Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ένας ένας δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο… Ο τουρκόφιλος, Καμέρον αμφισβήτησε (ενώπιον της ΕΕ) την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ένας ένας δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο… Ο τουρκόφιλος, Καμέρον αμφισβήτησε (ενώπιον της ΕΕ) την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας«Γραμμή» Άγκυρας ακολουθεί πιστά το Λονδίνο στο ζήτημα τηςΑποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο τον πειθαναγκασμό της Λευκωσίας να αναστείλει κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, μέχρι την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ξεπέρασε κυριολεκτικά κάθε όριο προκλητικότητας στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, θέτοντας ενώπιον των ηγετών όλων των κρατών-μελών (στην απουσία Αναστασιάδη), ένα προβοκατόρικο ερώτημα: «Έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η Κύπρος, πριν από τη λύση του κυπριακού προβλήματος», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά, όπως πληροφορούμαστε, ο ηγέτης της Βρετανίας, αμφισβητώντας ευθέως την υπόσταση της κυπριακής ΑΟΖ. Η προβοκατόρικη τοποθέτηση του κ. Κάμερον έγινε μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά το μπλοκάρισμα, εκ μέρους του Λονδίνου (της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι), διαβήματος που όπως αποκάλυψε ο «Φ», δρομολογείτο από την Ε.Ε. προς τον ΟΗΕ, για τις τουρκικές προκλήσεις στηνκυπριακή ΑΟΖ. Γίνεται κατανοητό ότι η Βρετανία δεν επιχειρεί απλώς να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα μείνει στο απυρόβλητο και δεν θα αποτελέσει υποκείμενο διαβήματος, αλλά αμφισβητεί στο πλέον υψηλό πολιτικό επίπεδο, εντός της Ε.Ε., την κυπριακή ΑΟΖ, όπως ακριβώς πράττει και η ίδια η Άγκυρα.
Η απάντηση της Άνγκελα Μέρκελ στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι εάν όλα τα κράτη έχουν ΑΟΖ, γιατί να μην έχει και η Κύπρος, αποτέλεσε μια ισχυρή φωνή στήριξης για τη Λευκωσία. Ωστόσο, δεν ανατρέπει τους κοινούς σχεδιασμούς του Λονδίνου και της Άγκυρας, οι οποίοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν την κυπριακή ΑΟΖ και ταυτόχρονα και τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Λονδίνο και Άγκυρα (όπως και η Ουάσινγκτον) θεωρούν ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν πρέπει να λάβει χώρα πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία σε Ευρωπαίους συνομιλητές τους ότι τα κοιτάσματα αποτελούν φυσικό πλούτο που πρέπει να τύχει συνεκμετάλλευσης από τις δύο κοινότητες της νήσου, στη λογική του «νέου συνεταιρισμού» και των δύο συνιστώντων κρατιδίων.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα υποβάλει ενώπιον της Ε.Ε. συγκεκριμένη επιχειρηματολογία επί του προκειμένου. Όπως δημοσιεύσαμε, από το 2011 η Τουρκία επιχειρεί την αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ και κατά συνέπεια της δυνατότητας της Λευκωσίας να εκμεταλλευθεί τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, για λογαριασμό του νόμιμου κυπριακού κράτους. Σε υπόμνημα που κατέθεσε προς την Ε.Ε., αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία έχει τη γνώμη ότι οι οριοθετήσεις της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σε μια ημίκλειστη θάλασσα, όπως η Μεσόγειος, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με συμφωνία και με σεβασμό στα δικαιώματα και τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων τρίτων χωρών, σύμφωνα με τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».
Μπαμπούλας το πάγωμα των ενταξιακών
Το παιγνίδι που έστησε η Βρετανία εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με φόντο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και την ΑΟΖ, αναμένεται να έχει και συνέπεια και στο ευρωπαϊκό πεδίο, ενόψει των Συμπερασμάτων του προσεχούς Δεκεμβρίου. Όπως πληροφορείται ο «Φ», μοναδική ανησυχία της Βρετανίας είναι η ενδεχόμενη επίσημη υλοποίηση της απόφασης Αναστασιάδη για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, υπό το φως της εισβολής της Άγκυρας στην ΑΟΖ. Άριστα ενημερωμένη πηγή μας ανέφερε ότι το Λονδίνο είπε, σε επισήμους στην έδρα της Ε.Ε., ότι ενδεχόμενη καταγραφή της απόφασης της Λευκωσίας στα πρακτικά του Συμβουλίου, διά μονομερούς απόφασης του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, θα προκαλέσει νέους τριγμούς στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Κάτι που η Βρετανία επιθυμεί να αποφύγει πάση θυσία.

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης

(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ)
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου