Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Τουρκικά τετελεσμένα για να σταματήσει η Λευκωσία τη διαδικασία εξόρυξης

Του Κώστα Βενιζέλου
Η κατάθεση στα Ηνωμένα Έθνη  της συμφωνίας Τουρκίας-ψευδοκράτους για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας, αποτελεί την απάντηση στις έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για εξόρυξη φυσικού αερίου. Στόχος δε της τουρκικής πλευράς είναι η αποτροπή των σχεδιασμών της Λευκωσίας διά της επιβολής τετελεσμένων και συζήτηση στη βάση των προτάσεων Έρογλου.
Μετά την τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα διαβήματα της Λευκωσίας για την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης της Άγκυρας, χθες έσπευσε να αντιδράσει και το ψευδοκράτος. Το ψευδοκράτος απαντά στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Τουρκία στην Ελλάδα ( δίπλα).

Το λεγόμενο υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, στην αντίδρασή του επιχείρησε να θέσει πλαίσια κινήσεων:
Πρώτο, επανέλαβε πως οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στους δυο «λαούς» ενώ υπέδειξε  στην Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία αποκαλεί ‘’ε/κ διοίκηση’’, ότι δεν έχει δικαίωμα να αντιδρά σε ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία των Τ/Κ παραπέμποντας στη συμφωνία.
Δεύτερο, υποστηρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας-ψευδοκράτους, ημερομηνίας 21.9.2011 ( υπογράφηκε από Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη), έγινε για να υποστηρίξει «τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ», αφού, όπως αναφέρει,  στις 19/9/2011 οι Ε/κ παράβλεψαν την ύπαρξη των Τ/κ και άρχισαν τις ενέργειες για εξορύξεις.
Τρίτο, με την ευκαιρία αυτή επαναφέρει τις προτάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς, ημερομηνίας 24.9.2011 και 29.9.2012, που μεταφέρθηκαν μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ στην ε/κ πλευρά για το διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού. Υπενθυμίζει πως οι προτάσεις Έρογλου  απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά, η οποία «συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες παρά το ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις». Με τις προτάσεις αυτές, ουσιαστικά, η τουρκική πλευρά θέλει να μετατρέψει το θέμα της αξιοποίησης του φυσικού αερίου ως διακοινοτικό και το καθιστά μέρος των διαπραγματεύσεων.
Τέταρτο, υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ένσταση της Κύπρου στα ΗΕ για τις σεισμικές έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης του ψευδοκράτους.
Το ψευδοκράτος, πλήρως εναρμονισμένο με τη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναδεικνύει τις ενστάσεις της στην «επιμονή της ε/κ πλευράς να συνεχίζει τις έρευνες»  για εξόρυξη υδρογονανθράκων, «παραβλέποντας τα δικαιώματα των Τ/κ», σημειώνοντας ότι «σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες προστίθενται οι πληροφορίες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  θα βγει με διεθνείς προσφορές για νέες γεωτρήσεις εντός του 2014».
Θεωρώντας τα πιο πάνω ως μονομερείς ενέργειες, έσπευσε να αναφέρει πως οι εξελίξεις αυτές δεν θα επηρεάσουν  «την αποφασιστικότητα των Τ/κ για μια μόνιμη και συνολική λύση το συντομότερο, στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. Κάνει δε  λόγο για δύο ίσους εταίρους στο νησί, ο ένας εκ των οποίων είναι ο τ/κ “λαός”, ο οποίος όπως και σε κάθε θέμα, έτσι και στο θέμα των ερευνών, εξορύξεων και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του νησιού, έχει ίσα και νόμιμα δικαιώματα.
ΑΓΚΥΡΑ: Τι γυρεύει η Ελλάδα και αντιδρά
Η Αγκυρα απάντησε στην Ελλάδα και όχι στην Κυπριακή Δημοκρατία, αφήνοντας αυτό στο ψευδοκράτος, συντηρώντας μια λογική «ισότητας» Το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε αδυναμία να αντιληφθεί τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι η ε/κ πλευρά, αγνοώντας τα δικαιώματα του συνεταίρου της στο νησί, της τ/κ πλευράς, ανακοίνωσε την έναρξη γεώτρησης στις 19 Σεπτεμβρίου του 2011 και μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία και το ψευδοκράτος “υπέγραψαν συμφωνία για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τους στις 21 Σεπτεμβρίου του 2011”.
“Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα, ισότιμα και αδιαίρετα δικαιώματα των Τ/κ όπως και των Ε/κ σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του νησιού. Η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Δεκεμβρίου του 2012″, αναφέρει ο εκπρόσωπος του  ΥΠΕΞ.
Η Άγκυρα, συνέχισε, αδυνατεί να αντιληφθεί την καταγγελία της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη για  τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας σε μια περιοχή που δεν έχει σχέση με την ίδια καθώς και την αντίρρησή της για τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων.
“Πιστεύουμε ότι αρμόζει περισσότερο η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, να χρησιμοποιήσει την ενέργειά της για να διασφαλιστεί ο τερματισμός των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ε/κ πλευράς, οι οποίες βλάπτουν τη διαδικασία λύσης και προκαλούν ένταση”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία διατηρεί την αποφασιστική στάση της για μετατροπή της Ανατολικής Μεσογείου σε πεδίο ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας με την επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης  στην Κύπρο το συντομότερο κατά τη διαδικασία που ξεκίνησε με τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αναμένει να συμβάλει σε αυτό το όραμα και η Ελλάδα.

kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου