Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Τουρκική τορπίλη στο διάλογο – Κατάθεση εγγράφου στον ΟΗΕ και ενέργειες στο περιουσιακό

Τουρκική τορπίλη στο διάλογο – Κατάθεση εγγράφου στον ΟΗΕ και ενέργειες στο περιουσιακόΤου ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ - Η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις επιβολής τετελεσμένων, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Την τελευταία περίοδο, η Άγκυρα, την οποία πιστώνουν οι διάφοροι τρίτοι ως «δύναμη που θέλει λύση», έχει προβεί σε ενέργειες που στοχεύουν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην Κύπρο και στο Κυπριακό.
Είναι σαφές πως η Τουρκία, επιχειρεί να δημιουργήσει κλοιό πιέσεων στη Λευκωσία με τις διάφορες κινήσεις επιβολής που υιοθετεί ενώ προδήλως εργάζεται για την επόμενη ημέρα ενός ναυαγίου στη διαδικασία.



Πρώτο, η Άγκυρα με επίσημο έγγραφο που κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη (TURKUNODT/4513427) και με παραλήπτη τον Γενικό Γραμματέα Μπαν κι Μουν , γνωστοποιεί τις 27 νέες συντεταγμένες της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ακτών των Κατεχόμενων  ζητώντας μάλιστα αυτή η οριοθέτηση να δημοσιεύει επισήμως και στην περιοδική έκδοση του Δικαίου της Θάλασσας (LawoftheSeaBulletin) και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του DOALOS που περιλαμβάνει τις «θαλάσσιες  οριοθετήσεις , τις θαλάσσιες ζώνες και περιοχές». Σύμφωνα με το αθηναϊκό Έθνος, το έγγραφο φέρει ημερομηνία 10 Απριλίου και γίνεται αναφορά  στον σχετικό τουρκικό νόμο με τον οποίο η Τουρκία «επικύρωσε την συμφωνία οριοθέτησης ,που καθόρισε τις συγκεκριμένες συντεταγμένες».
Παραπέμπει  μάλιστα στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Ουσιαστικά αναφέρεται  στη συμφωνία που έχει υπογράψει  η Τουρκία με το ψευδοκράτος το 2011 και υπέγραψαν ο Ταγιπ Ερντογαν και ο Ντερβις Ερογλου στην Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Δεύτερον, η Τουρκία επιχειρεί να προωθήσει την πάγια διαχρονική της πολιτική για ανταλλαγή περιουσιών. Υπενθυμίζεται συναφώς πως η Άγκυρα με νέα «νομοθεσία» διευρύνει τις αρμοδιότητες της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, επιτρέποντας και στους Τουρκοκύπριους να προσφεύγουν. Κοντολογίς οι Τουρκοκύπριοι θα καθίστανται «ιδιοκτήτες» περιουσιών που Ελληνοκύπριοι μεταβίβασαν στην «επιτροπή».
Για να πάρουν την περιουσία θα είναι υποχρεωμένοι να παραχωρήσουν τη δική τους στις ελεύθερες περιοχές, καθιστώντας την Τουρκία «ιδιοκτήτρια». Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνάπτουν συμφωνητικό με την Τουρκία για παραχώρηση της ιδιοκτησίας τους στις ελεύθερες περιοχές. Αν και η συμφωνία ανταλλαγής δεν θα περνά από το Κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου η πράξη να μην αναγνωρίζεται, αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση είναι τι θα αποφανθεί το ΕΔΑΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εξωτερικών, η  Γενική Εισαγγελία ανέλαβε να εξετάσει τις νομικές πτυχές σε σχέση και με αποφάσεις του ΕΔΑΔ, της νέας τουρκικής ενέργειας επιβολής νέων τετελεσμένων στο περιουσιακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αποστολή της Γενικής Εισαγγελίας είναι να εξετάσει κατά πόσο η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της «επιτροπής», εξουδετερώνει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία την καθιστούσε εσωτερικό ένδικο μέσο.Με την απόφαση του ΕΔΑΔ( υπόθεση Δημόπουλος) υποδεικνυόταν ότι η «Επιτροπή» θα χρησιμοποιείτο  ως ένδικο μέσο από  Ελληνοκύπριους ( και όχι Τουρκοκύπριους ) που επιθυμούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την Τουρκία.
Και στο βάθος αναγνώριση
Σε πολιτικό επίπεδο, η κίνηση με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων κρίνεται ως ενέργεια που αποσκοπεί να επιβάλει νέα τετελεσμένα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο «Φιλελεύθερο» ότι πρόκειται για μια πολύ αρνητική εξέλιξη καθώς πέραν από το γεγονός ότι δείχνει τις προθέσεις της Άγκυρας, είναι σαφές πως συνιστά εν πολλοίς την εφαρμογή της πολιτικής για τη δημιουργία δυο «εθνικά καθαρών περιοχών».
Σημειώνεται ότι ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί, αναφερόμενος στην απόφαση είπε  ότι πρόκειται για νομική μεταρρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για την προσφυγή και των Τ/κ στην “επιτροπή”. Η ρύθμιση, σημείωσε, αφορά το άρθρο 159 του “συντάγματος” και το εύρος των προσφυγών και σύμφωνα με τον κ. Ναμί θα δίδεται το δικαίωμα στους Τ/κ που έχουν αφήσει περιουσία στο νότο να μπορούν να προσφύγουν στην “επιτροπή” για να την ανταλλάξουν με περιουσία στο βορρά.
Η κίνηση καθορισμού υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκία και ψευδοκράτους και η γνωστοποίηση συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη, παραπέμπει σε μια λογική προετοιμασίας του εδάφους για αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Το θέμα τούτο συνδέεται και με τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ και τις συνεχείς παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Μπαρμπαρός, εξακολουθεί να βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες.

mignatiou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου