Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Στα «παλιά της τα παπούτσια», παρά τις προειδοποιήσεις, γράφει η Τουρκία στις καταδίκες του ΕΔΑΔ


Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά έναντι του Συμβουλίου της Ευρώπης παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις που έχει λάβει από την Επιτροπή Υπουργών (ΕΥ) αρμόδια για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η προκλητική συμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης καταγράφεται και στην ετήσια έκθεση που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή Υπουργών για την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επισημάνσεις προς την Τουρκία, σε σχέση με την Κύπρο, αφορούν από τη μια τη μη συμμόρφωσή της στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για καταβολή των αποζημιώσεων και από την άλλη το ότι δεν έχει απαντήσει στις δύο επιστολές που είχαν σταλεί από την Επιτροπή και με τις οποίες της ζητούσαν λεπτομέρειες ως προς το πότε θα εκτελέσει τις αποφάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται ότι «τον Μάρτιο του 2014 η ΕΥ εξέφρασε την βαθιά απογοήτευσή της για την έλλειψη ανταπόκρισης και κάλεσε την Προεδρία να αποστείλει δεύτερη επιστολή προς την Τουρκία εκφράζοντας την ανησυχία της Επιτροπής σε σχέση με τη μη καταβολή των αποζημιώσεων που επιβλήθηκαν από το Δικαστήριο […] Τον Ιούνιο η ΕΥ ανέφερε ότι οι επιστολές παρέμεναν αναπάντητες. Ως εκ τούτου η ΕΥ υιοθέτησε νέο ενδιάμεσο ψήφισμα διαμηνύοντας πως η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας την έφερνε σε σύγκρουση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της […] και την καλούσε εκ νέου να προχωρήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων».
Συνεχίζοντας αναφέρει πως λόγω της έλλειψης ανταπόκρισης από πλευράς Τουρκίας η Προεδρία της ΕΥ κάλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο τις τουρκικές Αρχές να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση σε καταβολή αποζημιώσεων.
Η πορεία του θέματος θα εξεταστεί εκ νέου στη σύνοδο της ΕΥ που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 10 και 12 Μαρτίου. Στην απόφαση του Δεκεμβρίου είχε κληθεί εκ νέου η Τουρκία όπως το αργότερο μέχρι τις 29 Ιανουαρίου ενημερώσει την Επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης των αποφάσεων. Για άλλη μια φορά όμως, η Τουρκία ακολούθησε την πάγια τακτική της αρνούμενη να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεν απέστειλε κανένα σημείωμα όπως της είχε ζητηθεί.
Στην ατζέντα της συνεδρίας του Μαρτίου βρίσκονται προς εξέταση -ως προς την πτυχή της συμμόρφωσης της Τουρκίας- η 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου, η υπόθεση «Ξενίδη-Αρέστη και άλλοι», καθώς και η υπόθεση «Βαρνάβα και άλλοι».
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που καταγράφονται στην έκθεση της ΕΥ αποτελεί κανόνα για την Τουρκία η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, για τις οποίες έχει καταδικαστεί. Βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις εκείνων των χωρών που συστηματικά δεν πληρώνουν αποζημιώσεις, αφού η πλειοψηφία των υποθέσεων για τις οποίες έχει καταδικαστεί εκκρεμούν πέραν των πέντε ετών.
Πιο συγκεκριμένα, στις λεγόμενες «ενισχυμένες υποθέσεις» οι περιπτώσεις που εκκρεμούν για περίοδο πέραν των πέντε ετών ανέρχονταν στο τέλος του 2014 στις 17. Ενώ σ” ότι αφορά υποθέσεις που χαρακτηρίζοντας ως «κοινές», ο αριθμός αυτών που εκκρεμούν ανέρχεται στις 73 μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου. Η κατάσταση γίνεται περισσότερο αρνητική εάν υπολογιστούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν για περίοδο από δύο έως πέντε χρόνια και οι οποίες, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στις 50 και στις δύο κατηγορίες (6 και 44 αντίστοιχα).
Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί ότι η Τουρκία εσκεμμένα δεν προχωρεί στην καταβολή αποζημιώσεων σε αριθμό υποθέσεων, κάτι που αποδεικνύεται και μέσα από τους σχετικούς πίνακες. Οι εκκρεμότητες για πέραν των πέντε ετών παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια (2013 και 2014), σε αντίθεση με εκείνες που είναι χρονικής διάρκειας 2-5 ετών και οι οποίες έχουν παρουσιάσει μια σημαντική μείωση.

Ανδρέας Πιμπίσιης

http://www.hellasforce.com/blog/category/ethnika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου