.
Οι ηγέτες των διαδηλωτών έκαναν τις προτάσεις τους και σήμερα θα συνεδριάσει η Βουλή για να ψηφίσει.
Οι διαδηλωτές θέλουν για πρωθυπουργό τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, που θεωρείται εκλεκτός των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ είναι και δεξί χέρι της Γιούλια Τιμοσένκο, όπως άλλωστε και ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ.
Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Καλωσήρθατε στην κόλαση!"
Το προτεινόμενο υπουργικό συμβούλιο περιλαμβάνει εξέχοντα μέλη του κινήματος διαμαρτυρίας. Ανάμεσά τους ο Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο άνθρωπος που σόκαρε τους πάντες όταν αποκαλύφθηκε πως τον είχαν απαγάγει και τον ξυλοκόπησαν άγρια άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Έχει προταθεί για υπουργό Αθλητισμού, ενώ ο Αντρέι Παρούμπγι ως υπουργός του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο συντονίζει τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.
Φυσικά, και στην επιλογή της νέας κυβέρνησης υπάρχει διχασμός. Το βράδυ της Τετάρτης, το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην πλατεία Ανεξαρτησίας γιουχάισε τον Γιάτσενιουκ και τον μεταβατικό πρόεδρο, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, όταν αυτοί ανέβηκαν στην εξέδρα.
Ρωσία: θα μιλήσουμε με το ΔΝΤ για το δάνειο
Η Ρωσία θα συμμετάσχει στις συνομιλίες σχετικά με τη διαμόρφωση πακέτου οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουκρανία και δεν θα μείνει στο περιθώριο, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών Αντρέι Μποκάρεφ.
Η μεταβατική ηγεσία της υπερχρεωμένης Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα χρειασθεί ποσόν 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη διετία για να αποφύγει την χρεοκοπία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι η Ρωσία θα πρέπει να περιληφθεί στις προσπάθειες χορήγησης οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.
"Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα λάβουμε μέρος στις συνομιλίες (στοπ πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου), δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουμε στο περιθώριο", δήλωσε ο ρώσος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων RIA.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ

newsit.gr


Η Ρωσία προειδοποιεί και στέλνει Ρωσικά μαχητικά στα σύνορα με Ουκρανία



Τύμπανα πολέμου ηχούν στην Κριμαία όπου φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν σήμερα κυβερνητικά κτήρια υψώνοντας ρωσικές σημαίες, ενώ πριν λίγο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. "Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.
Σε αυτό απάντησε  ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας ο οποίος προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε "στρατιωτική επίθεση" λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια. Παράλληλα ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών.
Κατέλαβαν κυβερνητικά κτήρια στην Κριμαία
Ενοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία, θέατρο συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».
Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.
Περί τους εκατό αστυνομικούς έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.
«Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.
Tα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.
Οι νέες ταραχές στην Κριμαία έρχονται ώρες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Κίεβο, η οποία και αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα Πέμπτη, κι ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 150.000 Ρώσους στρατιώτες να προετοιμαστούν για γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.
Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.
Η Ρωσία προειδοποιεί ότι θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό.
«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter. «Καλωσήλθαμε στην κόλαση» είπε ο νέος πρωθυπουργός
Η παρουσίαση των ονομάτων της νέας μεταβατικής έγινε χθες εν μέσω πανηγυρικού κλίματος και επευφημιών στη Μεϊντάν, την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, που έγινε σύμβολο των διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Αρσένι Γιατσένιουκ, ο στενός συνεργάτης της Γιούλιας Τιμοσένκο που ανέλαβε την Πρωθυπουργία, έκανε δηλώσεις στον απεσταλμένο του BBC.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβένηση αυτόχειρων» είπε ο Γιατσένιουκ, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης. «Οπότε, καλωσήλθατε στην κόλαση», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον εαυτό του.
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε από εκεί που η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός άφησαν την απόλυτη διαφθορά και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι», δήλωσε ο Γιατσένιουκ, που κατέληξε πως η αποστολή της νέας κυβέρνησης είναι να «σταθεροποιήσει» τη χώρα.
Υπουργός Οικονομικών ανακοινώθηκε ο Αλεξάντερ Σλαπάκ, που κατείχε και στο παρελθόν τη θέση αυτή, ενώ ο διπλωμάτης Αντρέι Ντέστσιακ ορίζεται υπουργός Εξωτερικών.
Από τους πρωταγωνιστές της εξέγερσης, ο Αντρέι Μπαρούμπι, επικεφαλής των ομάδων αυτοάμυνας των διαδηλωτών, ορίστηκε επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας.

protothema.gr


Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ στη Ρωσία


Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εκ νέου τη Ρωσία ότι θα αποτελούσε «σοβαρό λάθος» να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία, ενώ ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον σκέφτεται να χορηγήσει δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το Κίεβο.

«Για μια χώρα που έχει μιλήσει τόσες πολλές φορές εναντίον της ξένης επέμβασης στη Λιβύη, τη Συρία και σε άλλα μέρη του κόσμου, θα ήταν σημαντικό να λάβει υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις καθώς σκέφτεται τις επιλογές στο εθνικά κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας.
Δε νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία ότι όποιας μορφής στρατιωτική επέμβαση θα παραβίαζε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα ήταν ένα τεράστιο, ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφέρουν δανειακές εγγυήσεις ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Ουκρανία, είπε επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
«Βρισκόμαστε στη διαδικασία να διατυπώσουμε μια προσφορά για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 1 δισεκ. δολαρίων» είπε ο Κέρι προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι σκέφτονται (να χορηγήσουν ένα δάνειο) ύψους 1,5 δισεκ. δολαρίων» στην Ουκρανία.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου