Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

BOMBA: Τα «μαύρα» ταμεία της Χίλαρι

Αποκαλύψεις για εκατομμύρια δολάρια που χάριζαν ξένες κυβερνήσεις στο Ίδρυμα Κλίντον όσο η Χίλαρι Κλίντον ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εγείρουν ερωτήματα που ενδεχομένως θα τα βρει μπροστά της αν αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος εντός του 2015. Οικονομικά στοιχεία από το φιλανθρωπικό ίδρυμα που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δείχνουν ότι στη διάρκεια της θητείας της Χίλαρι ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μεγάλες δωρεές προήλθαν από χώρες όπως το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν που είχαν περιπεπλεγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Οτιδήποτε δίνει την εντύπωση ότι η «ομάδα Κλίντον» λειτουργούσε σαν «συλλογέας μετρητών» καθιστά την Χίλαρι ευάλωτη σε επιθέσεις αν τελικώς είναι υποψήφια για τον Λευκό Οίκο _ όπως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει.
Άλλα εμπόδια που θα βρει ίσως μπροστά της είναι τα υπερβολικά ποσά, ενίοτε 200.000 δολάρια για μία και μοναδική εμφάνιση, που εισπράττει για να δώσει ομιλίες αφότου αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2013. Υπάρχουν επίσης οι στενές της σχέσεις με μεγάλους χρηματοδότες της Γουόλ Στριτ που θα ξαναβγούν στην επιφάνεια καθώς οι εισοδηματικές ανισότητες αναμένεται να αποτελέσουν μείζον ζήτημα της προεκλογικής εκστρατείας.
Ανάμεσα στις δωρεές προς το Ίδρυμα Κλίντον, ιδιαιτέρως ανησυχητική είναι μία του μισού εκατομμυρίου δολαρίων _ για βοήθεια προς την Αϊτή που είχε πληγεί από σεισμό _ την οποία πραγματοποίησε η κυβέρνηση της Αλγερίας σε μια περίοδο που επεδίωκε στενότερη σχέση με την Ουάσινγκτον. Η αλγερινή δωρεά πραγματοποιήθηκε το 2010, όταν η Χίλαρι ήταν υπουργός Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την «Washington Post», ξένες πηγές, μεταξύ των οποίων κυβερνήσεις, αποτελούν το ένα τρίτο όσων έχουν πραγματοποιήσει δωρεές άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το Ίδρυμα Κλίντον έχει συγκεντρώσει σχεδόν δύο δισ. δολάρια από την ίδρυσή του το 2001.
Οι ξένες κυβερνήσεις και οι πολίτες ξένων χωρών απαγορεύεται να δίνουν χρήματα στους αμερικανούς υποψηφίους προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση επιρροής τους από το εξωτερικό. Αλλά είναι διαδεδομένη η εντύπωση ότι το Ίδρυμα Κλίντον παρείχε στους δωρητές έναν τρόπο για να αποκτήσουν την εύνοια του ζεύγους Κλίντον ξεπερνώντας αυτή την απαγόρευση.
Στην προεκλογική της εκστρατεία για την προεδρία, η Χίλαρι αναμένεται να τονίσει την εμπειρία της στην εξωτερική πολιτική. Όμως η συνεχιζόμενη εξάρτηση του Ιδρύματος Κλίντον από ξένους δωρητές αποτελεί πιθανό σημείο επίθεσης από Ρεπουμπλικανούς που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν την ανεξαρτησία της.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου