Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ό,τι πουν οι Τρόικα, οι τράπεζες και ειδικά οι Rothschild: δώστε κι άλλα!

PictureΔιαφορά της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ χωρίζει την Αθήνα και την τρόικα σχετικά με τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Ελλάδα να υπολογίζει τις επιπλέον ανάγκες κάτω από 6 δισ., ενώ η τριμερής εκτιμά ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εκτίμηση αυτή των € 6 δισ. υπολογίστηκε από την ελληνική κεντρική τράπεζα μετά από μια πολυαναμενόμενη ιδιωτική ανάλυση από την BlackRock και εμφανίστηκε σε οθόνες από τη λεγόμενη «τρόικα» των διεθνών δανειστών, πριν από την άφιξή τους στην Αθήνα τη Δευτέρα 24/2 για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους πάνω στην τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης.

Η ανασκόπηση, ήταν να ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο, αλλά οι αξιωματούχοι της τρόικας λένε ότι μόλις το ήμισυ των οικονομικών μεταρρυθμίσεων δεσμεύσεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση έχουν ολοκληρωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που όπως λένε αξιωματούχοι έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ, ωθεί επίσης την Ελλάδα να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει ρόλο τραπεζικού επόπτη της ΕΕ αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους, θέλει η εν λόγω αξιολόγηση των Ελληνικών τραπεζών να ταιριάζει με την πολυαναμενόμενη της ευρωζώνης πριν από το τέλος του έτους .
"Η ΕΚΤ χρειάζεται ένα σημαντικό αριθμό για να επισημάνει ότι η συνολική αξιολόγηση της τράπεζας της προς το τέλος του έτους δεν θα είναι μια συντριβή", δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής σύμβουλος της ευρωπαϊκής ανάλυση κινδύνου της Eurasia Group".
Ένας Έλληνας τραπεζίτης (που δεν κατονομάζεται στο άρθρο της FT) είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες βασίζονται στην κερδοφορία των επομένων ετών, ωστόσο η τρόικα θεωρεί ότι το σενάριο αυτό είναι υπεραισιόδοξο, με δεδομένη την ταχεία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Εάν παραταθεί, η διαφορά θα υπονομεύσει τις πιθανότητες η οικονομία στην Ελλάδα να αναβιώσει στο τρέχον το έτος, καθώς οι τράπεζες κωλυσιεργούν για χορήγηση νέων δανείων για την τόνωση της ανάπτυξης έως ότου ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
 Η κυβέρνηση έχει ήδη αναβάλει νομοθεσία για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank - η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα - λόγω της διαφοράς.
Η Eurobank λέει ότι έχει ήδη χρηματοδοτηθεί με περίπου € 2,5 δισ. για την κάλυψη των κεφαλαιακών της αναγκών, κυρίως από ξένους επενδυτές, κι ελπίζει ότι θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή της Ελλάδα που δείχνει να βρίσκεται στο δρόμο προς την ανάκαμψη.
Η ελληνική κεντρική τράπεζα έχει πει το αποτέλεσμα των stress tests της BlackRock θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα. Μέρος της καθυστέρησης οφείλεται στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας να καλέσει τους NM Rothschild και Ernst & Young για την παροχή δεύτερης και τρίτης γνώμης.
Εάν η διαφορά ανακεφαλαίωσης δεν επιλυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων της τρόικας στην Αθήνα, το τεστ της BlackRock μπορεί να μπει στην άκρη, αφήνοντας να επιλυθεί από τεστ κοπώσεως της ίδιας της ΕΚΤ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
"Είναι λογικό για την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα", δήλωσε κάποιος Έλληνας στέλεχος της τράπεζας. " Γιατί θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τις άλλες στην Ευρώπη;"
Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να είναι ευπρόσδεκτο από την τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί τη χρηματοδότηση ενός έτους να είναι τακτοποιημένο, προτού διανεμηθεί οποιδήποτα επιπλέον χρηματοδότηση διάσωσης. Χωρίς απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα τρίτο προγράμματος, το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκαστεί να αναστείλει μελλοντικές πληρωμές.
πηγή: Financial Times
Αφού παίρνουμε και τη γνώμη των Rothschild, νομίζω ότι όλοι πλέον πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι ως προς το αποτέλεσμα... Ετοιμαστείτε για νέα αφαίμαξη. Τα βαμπίρ δεν χόρτασαν ακόμα και δεν θα σταματήσουν αν δεν πιουν και την τελευταία σταγόνα. 

allnewz.weebly.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου