Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Η παράλογη εμμονή με τις ιδιωτικοποιήσεις: η περίπτωση Eurobank.

20140502-214826.jpg Του Ηλία Καραβόλια
Ας ξεκινήσουμε να αθροίζουμε όσα έδωσε το ελληνικό δημόσιο στην Eurobank για να προστατεύσει το πιστωτικό σύστημα της χώρας: α) Mέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( ΤΧΣ) και με δανεισμό επένδυσε το 2013 περί τα 5,8 δις ( στα 1,54 ευρώ τη μετοχή ) στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ανέλαβε το 95% ( αφού οι ιδιώτες μέτοχοί της δεν έβαλαν καθόλου το χέρι στην τσέπη )
β)Αγόρασε προνομιούχες μετοχές της Eurobank ύψους 1,25 δις.

γ) Παρέδωσε στην Eurobank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ( ΤΤ),

προσφέροντας ως funding gap (χρηματοδοτικό κενό) 4,06 δις και 550 εκατ.για την ανακεφ/ση του ΤΤ.

δ)Δόθηκαν στην Eurobank 760 εκ. για το funding gap της Proton Bank και 550 εκ. για την ανακεφαλοποίηση της τελευταίας.

ε)Η Εurobank έλαβε και funding gap για την Aspis 300 εκ.

Με δύο λόγια στη Eurobank προσφέρθηκαν από το ελληνικό δημόσιο, με διαφορετικούς τρόπους για τη «διάσωσή» της και την μεταβίβαση του ΤΤ αλλά και άλλων μικρότερων τραπεζών, ποσά ασύλληπτου μεγέθους της τάξης των 13,2 δις.
Τώρα, κατά την πρόσφατη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Eurobank συνέβησαν τα εξής τινά:
Δεν επετράπη στο Δημόσιο ( μέσω του ΤΧΣ ) να συμμετάσχει σε αυτήν την αύξηση, ενώ αντιθέτως δόθηκε η δυνατότητα να γίνει η αύξηση αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια σε τιμές μετοχής ( 0,31)πολύ κατώτερες από την τιμή κτήσης του δημοσίου (1,54), κατώτερες ακόμα και από την τρέχουσα Χρηματιστηριακή αξία τους!
Επειδή, όλα τα παραπάνω επέσυραν βαρύτατες ποινικές ευθύνες, η κυβέρνηση προκειμένου να «καλυφθεί» η ίδια και η διοίκηση του ΤΧΣ ψήφισε πρόσφατα νομοθετική ρύθμιση για απαλλαγή μελλοντικών ποινικών ευθυνών των μελών του.
Το αποτέλεσμα της ΑΜΚ της Eurobank ήταν οι ιδιώτες ( κερδοσκοπικά funds κατά κύριο λόγο ) που συμμετείχαν με 2,86 δις ευρώ ( 0,31 ανά μετοχή ) να ελέγξουν το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, ενώ το δημόσιο που κατέβαλε στην προηγούμενη αύξηση 5,8 δις ( 1,54 ανά μετοχή ) απο 95%, να περιοριστεί τώρα στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου, χάνοντας τον έλεγχο της Τράπεζας. Αυτό το 35% της Eurobank με τη σημερινή χρηματιστηριακή αξία της Τράπεζας αντιπροσωπεύει περίπου 2 δις.
Ετσι το δημόσιο (συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων )που κατέβαλε με διάφορους τρόπους στην Eurobank 13,2 δις το τελευταίο διάστημα, περιορίστηκε ως εκ θαύματος να διαθέτει τώρα μόνο 2 δις και επιπλέον να έχει παραδώσει την πλειοψηφία του μετοχικού σχήματος σε ξένα funds.
Αναρωτιέστε αν είχε το δημόσιο άλλη εναλλακτική λύση; Ασφαλώς και είχε. Να καλύψει μέσω των αποθεματικών των 11 δις του ΤΧΣ, την ΑΜΚ του 2014 (2,86 δις) για να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο της και να αναλάβει άμεσα τη διοίκηση της!
Στη χειρότερη περίπτωση το δημόσιο θα έβλεπε την κεφαλαιακή αξία της Eurοbank να αυξάνεται, με αποτέλεσμα να ανέβαζε σταθερά την περιουσία του, να αντλούσε όφελος από τα όποια κέρδη της τράπεζας και κυρίως να αξιοποιούσε την τράπεζα για ρευστότητα στην αγορά!
Ποιό ήταν το επιχείρημα για το ξεπούλημα στους ξένους θεσμικούς; Η περαιτέρω κρατικοποίηση της Eurobank, όταν Πειραιώς και Alpha ενίσχυαν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, θα έπληττε την αξιοπιστία της τράπεζας! Και ότι τα 9,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το σύνολο των απωλειών της τράπεζας στο PSI(κούρεμα ομολόγων) αποτελεί ταυτόχρονα όφελος για το δημόσιο λόγω της συνεπαγόμενης ισόποσης μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς και της σημαντικής ελάφρυνσης για μελλοντικές πληρωμές τόκων.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ξένοι θεσμικοί (η Fairfax, το WLR και το Capital και οι 250 λοποί επενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ ) θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν την μετοχή της Eurobank ενώ θα ασκήσουν πίεση για ριζική αναδιάρθρωση του ισολογισμού της και κερδοφόρες χρήσεις.
Σημείωση: οι περισσότεροι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και κυρίως η καναδική Fairfax, η WLR του πολυεκατομμυριούχου Wilbur Ross, το Capital, το Fidelity) που είναι μέτοχοι της Eurobanκ, ήταν μέτοχοι της Bank of Ireland. Τι κέρδος έγραψαν εκεί; 280-300 % ! Καλά διαβάζετε….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου