Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΜΙΤ: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν με νέο νόμο της δίνει απεριόριστη ελευθερία δράσης

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενέκρινε νέο
νόμο ο οποίος δίνει απεριόριστη ελευθερία δράσης στη μυστική υπηρεσία της Τουρκίας τη γνωστή ΜΙΤ.
Με την υπογραφή του ο Γκιουλ διέψευσε όσους, λίγους, είχαν εκφράσει την ελπίδα ότι θα ύψωνε το ανάστημά του εναντίον ενός νομοθετήματος το οποίο έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή το Ρεπουμπλικανικό Λαΐκό Κόμμα (CHP), το έχει καταγγείλει ως «όργανο για τη δημιουργία ενός κράτους-χαφιέ».


Ο νέος νόμος, τον οποίον ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή στις 18 Απριλίου, επιτρέπει ρητώς, μεταξύ άλλων, στη ΜΙΤ:
- να διεξαγάγει «μυστικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό εναντίον πιθανών απειλών, επιχειρήσεις τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση». Τυχόν ποινικές ευθύνες για τους πράκτορες και την ηγεσία της ΜΙΤ στις επιχειρήσεις αυτές δεν θα βαρύνουν την μυστική υπηρεσία αλλά την κυβέρνηση.

- να υποκλέπτει χωρίς άδεια εισαγγελέα κάθε είδους τηλεπικοινωνίες (τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ηλεκτρονική και ταχυδρομική αλληλογραφία κλπ). Με απλή εντολή της ηγεσίας της ΜΙΤ οι υποκλοπές μπορούν να γίνονται και για επικοινωνίες στο (ή με το) εξωτερικό.
- να συλλέγει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα από όλες τις κυβερνητικές και δημόσιες υπηρεσίες.
- να απαιτεί και να λαμβάνει προσωπικά δεδομένα, καθώς και κάθε είδους συσκευές που τα περιέχουν (για παράδειγμα σκληρούς δίσκους υπολογιστών), από όλες τις ιδιωτικές εταιρείες.
- να τυγχάνουν ποινικής ασυλίας όσοι πράκτορες συμμετέχουν με πλαστή ταυτότητα σε επιχειρήσεις, ιδίως όσοι διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες στη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου