«Κύρια ευθύνη των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι η προστασία των νομίμων δικαιωμάτων της Τουρκίας, και τα ζωτικά συμφέροντα στην σφαίρα επιρροής της, και συγκεκριμένα στο Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα. Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε αυτές τις θάλασσες μας, θα πρέπει να καθορίζεται από τις συμφωνίες, στην βάση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει ο Τούρκος Α/ΓΕΝ και συνεχίζει:
«Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συνέχιση της ισορροπίας στο Αιγαίο Πέλαγος, το οποίο καθορίστηκε με την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης, και επικυρώθηκε με την ανακοίνωση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης το 1995, είναι ζωτικής σημασίας».
Να θυμίζουμε τι προβλέπει η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1995; Casus belli έναντι της Ελλάδας σε περίπτωση άσκησης του κυροαρχικού της δικαιώματος για επέκταση των χωρικών υδάτων της και του εθνικού εναέριου χώρου της στα 12 μίλια.
«Η αρχή της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ασφάλεια των θαλάσσιων εθνών, είναι ευρέως αποδεκτή από όλους, καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο», επισημαίνει ο Μπουλέντ Μποστάνογλου λέγοντας σαφώς πώς αν γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια από ελληνικής πλευράς για τα 12 μίλια τότε αυτό συνιστά αιτία πολέμου.
Ο Τούρκος Α/ΓΕΝ μιλάει και για το θέμα της Κύπρου και επισημαίνει με θράσος πώς «η Τουρκία και το ψευδοκράτος (την αναφέρει Βόρεια Κϋπρος) έχουν μια κατανόηση για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πλήρη συμμετοχή όλων των συμφωνιών που βασίζονται στο σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των μερών».
«Ωστόσο, σε αντίθεση με τουρκική στάση για την επίλυση των μακροχρόνιων ζητημάτων, από το 2003, η ελληνική κυπριακή διοίκηση έχει ακολουθήσει μια διαδρομή που αγνοεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα δικαιώματα της Τουρκίας και των κατεχομένων», αναφέρει ο Τούρκος Α/ΓΕΝ.
Στέλνει μάλιστα και πολεμικό μήνυμα λέγοντας πώς «οι μονομερείς δεσμεύσεις της ελληνικής κυπριακής κυβέρνησης αυξάνουν τις ανησυχίες όσον αφορά το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή, και επίσης να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις, για συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος».
Κοινώς πρέπει το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο από την Κυπριακή ΑΟΖ να μοιρασθεί διαφορετικά θα επιβληθεί αυτό με τη δύναμη των όπλων.
Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος του συνεχούς εξοπλισμού της Τουρκίας. Να επιβάλει τις θέσεις της και τις απόψεις της με τη δύναμη των όπλων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
«Σήμερα, η τουρκική ναυτική δύναμη, διαθέτη 158 πλατφόρμες πολεμικών πλοίων όλων των τύπων, σχεδόν 50 εναέρια μέσα, και μία αμφίβια ταξιαρχία, αποτελώντας μια τρομερή ναυτική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Αυτό που διαβλέπω για το τουρκικό ναυτικό είναι ότι, με τα φιλόδοξα προγράμματα προμηθειών και τον εκσυγχρονισμό του έχει βάλει πλώρη για να μετασχηματιστεί σε μια μέση παγκόσμια δύναμη στο εγγύς μέλλον», επισημαίνει ο ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου.
Και τι στιγμή που ο Τούρκος Α/ΓΕΝ προβάλει τη ναυτική ισχύ της χώρας του, στέλνοντας μήνυμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αίγυπτο, λέγοντας πώς παρακολουθεί στενά «τις ναυτικές επιχειρήσεις από Ελλάδα και Αίγυπτο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θαλάσσια δικαιώματα της Τουρκίας στην Μεσόγειο», το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει καύσιμα να βάλει στα πλοία του.
Φρόντισαν γι’ αυτό οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που άνοιξαν την πόρτα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρώτον και καλύτερο τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην τρόικα και άρχισαν τις περικοπές θέτοντας σε κίνδυνο την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Άφησαν στους προϋπολογισμούς των Επιτελείων χρήματα που δεν φτάνουν ούτε για… γαριδάκια.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου