Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Η διεθνής τρομοκρατία στο σύγχρονο κόσμο είναι καθαρά συστημικό φαινόμενο, το οποίο αποτελεί άμεση προέκταση της επίσημης πολιτικής, η οποία διεξάγεται σύμφωνα με τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων του κόσμου. Tο γεγονός αυτό δεν αποτελεί πιά μυστικό. Η διεθνής τρομοκρατία, είναι ένας  τρόπος να επηρεάσεις τις πολιτικές διαδικασίες, τις αποφάσεις που λαμβάνονται από διάφορους πολιτικούς παράγοντες. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στο οπλοστάσιο ενός σημαντικού αριθμού σύγχρονων κρατών. Πριν καταφύγουν στην τρομοκρατία οι »μεγάλοι παίκτες», για να επιλύσουν κάποια θέματα, έχουν προσεγγίσει κυβερνήσεις ,  πολιτικά κόμματα, μεγάλες εταιρείες, θρησκευτικά κινήματα, ομάδες της μαφίας.
Κατά το δεύτερο μισό του 20ου  αιώνα για την επιρροή δύναμης, πέρα ​​από τον παραδοσιακό πόλεμο οι δύο πλευρές κατέφυγαν σε αντιπαράθεση μέσω τρομοκρατικών ομάδων.Κατά την ψυχροπολεμική περίοδο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, όπου η παρουσία των πυρηνικών όπλων δεν ευνοούσε μια  άμεση στρατιωτική σύρραξη κάθε μια υπερδύναμη είχε τις δικές της προτεραιότητες και τους συμμάχους της.
Έτσι, η Σοβιετική Ένωση είχε την τάση να στηρίζει τον αριστερό εθνικισμό και τα κοσμικά κινήματα. Η άμεση ή έμμεση υποστήριξη από τη Σοβιετική Ένωση και τους συμμάχους της ήταν σαφής προς τους Βιετκόνγκ, τη Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) στη Γερμανία, τις ιταλικές Ερυθρές Ταξιαρχίες, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, το Λαϊκό Κίνημα για την Απελευθέρωση της Αγκόλας και πολλά άλλα κινήματα που χρησιμοποιούν κατά τις δραστηριότητές τους  ριζοσπαστικά βίαια μέτρα. Προσωπική υποστήριξη από τη Μόσχα έλαβε μια «ιδιοφυία του τρόμου» ο γνωστός Κάρλος, το επονομαζόμενο » Τσακάλι». Δε γνωρίζουμε καμία αναφορά για σχέση του σοβιετικού καθεστώτος και των ιρλανδών επαναστατών, αλλά οι άνθρωποι που πολέμησαν για την ανεξαρτησία από τη βρετανική κορώνα, προκάλεσαν εμφανή συμπάθεια στη χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ υποστήριζαν πάντα τους αντιπάλους της προόδου και της δημοκρατίας, είτε προέρχονταν από το στρατόπεδο των ολιγαρχών, είτε ήταν φασιστικές ομάδες αλλά και ριζοσπάστες ισλαμιστές, των οποίων τα συμφέροντα στα γεωπολιτικά και οικονομικά θέματα συνέπιπταν με τα αμερικανικά.
Τώρα είναι σαφές ότι σχεδόν το σύνολο  του ισλαμικού εξτρεμισμού είναι ένα προϊόν της διπλωματίας και του έργου των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και γενικότερα του αγγλοσαξωνικού άξονα: Αλ-Κάιντα,  Ταλιμπάν, Ισλαμικό Κράτος κ.ά. Οι ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών συνεργάζονται στενά με τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων και των μόνιμων εταίρων της CIA  τα λεγόμενα »ιταλικά και αμερικανικά υποκαταστήματα της Κόζα Νόστρα», Ντραγκέτα, MS 13.
Στην Ευρώπη, η αλβανική μαφία συνεργάζεται στενά με τη CIA στη διανομή, μεταφορά ναρκωτικών και όπλων, τις απαγωγές. Το ίδιο ισχύει και για τους παίκτες  μικρότερου βαθμού: Κίνα,  Σαουδική Αραβία, και Γαλλία.Έχουν επίσης τους πελάτες τους από τις εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες και κινήματα. Έτσι,  τα εξτρεμιστικά κινήματα και οι οργανώσεις που καταφεύγουν στην τρομοκρατία  αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου πολιτικού τοπίου.
Η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες μετά την κατάρρευση του διπολικού συστήματος του κόσμου, ο δεύτερος πόλος του οποίου ήταν η Σοβιετική Ένωση. Επί του παρόντος, οι μόνοι σοβαροί προστάτες για τους πελάτες των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι της: Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, το Πακιστάν. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εκθρέψει το ισλαμιστικό τρομοκρατικό δίκτυο που διαθέτει και μια χώρα -μέλος  του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Η Αίγυπτος κατά τη διακυβέρνηση του Μοχάμεντ Μόρσι και του κόμματος των »Αδελφών Μουσουλμάνων»  de facto και de jure κυβερνήθηκε από μια τρομοκρατική οργάνωση. Αξίζει να θυμηθούμε τη στήριξη που παρείχε η Ουάσιγκτον, μέσω του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της αμερικανικής αντιπολίτευσης δια  του Τζον Μακέιν στον Μοχάμεντ Μόρσι  και στους »Αδερφούς Μουσουλμάνους» .
544564646
Ο λόγος γι αυτήν την κατάσταση είναι ότι στο σημερινό μονοπολικό μοντέλο υπάρχει μία μόνο χώρα με τους δορυφορούμενους συμμάχους της και αφήνει ατιμώρητους όσους τρομοκράτες προβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες εναντίον των αντιπάλων τους . Η κατάσταση αυτή είναι δυνατή βάσει της  υπεροχής των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον τομέα της οικονομίας, των συμβατικών όπλων ,του ελέγχου των διεθνών οργανισμών, όπως του ΟΗΕ και της UNESCO, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, μέσω  των μεγάλων μέσων μαζικής ενημέρωσης .
Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ απλώς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να παίξουν εναντίον τους με τις ίδιες μεθόδους. Ο μόνος κίνδυνος που απειλεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ αυτού του είδους, είναι το ριζοσπαστικού Ισλάμ που από μόνοι τους παρήγαγαν .
Η μέθοδος της χρήσης των διεθνών  τρομοκρατικών δικτύων είναι δημοφιλής στις υπηρεσίες για την επίλυση των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων.  Στο σημερινό σύστημα των σχέσεων, ακόμη και η παγκόσμια ηγεμονία των ΗΠΑ, δεν μπορεί ανοιχτά, να χρησιμοποιήσει τη βία κατά των αντιπάλων της. Η επικοινωνία μεταξύ του πελάτη και του δικτύου,  δεν είναι προφανής, όχι μόνο για τους απλούς εκτελεστές, αλλά και για τους διαχειριστές των τρομοκρατικών δικτύων και ακόμη και για τους  μεσαίους ή υψηλόβαθμους παράγοντες .
Μπορεί να ξέρουν ότι εκτελούν  εντολή  ενός τρίτου, μη γνωρίζοντας όμως ποιος είναι ο πελάτης ποιά είναι η αλήθεια και ποιό είναι το κίνητρό του. Για τη χρηματοδότηση  των ποινικών και εξτρεμιστικών δικτύων δεν τίθεται πρόβλημα, επειδή οι παράνομες εργασίες δεν υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο . Έτσι, η CIA λαμβάνει χρηματοδότηση μέσω της παράνομης διακίνησης και εμπορίας της κοκαΐνης στις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλων οπιούχων παραγώγων  όπως η ηρωίνη, στη Δυτική Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των τρομοκρατικών δικτύων παίζει το χαμηλό κόστος τους και η υψηλή ικανότητα διείσδυσής στο έδαφος του εχθρού. Ενώ το προσωπικό του Στρατού και των Υπηρεσιών Πληροφοριών θα έπρεπε να είναι εκπαιδευμένο για χρόνια, μια  δαπανηρή και πολύπλοκη διαδικασία.Επιπλέον η εκτέλεση των καθηκόντων τους θα εμπεριείχε μεγάλη επικινδυνότητα, με το ποσοστό θανάτου να αποθαρρύνει τον υπάλληλο, οι συμμετέχοντες των τρομοκρατικών δικτύων είναι συχνά  πραγματικοί εθελοντές, που υποκινούνται από τους δικούς τους στόχους, να συμμετέχουν σε τέτοιες πράξεις .  Στην τρομοκρατία, και σε όλα τα εξτρεμιστικά δίκτυα , οι επαγγελματίες είναι μόνο οι διαχειριστές των υψηλών και μεσαίων στελεχών.Αυτοί  σπάνια  βιώνουν τον κίνδυνο της έκθεσης και της καταστροφής, που θα τους καθιστούσε αναλώσιμους.
Σύμφωνα με τον Richard Labevera, συγγραφέα του βιβλίου »Δολάρια τρόμου»:
Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους εξτρεμιστές ισλαμιστές συμπεριλαμβανομένης της Ισλαμικής Τρομοκρατίας,προξενείται  μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.Τότε οι Αμερικανοί είχαν θέσει ως στόχο τον έλεγχο  ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, και κυρίως χωρών με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου.
Σύμφωνα με τον Labevera το φαινόμενο της «διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας» είναι ένα προϊόν της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία ενδιαφέρεται για την υλοποίηση των συμεφόντων της στον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου του Περσικού Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Για να εξασφαλιστεί αυτό,  ήταν αναγκαίο να μειωθεί η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της, οι οποίοι ήταν κυρίως άραβες εθνικιστές όπως οι Αμπντέλ Νάσερ, Μουαμάρ Καντάφι, Χαφέζ αλ-Άσαντ και μετά ο Σαντάμ Χουσεΐν. Δεδομένου του ότι η Σοβιετική Ένωση είχε μια καλή  φήμη στον μουσουλμανικό κόσμο, ο στόχος ήταν η μείωση του κύρους της και η ευκαιρία προέκυψε μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τον Richard Labeveru το πρώτο βήμα  για την επισημοποίηση της συμμαχίας  μεταξύ των ισλαμιστών και των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1945, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπογραφής μεταξύ του Ρούσβελτ και βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντούλ Αζίζ του Συμφώνου Quincy, χάρη στο οποίο οι ΗΠΑ αποκτούν τον έλεγχο της παραγωγής και την απόκτηση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Στον τόπο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σε θέση να αναπτύξουν στρατιωτικές βάσεις σε αυτή τη στρατηγικά σημαντική από γεωπολιτική άποψη περιοχή του πλανήτη.
Η υπογραφή του συμφώνου του Κουίνσι, ήταν η αφετηρία για τη διαμόρφωση μιας συμμαχίας και μιας διακρατικής σχέσης με τα ισλαμιστικά δίκτυα των οποίων πρωταρχικός σκοπός  ήταν να μειώσουν την επιρροή του κοσμικού αραβικού εθνικισμού και των αριστερών ιδεολογιών. Οι ΗΠΑ, μαζί με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας άρχισαν να σχηματίζουν δίκτυα της διεθνούς τρομοκρατίας με βάση την ισλαμική ιδεολογία . Σύμφωνα με την ισλαμιστική ιδεολογία , ο κοσμικός εθνικισμός και ο σοσιαλισμός είναι ένα ιδεολογικό όπλο ενάντια στην μόνη αληθινή θρησκεία – το Ισλάμ. Η φιλοσοφική και οργανωτική υποστήριξη για τη δημιουργία της νέας ιδεολογίας ελήφθη από την Αλ-Ikhwan, το κίνημα της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας», το οποίο από τότε τέθηκε υπό την προστασία της CIA και υπό τη χρηματοδότηση του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Η εξαγορά αυτή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις υπηρεσίες πληροφοριών της ήταν ένα ορόσημο, διότι επέτρεψε τη χρήση του ισλαμισμού ενάντια σε όλους τους εχθρούς της στην περιοχή, κυρίως ενάντια στη Σοβιετική Ένωση. Ο ρόλος αυτού του εργαλείου διαπιστώνεται από τα  σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης χρησιμοποιείται ως αχίλλειος πτέρνα της. Διαμορφώνεται μια νέα συμμαχία από το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Πακιστάν και της Τουρκίας που διαρκεί πολλά χρόνια για να επιβλέπει τα διακρατικά τρομοκρατικά δίκτυα. Έτσι προέκυψαν οι Ταλιμπάν, η Αλ-Κάιντα,η Αλ Νούσρα, η ISIS, και πολλά άλλα διεθνή δίκτυα.
Tα τρομοκρατικά δίκτυα ενίοτε διαθέτουν και προσαρμοστικότητα, όπως στην υπόθεση  της συνεργασία των ηγετών της Αλ Κάιντα με την μεγαλύτερη παράνομη ομάδα της Λατινικής Αμερικής MS-13 (Mara Salvatrucha) με υποκαταστήματα σε δέκα χώρες, στην Αμερική, και την εποπτεία της διακίνησης ναρκωτικών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκβιασμούς, παράνομες δραστηριότητες «ξεπλύματος χρήματος» κ.ά.
Τεχνολογικά, τα τρομοκρατικά δίκτυα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Στη βάση της διακρατικής συμφωνίας των τρομοκρατικών δικτύων είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Η σύγχρονη διεθνής του εγκλήματος και του εξτρεμισμού παρουσιάζει  όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του στρατού και του κράτους: μπορεί να εκτελέσει διάφορες ενέργειες γενικού συμφέροντος:  συνεργασία με τα ΜΜΕ, ανάπτυξη ιδεολογίας, συνεργασία με  χρηματοπιστωτικό τομέα FARC Κολομβίας, Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ISIS στη Συρία και το Ιράκ, διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων διαφόρων τύπων και κλίμακας . Στην περίπτωση αυτή, το δίκτυο είναι σε θέση να μειώσει τις δραστηριότητές του σε ένα μέρος του κόσμου και να τη μεταφέρει αλλού, δημιουργώντας μια εντελώς νέα κατάσταση σε περίπτωση απειλής για τις δραστηριότητές του.
Τα Διεθνή τρομοκρατικά δίκτυα έχουν εκσυγχρονισμένο χαρακτήρα, όσον αφορά τη χρήση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων, το Ισλαμικό Κράτος Ιράκ και Συρίας (ISIS) χρησιμοποιεί ενεργά  τεχνολογία σε Twitter και YouTube. Στον αραβικό κόσμο  σχηματίζεται νεανική μόδα ISIS, πωλούνται T-shirts και φούτερ με τα σύμβολά της. Επίσης διοργανώνονται  εκθέσεις για τις δραστηριότητες της οργάνωσης ISIS, περιηγήσεις στα κατεχόμενα εδάφη , ταινίες υψηλής ποιότητας και κόστους για προώθηση της ιδεολογίας του Τρόμου.
Ο Τρόμος είναι αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου κόσμου σε όλα τα επίπεδα: κοινωνικό, μέσα ενημέρωσης, πολιτικό, ενσωμάτωση στην παγκόσμια οικονομική δομή . Οι Δυτικοί ηγέτες μιλούν για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, αλλά δεν πρόκειται παρά για ένα συμβολικό σχήμα λόγου. Η διεθνής τρομοκρατία είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο της δυτικής πολιτικής που ακολουθείται από τη Δύση και τη στρατηγική της Παγκοσμιοποίησης.

Πηγή:ruspolitica.ru 24/12/2014
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου