Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Με κομμουνιστικά σύμβολα η στρατιωτική παρέλαση που θα παρακολουθήσει ο Πούτιν στο Βελιγράδι

Με κομμουνιστικά σύμβολα η στρατιωτική παρέλαση στο Βελιγράδι, την οποία θα παρακολουθήσει και ο Πούτιν. Προβληματισμός δυτικών διπλωματών για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου. Στη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις 16 Οκτωβρίου, για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά, κομμουνιστικά σύμβολα, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Μπράνισλαβ Γκάσιτς.
 
«Οι σημαίες και τα σύμβολα που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της παρέλασης θα είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν οι απελευθερωτές της πόλης (σ.σ. Παρτιζάνοι και Σοβιετικοί)» δήλωσε σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση (RTS),ο κ. Γκάσιτς.
 
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να προβληθούν και τα σύμβολα των φιλομοναρχικών ΄΄Τσέτνικ΄΄ του στρατηγού Μιχαϊλοβιτς, αφού, όπως είπε, χαρακτηριστικά δεν συμμετείχαν στις μάχες για την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.
 
Τη στρατιωτική παρέλαση στο Βελιγράδι θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ρωσικής ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παρουσία του έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους για το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή ενώ στα σερβικά ΜΜΕ δίνουν και παίρνουν τα σχόλια για τον αντίκτυπο που θα έχει στη δυτική Ευρώπη.
 
Το γεγονός ότι η Σερβία φιλοδοξεί να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δεδομένη την αντιπαράθεση για το ζήτημα της Ουκρανίας η επίσκεψη του Πούτιν στη Σερβία και μάλιστα η παρουσία του σε μία στρατιωτική παρέλαση δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.
 
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Κίρμπι αλλά και ο επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάικλ Ντέβενπορτ, με διπλωματική λεπτότητα εξέφρασαν την απορία τους για την κίνηση της σερβικής κυβέρνησης να καλέσει τον Πούτιν στους εορτασμούς της επετείου των 70 ετών από την απελευθέρωση του Βελιγραδίου.
 
Σε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη Πούτιν φέρεται και η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν ότι “η Σερβία αν επιθυμεί να καταστεί μέλος της Ε.Ε. θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία”.
 
Οι εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών συμφωνούν ότι η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να καλέσει τον Πούτιν μπορεί να λειτουργήσει πιεστικά για την ίδια και να την αναγκάσει να επιλέξει στρατόπεδο πολύ νωρίτερα απ' ό,τι υπολόγιζε.
 
Οι αναλυτές συμφωνούν επίσης ότι όλα θα εξαρτηθούν και από την διάσταση που θα λάβει η ουκρανική κρίση.
 
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών της Βιέννης, Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να βρεθεί η σερβική κυβέρνηση προ δυσάρεστων εκπλήξεων κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου.
 
«Η Σερβία στη σχέση της με την Ε.Ε. έχει πετύχει αυτό που η Ρωσία αμφισβητεί για την Ουκρανία. Το βασικότερο σημείο της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, που υπέγραψε η Σερβία, αποτελεί το ελεύθερο εμπόριο κάτι που όμως η σερβική κυβέρνηση, έχει, παράλληλα, υπογράψει και με τη Ρωσία. Στην περίπτωση της Ουκρανίας η Μόσχα θεωρεί ότι πρόκειται για ασυμβίβαστο και υπάρχουν αναγγελίες από τη ρωσική διπλωματία ότι το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και για τη Σερβία» επισημαίνει ο Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Danas” του Βελιγραδίου.
 
Ο καθηγητής του κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας Βλαντιμίρ Μπαρανόβσκι, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Βελιγράδι, επισήμανε ότι η Ρωσία, μετά την απομόνωση που τις επιβλήθηκε από τις δυτικές χώρες, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο φίλων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα οικοδομώντας σχέσεις που θα συνδυάζουν οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.
 
Η Σερβία είναι μέρος αυτής της πολιτικής και γι αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών, ανέφερε στην ομιλία του ο Βλαντιμίρ Μπαρανόβσκι.
 
Ο δημοσιογράφος – αναλυτής, Τιμ Τζούντα, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Β-92, εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Πούτιν το Βελιγράδι θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις της Σερβίας με την δυτική Ευρώπη.
 
«Η παρουσία σε στρατιωτική παρέλαση του προέδρου μιας χώρας που κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε τον στρατό για να διαλύσει την Ουκρανία προκαλεί κακή εντύπωση» τόνισε ο Βρετανός δημοσιογράφος. Ο Τιμ Τζούντα εκτίμησε ότι η Σερβία θα μπορεί “να κάθεται σε δύο καρέκλες” όσο υπάρχει ύφεση στην ουκρανική κρίση.
 
«Αν η Μόσχα αποφασίσει να δημιουργήσει χερσαίο διάδρομο για να ενώσει τη Ρωσία με την Κριμαία, την Οδησσό, μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία, τότε θα ζητηθεί επιτακτικά από τη Σερβία να επιλέξει μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας» τόνισε στη συνέντευξη του στον Β-92 ο Τιμ Τζούντα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου