Η ιστοσελίδα «Fontanka.ru» υποστηρίζει μάλιστα πώς η παραγωγή των συστημάτων για την Αίγυπτο έχει ήδη ξεκινήσει και δημοσιεύει φωτογραφίες του πλαισίου συναρμολόγησης του συστήματος S-300 που προορίζεται για το Κάιρο.
Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή της Μεσογείου, η οποία αφορά στην Κύπρο και στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι ΑΟΖ των τριών χωρών τέμνονται και σε περίπτωση συμφωνίας ανακήρυξης τους «μπλοκάρουν» τις όποιες κινήσεις της Τουρκίας.
Όπως και να έχει πάντως η άνοδος του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην εξουσία της Αιγύπτου μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» είναι μία θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Το Κάιρο έχει έρθει σε σύγκρουση με την Τουρκία που επιχειρεί να το παίξει περιφερειακή υπερδύναμη και να ελέγξει το «παιχνίδι» στην περιοχή πατώντας στο μουσουλμανικό στοιχείο.
Η άνοδος του στρατάρχη Σίσι ανέτρεψε τα σχέδια της Τουρκίας που τα προωθούσε μέσω της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», αλλά και των ΗΠΑ, που βλέπουν τώρα της Αίγυπτο να κάνει στροφή προς τη Ρωσία και να υπογράφει συμβάσεις «μαμούθ» για την αγορά οπλικών συστημάτων.
Στη διάρκεια της αμυντικής έκθεση «Αεροδιαστημικής και Άμυνας» στην Αίγυπτο ανακοινώθηκε προ ημερών η υπογραφή συμφωνίας, μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, για την προμήθεια ρωσικών όπλων προηγμένης τεχνολογίας, αξίας 3,5 δις. δολαρίων.
Την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαίωσε ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αμυντικής συνεργασίας (FSMTC) της Ρωσίας, Alexander Fomin, ενώ για την επέκταση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι.
Βάση της συμφωνίας, η Αίγυπτος θα εντάξει στο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της, μαχητικά αεροσκάφη MiG-35, άρματα μάχης Τα-90S, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300, S-400 και «Buk-M2E» ,«Tor-M2E», καθώς και συμβατικά υποβρύχια τύπο kilo project- 636.
Το σίγουρο είναι ότι η υπογραφή της συμφωνίας αυτής αποτελεί πλήγμα για την αμερικανική αμυντική βιομηχανία, που χάνει ένα σημαντικό πελάτη στην Μ. Ανατολή.
Από την άλλη πλευρά «τοποθετεί» την Ρωσία για τα καλά στα παλιά λημέρια της, για να παίξει τον νέο γεωπολιτικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή μετά και τις συμφωνίες που έχει υπογράψει και με το Ιράκ για τον εξοπλισμό του Στρατού της χώρας απέναντι στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου