Το makeleio.gr ξετυλίγει το κουβάρι του πολιτικού παρασκηνίου και των πρωταγωνιστών του αιματηρού βομβαρδισμού της λωρίδας της Γάζας που τη μετέβαλαν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως και τόπο ολοκαυτώματος.
Διαβάστε τα “βιογραφικά” των ανθρώπων που βυθίζουν στο αίμα την Γάζα την ώρα που η Δύση κάνει πως παρακολουθεί πολεμικό…video game:
Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Πρωθυπουργός του Ισραήλ)
Εάν ήταν Έλληνας, θα ονομαζόταν Βενιαμίν Θεοδώρου, γιατί το επώνυμο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου πολύ απλά σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, “Δώρο Θεού”.
Ο Νετανιάχου -Μπίμπι, όπως είναι ευρύτερα γνωστός από εχθρούς και φίλους στο Ισραήλ- υπήρξε και ίσως αποτελέσει και πάλι έναν από τους πρωταγωνιστές του πολιτικού δράματος στο εβραϊκό κράτος, αν και στις πρωθυπουργικές εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου είναι απών.
Γεννημένος το 1949 στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου έχει ένα ενδιαφέρον βιογραφικό. Στα χρόνια της πρωθυπουργίας του οι εφευρετικοί Ισραηλινοί τού “κόλλησαν” το παρατσούκλι “πρωθυπουργός τεφλόν”, λόγω της μαγικής ικανότητας που είχε να ξεπερνά σκοπέλους και πολιτικές κρίσεις και να επιβιώνει σχεδόν αλώβητος.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι σίγουρα ένας χαρισματικός πολιτικός που γνωρίζει πολύ καλά να εκμεταλλεύεται τη δύναμη της τηλεόρασης, του image making και του marketing, τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τις πολιτικές του θέσεις.
Οι μοναδικές τηλεοπτικές του ατάκες κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, αλλά και μετά, του επέτρεψαν να στέκεται πάντα σε υψηλές θέσεις στα γκάλοπ δημοτικότητας, τα οποία χρησιμοποιούσε με περίτεχνο τρόπο για να ξεμπλέκει εύκολα από κατηγορίες για σκάνδαλα, πολιτικές ίντριγκες και διπλωματικές γκάφες.
Είναι ο άνθρωπος που έφερε στην πολιτική ατζέντα του Ισραήλ τον όρο “ειρήνη έναντι ασφάλειας”, που αποτέλεσε την κεντρική φιλοσοφία της διακυβέρνησής του, τόσο σε εσωτερικά θέματα όσο και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων με την παλαιστινιακή πλευρά.
Βασιζόμενος σε αυτήν τη φιλοσοφία, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πίστευε και πιστεύει ότι η απόδοση στους Παλαιστινίους περισσότερων εδαφών μπορεί να είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια του Ισραήλ και να δώσει την εντύπωση ότι το εβραϊκό κράτος είναι αδύναμο. Και εάν δοθεί αυτή η εικόνα, σύμφωνα με τη φιλοσοφία Νετανιάχου, τότε και η ειρήνη θα είναι αδύναμη.
Ο Μπίμπι είναι άνθρωπος βαθιά επηρεασμένος από τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Ο πατέρας του, πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας, δίδασκε στις ΗΠΑ, και έτσι ο μικρός Μπέντζαμιν πέρασε τα σχολικά του χρόνια στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, έκανε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στην αρχιτεκτονική σχολή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και το μεταπτυχιακό του στις επιχειρήσεις στο ίδιο πανεπιστήμιο.
Στις ΗΠΑ ξεκίνησε και την επαγγελματική του καριέρα. Στο Boston Consulting Group, μια διεθνή εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων, όπου εργαζόταν, θεωρούνταν αρκετά επιτυχημένος. Η επιτυχία του αυτή, όμως, δεν ήταν ικανή να τον κρατήσει πέραν του Ατλαντικού. Το 1967 επέστρεψε στο Ισραήλ και σε ηλικία 18 ετών παρουσιάστηκε στο στρατό για να ενταχθεί στις ειδικές μονάδες κομάντος.
Ο στρατός έδωσε στο νεαρό Νετανιάχου την ευκαιρία να ξεχωρίσει για πρώτη φορά και να συνδέσει το όνομά του με το όνομα ενός ανθρώπου που αργότερα έμελλε να γίνει ένας σκληρός πολιτικός του αντίπαλος: τον Εχούντ Μπαράκ. Το 1972, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης ομήρων του αεροπλάνου της Sabena, που είχε καταληφθεί από Παλαιστίνιους αεροπειρατές στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου τραυματίστηκε.
Η επιχείρηση, που ήταν υπό τις διαταγές του Μπαράκ, πήγε όμως καλά και ο ίδιος είδε τους συμπολίτες του να τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, η μοίρα έπαιξε άλλο ένα περίεργο παιχνίδι στον Νετανιάχου. Ο αδελφός του,Τζόναθαν, με τον οποίο ήταν πολύ συνδεδεμένος, σκοτώθηκε σε μια παρόμοια επιχείρηση με αυτήν του 1972.
Το 1976, στο αεροδρόμιο τουΈντεμπε της Ουγκάντα, Ισραηλινοί κομάντος κατάφεραν σε μια μυθιστορηματική επιχείρηση να απελευθερώσουν 103 ομήρους που κρατούσαν οι τρομοκράτες μέσα σε αεροσκάφος της Air France. Τρεις Ισραηλινοί κομάντος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Ο ένας ήταν ο αδελφός του Νετανιάχου. Τραγική ειρωνεία της ιστορίας: την όλη επιχείρηση διηύθυνε και πάλι ο Εχούντ Μπαράκ!
Συντετριμμένος από το θάνατο του αδελφού του, ο Νετανιάχου έθεσε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στόχο της ζωής του. Για το λόγο αυτό, επί της πρωθυπουργίας του, συνέδεε άμεσα την αποχώρηση από περαιτέρω εδάφη της Δυτικής Όχθης με την ανάγκη δέσμευσης της παλαιστινιακής πλευράς για μέτρα κατά της τρομοκρατίας.
Το 1979, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο εναντίον της τρομοκρατίας, εκ μέρους του Ινστιτούτου Τζόναθαν, ενός ιδιωτικού ιδρύματος αφιερωμένου στη μνήμη του αδελφού του.
Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν μεγάλης εμβέλειας προσωπικότητες, όπως ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (ο πατέρας) και ο μελλοντικός υπουργός του επί των Εξωτερικών, Τζορτζ Σουλτς.
Το συνέδριο αυτό -και οι διασυνδέσεις που απέκτησε ο Νετανιάχου μέσω αυτού- σηματοδότησε το ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας. Η ισραηλινή κυβέρνηση του προσέφερε πρώτα τη θέση του γραμματέα Α της πρεσβείας της στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια τη θέση του πρέσβη του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη.
Το 1988, έχοντας ήδη επιστρέψει στο Ισραήλ, είναι πλέον αποφασισμένος. Εκλέγεται βουλευτής υπό τη σημαία τουΛικούντ και με τη νίκη του κόμματος διορίζεται υφυπουργός Εξωτερικών. Το 1993 εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος και, στις εκλογές του Μαΐου, οδηγεί το κόμμα στη νίκη και τον εαυτό του στην πρωθυπουργία.
Αν μη τι άλλο, η τριετία της πρωθυπουργίας του δεν ήταν βαρετή για τους Ισραηλινούς. Καταγγελίες για οικονομικά και σεξουαλικά σκάνδαλα, κατηγορίες για νεποτισμό και οικογενειοκρατία, ιστορίες για τις ιδιοτροπίες της συζύγου του, Σάρα, φιγουράριζαν συχνά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Σε πολιτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση, οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα τον κατηγορούσαν ότι παραβιάζει κατάφωρα τους όρους των συμφωνιών του Όσλο.
Εντός της κυβέρνησής του, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Είδε τρεις βασικούς υπουργούς του να παραιτούνται και τη χώρα να βυθίζεται στο πένθος έπειτα από σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με αφορμή την κατασκευή εβραϊκών οικισμών σε αραβικές γειτονιές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Το Μάιο του 1999 ο Μπίμπι έχασε τις εκλογές από τον Εχούντ Μπαράκ. Ο μεγάλος του πονοκέφαλος, όμως, ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές, όταν η βροχή των καταγγελιών κόντεψε να πνίξει τον ίδιο και τη γυναίκα του.
Οι κατηγορίες εις βάρος τουζεύγους Νετανιάχου ήταν παράνομη σύμβαση με κρατική εταιρεία για κατασκευαστικά έργα στην ιδιωτική του κατοικία, παράνομη ιδιοποίηση επίσημων δώρων από αρχηγούς κρατών και παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης.
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης, αλλά τελικά τοΣεπτέμβριο του 2000 ο γενικός εισαγγελέας την έβαλε στο συρτάρι, επικρίνοντας ωστόσο τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. Ο Μπίμπι, ο οποίος είχε χάσει μετά τις εκλογές τη βουλευτική του έδρα, μπόρεσε να ανασάνει ελεύθερα και άρχισε να καταστρώνει σχέδια για την επιστροφή του.
Οι ελπίδες του για επιστροφή στο πολιτικό προσκήνιο με γενικές εκλογές κατέρρευσαν το Δεκέμβριο του 2000, όταν η Κνεσέτ δεν έκανε δεκτή την πρότασή του για διάλυσή της και προκήρυξη πρόωρων εκλογών συγχρόνως με τις πρωθυπουργικές. Αυτό ήταν και ο μόνος νομικά αποδεκτός τρόπος για να μπορέσει να είναι πρωθυπουργικός υποψήφιος, χωρίς να είναι ο ίδιος βουλευτής.
Τελικά, δεν τα κατάφερε, προς μεγάλη ικανοποίηση του Εχούντ Μπαράκ (τα γκάλοπ έδιναν σίγουρη νίκη στον Μπίμπι) και του Αριέλ Σαρόν, που έβλεπε τον Νετανιάχου ως εμπόδιο στις φιλοδοξίες του να κατακτήσει την πρωθυπουργία.
Ειτάν Μπουσμάν (Αρχηγός του Ισραηλινού στρατού)
Τα υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιεί η Χαμάς για να πλήττει στόχους στο Ισραήλ, βομβαρδίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Ισραηλινός στρατός.
Οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, έχουν επικεντρώσει τις επιχειρήσεις τους σε μία ακτίνα 2,5 χλμ στα σύνορα Γάζας – Ισραήλ.
Το πως σχεδιάζει και υλοποιεί τις επιθέσεις του το Ισραήλ εξήγησε στο euronews o αρχηγός του στρατού, Ειτάν Μπουσμαν.
“ Το χρονοδιάγραμμα που έχουμε για το πόσο θα διαρκέσουν οι επιχειρήσεις δεν προσδιορίζεται με βδομάδες, αλλά με αποστολές που έχουμε να φέρουμε εις πέρας. Μας έχει ανατεθεί από την κυβέρνηση να σταματήσουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες, που δεχόμαστε και να προστατέψουμε τους Ισραηλινούς. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις για όσο χρειάζεται. Όσο νωρίτερα καταφέρουμε τους στόχους μας, τόσο πιο σύντομα θα τελειώσουμε”
Όσον αφορά στον μεγάλο αριθμό των αμάχων και κυρίως των παιδιών που έχουν σκοτωθεί τις 12 ημέρες των εχθροπραξιών, ο Ειτάν Μπουσμαν, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, ενώ υπέδειξε ως υπεύθυνη την Χαμάς.
“ Λάθη συμβαίνουν. Πρόκειται για μία επιχείρηση σε κατοικημένη περιοχή. Έχουμε χτυπήσει πάνω από 2000 στόχους και οι περιπτώσεις όπου έχουμε σκοτώσει πολίτες παραμένουν η εξαίρεση. Θεωρούμε ότι η Χαμάς ευθύνεται για τον θάνατο τον Παλαιστινίων πολιτών.
Αυτή μας υποδεικνύει που να χτυπήσουμε, βασιζόμενοι στις επιθέσεις που δεχόμαστε. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε έτσι. Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να προστατέψουμε τους συμπολίτες μας.
Η ανταποκρίτρια του euronews στην Iερουσαλήμ, Βαλερί Γκοριάντ μεταδίδει:
Ακόμη και αν ο Ισραηλινός στρατός πετύχει τους στόχους τους και καταστρέψει τα τούνελ της Χαμάς, αυτό δεν σημαίνει ότι η Χαμάς θα σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η διεθνής διπλωματία θα καταφέρει να σταματήσει την αιματοχυσία που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αθώων πολιτών.
Τζίπι Λίβνι (Νυν υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην υπουργός Εξωτερικών-εντολοδόχος πρωθυπουργός)
Η Τζίπι Λίβνι είναι πολιτικός από το Ισραήλ, που διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών της χώρας και εντολοδόχος πρωθυπουργός της χώρας. Η Λίβνι υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας της και εργάστηκε για τη Μοσάντ σχεδόν επί δύο χρόνια στις αρχές της δεκαετίας του 1980, για να παραιτηθεί το 1983.
Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Ναφτάλι Σπίτσερ (με τον οποίο απέκτησε 2 παιδιά) και ολοκλήρωσε τις νομικές σπουδές της. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Μπαρ Ιλάν και εργάστηκε ως δικηγόρος επί δεκαετία.Σήμερα ζει στο Τελ Αβίβ.
Οι εκλογές διενεργήθηκαν στις 10 Φεβρουαρίου του 2009.Ο Ολμέρτ παρέμεινε πρωθυπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης.Διαψεύδοντας τις προβλέψεις, το Καντίμα της Λίβνι επικράτησε του δεξιού Λικούντ του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με οριακή διαφορά μίας έδρας στην Κνεσέτ.
Ειδικότερα, το κόμμα Καντίμα πήρε είκοσι οκτώ έδρες έναντι είκοσι επτά για το Λικούντ.
Αμφότεροι η Λίβνι και ο Νετανιάχου διακήρυξαν την εκλογική τους νίκη.
Η πρόεδρος του Καντίμα ζήτησε από τον αντίπαλό της να συμπράξει με το κόμμα της για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ενότητας.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί με δηλώσεις τους εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Λίβνι συγκεκαλυμμένα.
Στις 20 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της Δεξιάς, Μπενιαμίν Νετανιάχου. H Λίβνι κατέστησε σαφές ότι δε θα λάμβανε μέρος σε μια κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Κατά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα το 2008-09 η Λίβνι επικρίθηκε έντονα από τον Αμρ Μούσα, επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, με αφορμή τις δηλώσεις της ότι “δεν υφίστατο ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα”.
Άβιγκντορ Λίμπερμαν (Έως την 7η Ιουλίου υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ)
Ο υπερεθνικιστής ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν ανακοίνωσε την 7η Ιουλίου 2014 πως διαλύει την πολιτική συμμαχία του με το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
“Δεν είναι πλέον μυστικό ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφωνίες που δεν επιτρέπουν πλέον μια κοινή δουλειά (με το Λικούντ). Χωρίζουμε και θα δημιουργήσουμε μια χωριστή πτέρυγα”, ανακοίνωσε με συνέντευξή του στο κοινοβούλιο ο “ιέραξ” Λίμπερμαν, ο οποίος έχει επικρίνει τον Νετανιάχου κυρίως για την απροθυμία του να διατάξει μια μαζική στρατιωτική εισβολή στη Γάζα.
Το κόμμα του Λίμπερμαν, το Ισραήλ Μπεϊτένου (Ισραήλ, το σπίτι μας) είχε παρουσιάσει κοινό ψηφοδέλτιο με το Λικούντ στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου 2013.
Σήμερα ωστόσο ο Λίμπερμαν ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα ανταγωνιστεί το Λικούντ στις επόμενες εκλογές με τον ίδιο επικεφαλής.
Παρατηρητές επισημαίνουν πως η ανακοίνωση αυτή συνιστά πλήγμα για τον Νετανιάχου και πως ο Λίμπερμαν έχει στόχο την πρωθυπουργία. Η κίνησή του, προσθέτουν, αποτελεί ένδειξη ότι προσπαθεί να προσελκύσει τους σκληροπυρηνικούς εμφανιζόμενος περισσότερο δεξιός απ’ ό,τι ο πρωθυπουργός.
“Η καθημερινή πραγματικότητά μας είναι η παρουσία εκατοντάδων πυραύλων που κατέχει μια τρομοκρατική οργάνωση που μπορεί να αποφασίσει να τους χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή και αυτό είναι απαράδεκτο”, εξήγησε ο Λίμπερμαν υπαινισσόμενος την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
“Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε”, πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ζητάει να πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λικούντ – Ισραήλ Μπεϊτένου αριθμεί 31 βουλευτές από τους 120 της Κνεσέτ.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου