Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Υπόνοιες για «αθόρυβη» αλλαγή ενεργειακών προτεραιοτήτων με πολιτικές σκοπιμότητες

Μείζον πολιτικό παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη. Ερωτήματα και συγκλίνουσες εκτιμήσεις για μη διενέργεια γεωτρήσεων, στοχεύοντας σε πολιτικά οφέλη σε επίπεδο διαπραγματεύσεων.
Την ώρα που Κυβέρνηση και κόμματα εστιάζουν την προσοχή τους στην παραμονή -που είναι οριστική όπως φαίνεται- της TOTAL στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκύπτει παρασκηνιακά και μέσα από διάφορες αποκαλύψεις ενώπιον του Συμβουλίου Αρχηγών μια πιθανή «αθόρυβη» αλλαγή του ενεργειακού σχεδιασμού της Λευκωσίας. Σχεδιασμός ο οποίος στη βάση δεδομένων και όχι εκτιμήσεων, φαίνεται να επιστρέφει στη λογική των επιπλέον γεωλογικών-γεωφυσικών ερευνών, αντί της υλοποίησης του γεωτρητικού προγράμματος που συμφώνησαν οι υπό αδειοδότηση εταιρείες.

Αποκαλύψεις Αναστασιάδη
Αν και έγινε σαφές ότι πρόκειται για άκρως εμπιστευτική πληροφορία, εντούτοις η «Σημερινή» είναι σε θέση να αποκαλύψει ότι, η έκπτωση της Δημοκρατίας προς την ΤΟΤΑL, για επέκταση του δικαιώματος σεισμογραφικής διερεύνησης, απεμπολώντας την υποχρέωση για διερευνητικές γεωτρήσεις, θα έχει και συνέχεια με την εταιρεία ENI-KOGAS.
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στο Συμβούλιο Αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ Claudio Descalzi στο Νταβός, έθεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο ισότιμου χειρισμού του Ιταλικού Κολοσσού, σε περίπτωση που και η γεώτρηση στην Αμαθούσα δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα δοθεί δηλαδή δικαίωμα μη διενέργειας και της τρίτης γεώτρησης που αποτελεί ειλημμένη υποχρέωση, με ταυτόχρονη επέκταση των γεωλογικών-γεωφυσικών ερευνών.
Ούτε η Noble
Ομοίως και οι αποκαλύψεις στο Συμβούλιο Αρχηγών του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη, ο οποίος, λίγο-πολύ, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία ότι ούτε η Noble θα υλοποιήσει την υποχρέωσή της για δεύτερη γεώτρηση στο οικόπεδο 12, παρά το ότι (και αυτό έχει τεράστια σημασία) έχει ήδη εντοπιστεί πιθανό κοίτασμα και γεωτρητικός στόχος υπό την ονομασία «Άδωνις». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η αιτιολογία που κατατέθηκε είναι ότι ενδέχεται το κοίτασμα να είναι μικρό ή ακόμη και μη εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, με αποτέλεσμα το κόστος γεώτρησης ύψους €100 εκ. να επιβαρύνει τα κόστη των Αμερικανών, τα οποία θα αφαιρεθούν από τα έσοδα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος της Αφροδίτης.
Μένει, αλλά πότε;
Στο όλο πλέγμα της ανάλυσης που θα πρέπει να γίνει θα πρέπει να ληφθεί υπ” όψιν ότι η παραμονή της TOTAL στην ΑΟΖ, μέσω της αλλαγής της συμφωνίας -με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα- δεν θα αφορά σε άμεσες ενέργειες, αλλά σε νέες σεισμολογικές έρευνες σε βάθος χρόνου. Σημείο το οποίο εντόπισαν οι πολιτικοί αρχηγοί που έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα, με πρώτιστο το κατά πόσο θα τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Άλλωστε, οι πολιτικοί λόγοι τους οποίους όλοι επικαλούνται για «εκπτώσεις» στα θέματα της συμφωνίας, ώστε ο γαλλικός κολοσσός να παραμείνει ενεργά στην Κύπρο, σταματούν να υφίστανται, αν η εταιρεία δεν προχωρήσει με τις νέες έρευνες τώρα, που είναι σε ισχύ η NAVTEX των Τούρκων. Κάτι που με βάση τα όσα λέχθηκαν δεν θα γίνει, αφού ακούστηκε ακόμη και το επιχείρημα ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει προγραμματισμός και εξασφάλιση του πλοίου που θα διενεργήσει τις έρευνες.
Δεδομένα
Από τη Σύσκεψη των Αρχηγών, λοιπόν, προέκυψαν σημαντικές πληροφορίες, αλλά και υπόνοιες για τους παρασκηνιακούς σχεδιασμούς. Τα δεδομένα είναι τα εξής:
– Η εταιρεία TOTAL δεν θα «τρυπήσει» στα αδειοδοτημένα οικόπεδα, με το ενδεχόμενο γεώτρησης στο 11 να μετατίθεται μετά από νέες έρευνες
– Η εταιρεία ΕΝΙ – KOGAS θα μπορεί να μην προχωρήσει σε 3η γεώτρηση, αν τα αποτελέσματα στην Αμαθούσα δεν είναι ικανοποιητικά
– Η εταιρεία NOΒLE δεν θα κάνει δεύτερη γεώτρηση στο 12, παρά το ότι πρόκειται για ανειλημμένη υποχρέωση
– Η τουρκική αντίδραση εκδηλώθηκε και εντάθηκε όταν άρχισε γεωτρήσεις η ΕΝΙ και όχι όταν προχωρούσαν οι σεισμογραφικές έρευνες των εταιρειών
Και ερωτήματα
Και από τα δεδομένα αυτά προκύπτει σειρά ερωτημάτων που χρήζουν πειστικών απαντήσεων
– Μήπως βολεύει άπαντες (σε Κύπρο και εξωτερικό) η μη διενέργεια γεωτρήσεων -χωρίς να παγώνει το ενεργειακό πρόγραμμα, αφού θα συνεχίζονται οι σεισμογραφικές έρευνες- αφού θα ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων;
– Τι άλλαξε στα γεωλογικά δεδομένα που είχαν ενώπιόν τους οι εταιρείες, όταν διεκδικούσαν τα εν λόγω οικόπεδα και παρουσιάζονται σήμερα απαισιόδοξες;
– Αφού ισχύει η κυβερνητική παραδοχή, ότι σε πολλές χώρες ο εντοπισμός ενός κοιτάσματος καθίσταται εφικτός μετά από σειρά γεωτρήσεων, γιατί η Δημοκρατία δεν εμμένει στη διενέργεια των γεωτρήσεων ή την αποδέσμευση εταιρειών μέσω των νόμιμων και συμφωνημένων αποζημιώσεων;
– Μήπως οι πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες δίδουν διέξοδο για έναν νέο διπλωματικό ελιγμό;
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι ουδείς γνώστης των δεδομένων αμφισβητεί το ρίσκο των εταιρειών και το δικαίωμά τους να διακόψουν -έναντι προστίμου- μια συμφωνία, αλλά οι συγκυρίες γεγονότων καθώς και η χρονική συγκυρία δεν μπορεί παρά να τίθεται υπό εξέταση.
Ρωσική εμπλοκή;
Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Αρχηγών, αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών των κομμάτων, αναδείχθηκε η ανάγκη διεύρυνσης των πολιτικών/εμπορικών συμμαχιών και επέκταση του πλέγματος διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας. Αναφορές που είχαν και συγκεκριμένη κατεύθυνση, με τους αρχηγούς να υποδεικνύουν τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και πίσω από τις κλειστές πόρτες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποκαλύπτει, χωρίς όμως να δίδει περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα θα έχει να προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα.
Παρά την προσπάθεια της εφημερίδας μας, δεν κατέστη δυνατό να αποσαφηνιστεί κατά πόσο οι αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη άπτοντο των λεγόμενων στρατιωτικών διευκολύνσεων που ζητά η Ρωσία, ή άλλης εμπλοκής του ρωσικού μεγαθηρίου στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου. Και αυτό δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας, θα ήταν ριψοκίνδυνο βήμα η προκήρυξη ενός τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων.
Η υπό εκκόλαψιν «νέα συμφωνία» με την TOTAL
Η συμφωνία με την TOTAL, για την οποία μένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση, θέλει τον ενεργειακό κολοσσό να εγκαταλείπει το οικόπεδο 10 και να παραμένει στο 11. Απ” εκεί και πέρα, με τη νέα συμφωνία θα δοθεί δικαίωμα σεισμογραφικών και άλλων ερευνών στα οικόπεδα 7 – 8, που γειτνιάζουν με το εν λόγω οικόπεδο, προς εντοπισμό κοινών γεωλογικών δομών, που ενδέχεται να αποδεικνύουν, έστω με δυσκολία, την ύπαρξη φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11, κάτι που μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτό.
Η νέα συμφωνία με την TOTAL θα έχει τη νομική κάλυψη αφού, σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα που παρέστη στη συνεδρίαση, «υπάρχουν διέξοδοι, υπάρχουν νομικοί τρόποι που μπορεί να οδηγήσουν σε μια συναινετική τροποποίηση της συμφωνίας». Ερωτηθείς ποια μορφή θα πάρει η συνέχιση της συνεργασίας αυτής, ο κ Κληρίδης είπε ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Εμείς απλώς προσπαθούμε να δώσουμε οποιαδήποτε νομική κάλυψη στην πολιτική βούληση, κατέληξε.
Τα στοιχεία Νικόλα για πολιτική αποχώρηση
Στο Συμβούλιο Αρχηγών ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε τα στοιχεία που επικαλείται, με βάση τα οποία και πολιτικοί λόγοι, πέραν από γεωλογικούς, εξώθησαν την TOTAL στην πόρτα εξόδου. Αυτά αφορούν, πρώτον, σε συνάντηση που φέρεται να είχε με πρώην μέλος του Δ.Σ. της γαλλικής εταιρείας, το οποίο του είπε από τον Δεκέμβριο ότι η αλλαγή του πολιτικού περιβάλλοντος με την εμπλοκή της Τουρκίας ανησυχεί τον γαλλικό κολοσσό. Και, δεύτερον, ότι σε τηλεδιάσκεψη εταιρειών του ενεργειακού τομέα, Αμερικανός που συνεργάζεται με την ΤΟΤΑL επενέβη μέσω Ελβετίας, για να δηλώσει ότι θα πρέπει η εταιρεία να λαμβάνει υπ” όψιν και την πολιτική κατάσταση.

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

http://www.hellasforce.com/blog/category/ethnika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου