Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Εκβιάζει και πάλι την κυβέρνηση ο Μ.Ντράγκι για τα ελληνικά ομόλογα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΕΚΤ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...Ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζουν να εκβιάζουν την ελληνική κυβέρνηση και παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αρνούνται να παράσχουν τη χρηματοδότηση που απαιτείται στην Ελλάδα. Είναι προφανές πως πρόκειται για ακόμη μία προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υποκύψει στις αξιώσεις τους, να μην εφαρμόσει τα κοινωνικά μέτρα που έχει εξαγγείλει και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη, αλλά την ίδια στιγμή φλερτάρουν με τη ρήξη.
 
Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι, προειδοποιεί την Ελλάδα πως τα κέρδη από τα ομόλογα, τα οποία φτάνουν στο ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και στα οποία υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δοθούν εάν η χώρα δε συμμορφωθεί με το πρόγραμμα. Ποιο είναι το πρόγραμμα; Αυτό που έχει υπαγορεύσει το Βερολίνο στην ΕΚΤ προκειμένου να προκαλέσει ασφυξία στην ελληνική οικονομία;
 
Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση θέλει να τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό από τις λιγότερες εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις που φτάνουν στα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Φυσικά, το γεγονός πως η κυβέρνηση προς το παρόν έχει παγώσει τα πάντα, δείχνει πως ο στόχος για είσπραξη 2,2 δισ. ευρώ μέσα στο 2015 από τις αποκρατικοποιήσεις δεν είναι εφικτός και οπότε τα χρήματα από την ΕΚΤ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα. 
 
Η ΕΚΤ σαφώς και θα μπορούσε να το πράξει μετά και την έγκριση από την Κομισιόν της λίστας Βαρουφάκη με τα μέτρα και τις μεραρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση πώς θα υιοθετήσει, αλλά δεν το κάνει για να απειλεί ως προς τα μέτρα που θέλουν Βερολίνο και Βρυξέλλες να επιβάλουν στην Ελλάδα.
 
Μετά από ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως συμφωνεί η ΕΚΤ να μεταφέρει το ισοδύναμο των κερδών από το ευρωσύστημα «στο πορτοφόλι των ομολόγων προς την Ελλάδα, ως ενίσχυση στον προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα».
 
Μάλιστα, ο κ. Μάριο Ντράγκι μιλώντας για την Ελλάδα, σημείωσε πως η ΕΚΤ είναι πανέτοιμη να επαναφέρει το waiver που θα σημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πάλι επιλέξιμα. Ο Μ. Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να καταργήσει την εξαίρεση που ίσχυε για τα ελληνικά ομόλογα και να μην τα αποδέχεται ως ενέχυρο, επειδή έκρινε ότι δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. 
 
«Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε» δήλωσε ο Μ. Ντράγκι.
 
Με λίγα λόγια ο κ. Ντράγκι, αδιαμφισβήτητα σε συνεννόηση με το Βερολίνο, παίζει με το χρηματοδοτικό κενό που έχει η Ελλάδα αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως πρόκειται για αδίστακτους τεχνοκράτες που απειλούν με ωμό τρόπο μία ολόκληρη χώρα. 
 
Αυτή είναι και η διαφωνία αρκετών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, πως η κυβέρνηση έδειξε μία διαλλακτικότητα με τους Ευρωπαίους, κάνοντας πίσω από τις προεκλογικές της εξαγγελίες και αυτό τελικώς θα το πληρώσει.  
 
Στο οικονομικό επιτελείο πάντως αισιοδοξούν πως θα βρεθεί ομαλή λύση στη χρηματοδότηση διαψεύζοντας πως το κενό είναι της τάξεως των 5-7 δισ. ευρώ. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη πως «θα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό». Το ερώτημα είναι βέβαια με τι αντάλλαγμα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου