Ως εκ τούτου οι δύο κυβερνώντες, στο όνομα του Κοινού Ανακοινωθέντος το οποίο υπέγραψε ο κοινοτάρχης μας, αποφάσισαν από κοινού ότι στις τρέχουσες συνομιλίες για το Εθνικό μας πρόβλημα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες αλλά και ... οι "πιέσεις" τους προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να μεταβάλει την πάγια αδιάλλακτη στάση, την οποία, όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουμε, διατηρεί σταθερότατα από ανέκαθεν μη κάνοντας ουδέποτε μισό βήμα πίσω.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα επισήμανε ο Νίκος Ανανστασιάδης, η 1,5 ώρας διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρέπει να αξιοποιηθεί, με διάφορες επαφές και σε διαφορετικά επίπεδα ο "παράγων Ευρωπαϊκή Ένωση" και ιδιαίτερα "η ευρωπαϊκή διάσταση του Κυπριακού προβλήματος". Ταυτόχρονα πρέπει να αξιοποιηθούν και άλλες χώρες "που εμπλέκονται και μπορεί να ασκήσουν επιρροή στην Τουρκία".
Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η Αθήνα θα αναλάβει την εντονότερη ενημέρωση και προσπάθεια ενεργοποίησης του λεγόμενου "ευρωπαϊκού παράγοντα", αρχής γενομένης από την επόμενη εβδομάδα, όταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ως Πρόεδρος πια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ θα αναλάβει και τον λεγόμενο "αμερικανικό παράγοντα".
Σύμφωνα με πληροφορίες από όσα ελέχθησαν στην διευρυμένη σύσκεψη, προκύπτει ότι οι Σαμαράς και Βενιζέλος, θα αναλάβουν να θέσουν επί τάπητος το Κυπριακό, ώστε να ασκηθούν και άλλες(;) πιέσεις στη Τουρκία, κατά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου.
Στη συγκεκριμένη σύνοδο θα βρίσκονται και οι Ερντογάν - Νταβούτογλου, εφ’ όσον ο πρώτος, όπως αναμένεται, εκλεγεί Πρόεδρος της Τουρκίας στις 10 Αυγούστου, αλλά και οι Ομπάμα - Μπάϊντεν, ο οποίος έχει ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Φυσικά, η Αθήνα πιστεύει ότι, παρά τις κλονισμένες προσφάτως σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας, κυρίως με την σύμπλευση της δεύτερης με την Χαμάς στις εχθροπραξίες στη Γάζα, οι πιέσεις της Αμερικής προς την Τουρκία για να μείνει με συνέπεια στα προσυμφωνηθέντα(;) κατά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι "καίριας σημασίας".
Η Κύπρος, όπως συμφωνήθηκε στην σύσκεψη, θα αναλάβει άλλους δύο σημαντικούς παράγοντες, που είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος ούτως ώστε, όπως ειπώθηκε από διπλωματική πηγή, "να εμπεδωθεί το μήνυμα ότι η συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η επίλυση του Κυπριακού είναι βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση κλίματος ομαλότητας και σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου".
Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι "να ενεργοποιηθούν πάλι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αμερική στο Κυπριακό", αλλά και άλλες περιφερειακές δυνάμεις ώστε, να δημιουργηθεί "ένα νέο κλίμα και νέα δυναμική" στη διαδικασία των συνομιλιών και να αρθεί το αδιέξοδο... Τι κι αν ο Νίκαρος επέμενε να διαβεβαιώνει πως δεν επρόκειτο να δεχθεί πιέσεις και εμπλοκές από οποιονδήποτε;
Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά δε, αν και η τουρκοκυπριακή πλευρά, "αρνείται να διαπραγματευτεί εποικοδομητικά σε καίρια ζητήματα" παρόλα αυτά, επισήμανε, Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν "να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις", με παράλληλη άσκηση πιέσεων από τρίτους παράγοντες προς την τουρκοκυπριακή πλευρά να παραμείνει στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο, ο Νίκος Αναστασιάδης, επιμένει να διατυμπανίζει πως "θωρακίζει" την ελληνοκυπριακή πλευρά.
Εν κατακλείδι, όπως ανακεφαλαίωσε στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, "επιβεβαιώσαμε σήμερα ότι έχοντας πάντα συγχρονισμένη και σωστή στρατηγική, όποια και να είναι η στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας που τη στηρίζει, δεν πρόκειται ποτέ να κάμψει τον κοινό μας στόχο, την κοινή μας προσήλωση που για εμάς είναι κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής".
Κοινή συναινέσει το Κυπριακό πρόβλημα έχει υποβιβαστεί πλήρως και με την εμμονή των πολιτικάντηδων μας, να προσπαθούν να συνετίσουν την αδηφάγα Τουρκία, υποκύπτοντας απροκάλυπτα στις ορέξεις της, οδηγείται στην πλήρη (ξεπού)λυση υπό τον μανδύα του "νέου" σχεδίου Ανάν.
Ο κυπριακός Ελληνισμός συνεχίζει να παραμένει στο σκοτάδι για το τι μέλλει γενέσθαι, την ίδια ώρα που ο Νίκος Ανανστασιάδης, υποβασταζόμενος από την χούντα Σαμαρά, αναιρώντας εαυτόν, ανοίγει την κερκόπορτα και εμπλέκει στο "αδιέξοδο", που δήθεν βλέπει πως εκτυλίσσεται μπροστά του, "σύμμαχους και εταίρους", οι οποίοι, αν και κάκιστα πληροφορημένοι για το τι πραγματικά συμβαίνει στην πατρίδα μας, όμως, ως γνωστόν, πάντοτε προσκείμενοι στην Τουρκία, πρόκειται τάχα να "βοηθήσουν".
Διερωτόμαστε αν οι λύσεις που προτείνει η χούντα Σαμαρά, είναι λύσεις όπως αυτές που εφαρμόστηκαν στην μητροπολιτική Ελλάδα και κατάφεραν να μετατρέψουν τα Ίμια σε γκρίζα ζώνη και την Θράκη μας ένα βήμα πριν να γίνει τούρκικο προτεκτοράτο.
Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου