Στην Υεμένη μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Από τη μία πλευρά είναι οι Χούτι,
Σιίτες αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν και από την άλλη είναι οι
Σουνίτες, στο πλευρό των οποίων μάχονται ηΑλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
Όλα αυτά ήταν ξεκάθαρα, μέχρι την Πέμπτη τα ξημερώματα, όταν η Σαουδική
Αραβία αποφάσισε να βομβαρδίσει τους Χούτι, που πολεμάνε ενάντια στο Ισλαμικό
Κράτος και την Αλ Κάιντα και μάλιστα με την υποστήριξη της Δύσης.
Η πολεμική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι αποτελεί, σύμφωνα με το Ριάντ, απάντηση στην επίθεση των Χούτι και των συμμάχων τους, οι οποίοι προήλασαν την Τετάρτη προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αφού διέφυγε από την πρωτεύουσα Σαναά, όπου τελούσε υπό κατ΄οίκον περιορισμό μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες Χούτι .
Οι αντάρτες Χούτι υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.
Οι Χούτι βομβαρδίζονται ακόμα επειδή -σύμφωνα με τους Σαουδάραβες- επιχειρούν να καταλάβουν την Υεμένη και να την προσδέσουν στο άρμα του Ιράν, πράγμα που δεν το επιθυμεί με τίποτα η Δύση.
Ωστόσο, οι Χούτι είναι οι ίδιοι που πολεμάνε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενάντια στο οποίο πολεμά και το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το Ιράκ, που το υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ.
Δηλαδή, Ιράν και ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν κοινό εχθρό το Ισλαμικό Κράτος, στην Υεμένη όμως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Σαουδική Αραβία ενάντια στους Χούτι και το Ιράν, δηλαδή με άλλα λόγια ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στην Υεμένη. Ωραία μπάχαλα, θα σχολίαζε εύστοχα κανείς…
Χάρτης της Υεμένης: Με το πορτακαλί χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα (εκεί κυκλοφορεί και το Ισλαμικό Κράτος) και με το ουδέτερο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σουαδική Αραβία και τις ΗΠΑ και ο ίδιος τα πάει «υπέροχα» με τους τζιχαντιστές
Η αεροπορική επιδρομή
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή ενάντια σε θέσεις των Χούτι. Η επιχείρηση είχε στόχο την αντιαεροπορική άμυνα των ανταρτών Χούτι και έπληξε την αεροπορική βάση Αλ Νταϊλάμι. Η Σαουδοαραβική επιδρομή κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa.
Άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη
Δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά τις σαουδαραβικές επιδρομές. Οι κατοικίες βρίσκονται σε συνοικία που συνορεύει με το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και μία αεροπορική βάση, ο κοινός διάδρομος προσγείωσης των οποίων έγινε στόχος των αεροπορικών επιδρομών, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο».
Όπως έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία πριν εξαπολύσει την αεροπορική επιδρομή βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενήμερος και γνώρισε το σχεδιασμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την στήριξή της προς τη στρατιωτική εκστρατεία, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας
Στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.
Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία. Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», το οποίο λειτουργεί με σαουδαραβικά κεφάλαια, το Ριάντ κινητοποίησε 150.000 στρατιωτικούς και 10 μαχητικά αεροπλάνα ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διαθέσει 30 μαχητικά αεροπλάνα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ από 15 αεροπλάνα και το Κατάρ 10.
Η αντίδραση του Ιράν
Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ζήτησε στην πρώτη του αντίδραση το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
Στη συνέχεια το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελεγχθεί η κρίση στην Υεμένη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Λωζάννη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Οι υπό την Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης… Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη», είπε ο Ζαρίφ.
«Το Ιράν επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Υεμένης και του λαού του», μετέδωσε από την πλευρά του το πρακτορείο Fars επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Μαρζιέχ Αφκχάμ.
«Οι στρατιωτικές ενέργειες στην Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει εγχώρια κρίση…θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση…και θα πλήξουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω ειρηνικών τρόπων».
Η Αφκχάμ προειδοποίησε ότι η υπό την Σαουδική Αραβία «επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».
«Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε η ίδια, σύμφωνα με το Fars.
Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια του συμμάχου τους Ιράν, την επιχείρηση.
Ερωτηθείς από το Ρόιτερς αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής αυτής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ Αλ Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».
Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από ερείπια και δεκάδες πτώματα και τραυματίες με την πληροφορία ότι «πολλοί Υεμενίτες πολίτες σκοτώθηκαν κατά την υπό τις ΗΠΑ επίθεση στην Υεμένη».
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει χρήματα και εκπαίδευση στους Χούτι, γεγονός που υποστηρίζουν ορισμένοι δυτικοί και Υεμενίτες αξιωματούχοι.
Ανησυχούν και οι Κινέζοι
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την Πέμπτη την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψυφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν την διένεξη μέσω διαλόγου.
Η Συρία καταδίκασε την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας
«Κραυγαλέα επιθετική ενέργεια» χαρακτήρισε σήμερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.
«Μαχητικά αεροσκάφη από τον Κόλπο, με την υποκίνηση του καθεστώτος της (βασιλικής) οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εξαπολύσει μια κραυγαλέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης», ήταν ο τίτλος που συνόδευε την σχετική είδηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου SANA.
Η συριακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι σύμμαχος του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του είναι φίλα προσκείμενο στους αντάρτες Χούτι που μάχονται για την απομάκρυση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προέδρου. Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν υπάρξει σημαντικοί χορηγοί της ένοπλης δράσης κατά του Άσαντ.
Το υπό σιιτική διακυβέρνηση Ιράν έχει παράσχει στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στην σιιτική θρησκευτική ομάδα των Αλεβιτών ή Αλαουιτών, αν και για πολλούς οι Αλεβίτες αν και προέρχονται από το σιιτικό Ισλάμ πρέπει να θεωρούνται εντελώς ξεχωριστή θρησκεία, αφού τιμούν Χριστιανούς Αγίους και πρεσβεύουν νεοπλατωνικές δοξασίες.
Η Τουρκία στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι και το Ιράν
Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ο λαός μας, και η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία να δει στην κρίση της Υεμένης μια ευκαιρία να βγει από το περιθώριο που βρίσκεται εξαιτίας των σχέσεών της με το Ισλαμικό Κράτος.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Χούτι στην Υεμένη και κάλεσε τους Σιίτες αντάρτες και τους «ξένους υποστηρικτές» της (δηλαδή το Ιράν) να εγκαταλείψουν τις ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως η Σαουδική Αραβία είχε ενημερώσει την Άγκυρα εκ των προτέρων για την επιχείρηση και πως πιστεύει ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να αποκαταστήσει τη νόμιμη κρατική εξουσία και να εμποδίσει τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου, λες και αυτή τη στιγμή στην Υεμένη δεν έχουν εμφύλιο, πετάνε ο ένας στον άλλο λουλούδια…
Αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, ενώ ζήτησε από το Ιράν και «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» να αποσυρθούν από τη χώρα.
Πόλεμος χωρίς Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται;
Στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως η Βρετανία υποστηρίζει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη, λέγοντας πως θεωρεί τις πρόσφατες ενέργειες των Χούτι εκεί ενδεικτικές της περιφρόνησής τους για την πολιτική διαδικασία.
«Στηρίζουμε τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη μετά το αίτημα του προέδρου Χάντι για υποστήριξη», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που εξέδωσε.
«Οι πρόσφατες ενέργειες των Χούτι και η επέκτασή τους στο Άντεν και την Ταΐζ είναι μια περαιτέρω ένδειξη της περιφρόνησής τους για την πολιτική διαδικασία. Τελικά η λύση στην κρίση πρέπει να είναι πολιτική».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι δεν πρέπει «άλλες χώρες» να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
«Προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική διαδικασία και (…) στο πλαίσιο αυτό άλλες χώρες δεν πρέπει να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν τις διάφορες πλευρές στην Υεμένη με διαφορετικά συμφέροντα να συμφωνήσουν σε μια πολιτική διαδικασία», επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Κάμερον.
Και οι Γάλλοι από κοντά…
Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο Χάντι της Υεμένης και επέκρινε τις επιθέσεις των Χούτι και «αυτούς που τους υποστηρίζουν».
«Στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από πολλές χώρες της περιοχής ως απάντηση σε αίτημα των νόμιμων αρχών της Υεμένης. Η Γαλλία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς στην κυβέρνηση της Υεμένης και τον πρόεδρο Χάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.
Η Γαλλία «καταδικάζει αυστηρά τις ενέργειες αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνουν οι αντάρτες Χούτι και καλεί αυτούς που τους υποστηρίζουν να διαχωρίσουν αμέσως τη θέση τους και να επιστρέψουν στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει ποιοί είναι αυτοί που στηρίζουν την εξέγερση των Χούτι.
Το Ιράκ, σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά και του Ιράν, απέναντι στη Σαουδική Αραβία
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την Πέμπτη την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, λέγοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» λύσης.
«Δεν είμαστε υπέρ των πληγμάτων και δεν είμαστε υπέρ της ξένης επέμβασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι.
Ο Τζααφάρι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής του οργανισμού που ξεκινά το Σάββατο.
«Επιμένουμε στην αρχή της μη επέμβασης στις υποθέσεις ενός κράτους όποιο κι αν είναι το τίμημα, διότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιρακινός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι στρατιωτικές λύσεις» δεν μπορούν να αποτελούν «την αρχή μιας λύσης».
«Είμαστε υπέρ των ειρηνικών λύσεων, χωρίς ξένη επέμβαση», σημείωσε ο Τζααφάρι, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν είχε ενημερωθεί για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη.
Η σιιτική Χεζμπολάχ ενάντια στη Σαουδική Αραβία
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, καταδίκασε όπως αναμενόταν τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς την «αμερικανοσαουδαραβική» επίθεση και ζητώντας από το βασίλειο να σταματήσει «αμέσως» τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα την αμερικανοσαουδαραβική επίθεση που έχει στόχο τον αδελφό λαό της Υεμένης (…) και ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους αυτή την άδικη επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Η περιπέτεια αυτή υπό τη Σαουδική Αραβία δεν είναι ούτε φρόνιμη ούτε δικαιολογημένη (…) και οδηγεί την περιοχή σε μεγαλύτερες εντάσεις και κινδύνους».
Ο Πούτιν ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ροχανί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Το βράδυ της Πέμπτης η Σαουδική Αραβία χτύπησε ξανά
Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία διεξήγαγαν νέα αεροπορικά πλήγματα το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη.
Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούτι στο βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.
Με τη σειρά του, ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την «εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγηση επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του.
«Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του», είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το Αλ Μασίρα.
Αργότερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, ωστόσο εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.
Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν «επιτυχή» και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι «στόχοι» της συμμαχίας.
Ο παρανοϊκός Τούρκος σουλτάνος επέκρινε το Ιράν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απελπισμένα αναζητεί «ρόλο» να παίξει στην περιοχή μετά την απομόνωσή του εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στους τζιχαντιστές, επέκρινε έντονα την Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Υεμένη, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές του Ιράν έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, όπως επίσης και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου.
«Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».
«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει νοοτροπία (…). Οι ενέργειες του Ιράν στην περιοχή ξεπερνούν τα όρια της υπομονής. Αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη δυσφορία τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των χωρών του Κόλπου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ιράν δεν είναι και οι καλύτερες. Ο Ερντογάν χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους τζιχαντιστές που σφάζουν τους Σιίτες που υποστηρίζει το Ιράν.
Ίσως πάλι ο λόγος που ο σουλτάνος αποθρασύνθηκε και επέκρινε το Ιράν είναι ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπάρακ Ομπάμα την Πέμπτη σχετικά με πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της κρίσης στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Τούρκος ένιωσε ξαφνικά πάλι «απαραίτητος» και μέσα στη μούρλα του άρχισε να απειλεί το Ιράν, λες και το Ιράν είναι κάνα κρατίδιο…
tribune.gr
Η πολεμική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι αποτελεί, σύμφωνα με το Ριάντ, απάντηση στην επίθεση των Χούτι και των συμμάχων τους, οι οποίοι προήλασαν την Τετάρτη προς το Άντεν, όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος της Υεμένης, Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αφού διέφυγε από την πρωτεύουσα Σαναά, όπου τελούσε υπό κατ΄οίκον περιορισμό μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους αντάρτες Χούτι .
Οι αντάρτες Χούτι υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ.
Οι Χούτι βομβαρδίζονται ακόμα επειδή -σύμφωνα με τους Σαουδάραβες- επιχειρούν να καταλάβουν την Υεμένη και να την προσδέσουν στο άρμα του Ιράν, πράγμα που δεν το επιθυμεί με τίποτα η Δύση.
Ωστόσο, οι Χούτι είναι οι ίδιοι που πολεμάνε ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενάντια στο οποίο πολεμά και το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει το Ιράκ, που το υποστηρίζουν και οι ΗΠΑ.
Δηλαδή, Ιράν και ΗΠΑ στο Ιράκ έχουν κοινό εχθρό το Ισλαμικό Κράτος, στην Υεμένη όμως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη Σαουδική Αραβία ενάντια στους Χούτι και το Ιράν, δηλαδή με άλλα λόγια ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές στην Υεμένη. Ωραία μπάχαλα, θα σχολίαζε εύστοχα κανείς…
Χάρτης της Υεμένης: Με το πορτακαλί χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι. Με κόκκινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα (εκεί κυκλοφορεί και το Ισλαμικό Κράτος) και με το ουδέτερο χρώμα τα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Σουαδική Αραβία και τις ΗΠΑ και ο ίδιος τα πάει «υπέροχα» με τους τζιχαντιστές
Η αεροπορική επιδρομή
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή ενάντια σε θέσεις των Χούτι. Η επιχείρηση είχε στόχο την αντιαεροπορική άμυνα των ανταρτών Χούτι και έπληξε την αεροπορική βάση Αλ Νταϊλάμι. Η Σαουδοαραβική επιδρομή κατέστρεψε συστοιχίες πυραύλων SΑΜ και 4 μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας Spa.
Άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, από τις αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη
Δεκατρείς πολίτες, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά τις σαουδαραβικές επιδρομές. Οι κατοικίες βρίσκονται σε συνοικία που συνορεύει με το διεθνές αεροδρόμιο της Σαναά και μία αεροπορική βάση, ο κοινός διάδρομος προσγείωσης των οποίων έγινε στόχος των αεροπορικών επιδρομών, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.
Ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο».
Όπως έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία πριν εξαπολύσει την αεροπορική επιδρομή βρισκόταν σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν ενήμερος και γνώρισε το σχεδιασμό της επιχείρησης. Η κυβέρνηση Ομπάμα έδωσε την στήριξή της προς τη στρατιωτική εκστρατεία, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας
Στη συνέχεια η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος, το Μαρόκο, η Ιορδανία, το Σουδάν και το Πακιστάν είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στην στρατιωτική επιχείρηση κατά των Σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.
Οι χώρες αυτές προστίθενται στις πέντε μοναρχίες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Κατάρ) που επίσης ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση που διεξάγεται από τη Σαουδική Αραβία. Το σουλτανάτο του Ομάν είναι η μόνη χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου που δεν συμμετέχει στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια», το οποίο λειτουργεί με σαουδαραβικά κεφάλαια, το Ριάντ κινητοποίησε 150.000 στρατιωτικούς και 10 μαχητικά αεροπλάνα ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διαθέσει 30 μαχητικά αεροπλάνα, το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ από 15 αεροπλάνα και το Κατάρ 10.
Η αντίδραση του Ιράν
Τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη ζήτησε στην πρώτη του αντίδραση το Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars, προσθέτοντας ότι η «υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ επίθεση» θα παρεμποδίσει την πολιτική επίλυση της κρίσης στη χώρα και θα περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση.
Στη συνέχεια το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ελεγχθεί η κρίση στην Υεμένη, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA επικαλούμενο δηλώσεις του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από την Λωζάννη της Ελβετίας, όπου βρίσκεται για τις διαπραγματεύσεις με τις διεθνείς δυνάμεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
«Οι υπό την Σαουδική Αραβία επιχειρήσεις θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα και στρέφονται εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Υεμένης… Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για τον έλεγχο της κρίσης στην Υεμένη», είπε ο Ζαρίφ.
«Το Ιράν επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων και των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Υεμένης και του λαού του», μετέδωσε από την πλευρά του το πρακτορείο Fars επικαλούμενο την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Μαρζιέχ Αφκχάμ.
«Οι στρατιωτικές ενέργειες στην Υεμένη, η οποία αντιμετωπίζει εγχώρια κρίση…θα περιπλέξουν περαιτέρω την κατάσταση…και θα πλήξουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης μέσω ειρηνικών τρόπων».
Η Αφκχάμ προειδοποίησε ότι η υπό την Σαουδική Αραβία «επίθεση είναι μία επικίνδυνη ενέργεια, η οποία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις για τον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας των κρατών».
«Θα οδηγήσει στην εξάπλωση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», προειδοποίησε η ίδια, σύμφωνα με το Fars.
Οι Χούτι, από την πλευρά τους, δήλωσαν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια του συμμάχου τους Ιράν, την επιχείρηση.
Ερωτηθείς από το Ρόιτερς αν υπήρξε επικοινωνία με το Ιράν από την έναρξη των επιθέσεων ή αν οι Χούτι θα ζητήσουν στρατιωτική βοήθεια από την Τεχεράνη, ο αξιωματούχος της σιιτικής αυτής πολιτοφυλακής Μοχάμεντ Αλ Μπουχάιτι είπε: «Όχι. Ο λαός της Υεμένης είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την επίθεση χωρίς ξένη παρέμβαση».
Η κρατική ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από ερείπια και δεκάδες πτώματα και τραυματίες με την πληροφορία ότι «πολλοί Υεμενίτες πολίτες σκοτώθηκαν κατά την υπό τις ΗΠΑ επίθεση στην Υεμένη».
Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει χρήματα και εκπαίδευση στους Χούτι, γεγονός που υποστηρίζουν ορισμένοι δυτικοί και Υεμενίτες αξιωματούχοι.
Ανησυχούν και οι Κινέζοι
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την Πέμπτη την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης στην Υεμένη, έπειτα από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να ενεργήσουν σύμφωνα με τα ψυφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Υεμένη και να λύσουν την διένεξη μέσω διαλόγου.
Η Συρία καταδίκασε την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας
«Κραυγαλέα επιθετική ενέργεια» χαρακτήρισε σήμερα το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.
«Μαχητικά αεροσκάφη από τον Κόλπο, με την υποκίνηση του καθεστώτος της (βασιλικής) οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, έχουν εξαπολύσει μια κραυγαλέα επιθετική ενέργεια εναντίον της Υεμένης», ήταν ο τίτλος που συνόδευε την σχετική είδηση στην ιστοσελίδα του πρακτορείου SANA.
Η συριακή κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι σύμμαχος του Ιράν, το οποίο με τη σειρά του είναι φίλα προσκείμενο στους αντάρτες Χούτι που μάχονται για την απομάκρυση του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ προέδρου. Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου έχουν υπάρξει σημαντικοί χορηγοί της ένοπλης δράσης κατά του Άσαντ.
Το υπό σιιτική διακυβέρνηση Ιράν έχει παράσχει στρατιωτική και οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση του Άσαντ, ο οποίος ανήκει στην σιιτική θρησκευτική ομάδα των Αλεβιτών ή Αλαουιτών, αν και για πολλούς οι Αλεβίτες αν και προέρχονται από το σιιτικό Ισλάμ πρέπει να θεωρούνται εντελώς ξεχωριστή θρησκεία, αφού τιμούν Χριστιανούς Αγίους και πρεσβεύουν νεοπλατωνικές δοξασίες.
Η Τουρκία στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους Χούτι και το Ιράν
Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται, λέει ο λαός μας, και η Τουρκία δεν έχασε ευκαιρία να δει στην κρίση της Υεμένης μια ευκαιρία να βγει από το περιθώριο που βρίσκεται εξαιτίας των σχέσεών της με το Ισλαμικό Κράτος.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Χούτι στην Υεμένη και κάλεσε τους Σιίτες αντάρτες και τους «ξένους υποστηρικτές» της (δηλαδή το Ιράν) να εγκαταλείψουν τις ενέργειες που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε πως η Σαουδική Αραβία είχε ενημερώσει την Άγκυρα εκ των προτέρων για την επιχείρηση και πως πιστεύει ότι η επιχείρηση αυτή μπορεί να αποκαταστήσει τη νόμιμη κρατική εξουσία και να εμποδίσει τον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου, λες και αυτή τη στιγμή στην Υεμένη δεν έχουν εμφύλιο, πετάνε ο ένας στον άλλο λουλούδια…
Αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του ενδέχεται να εξετάσει την πιθανότητα να προσφέρει επιμελητειακή υποστήριξη στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, ενώ ζήτησε από το Ιράν και «τις τρομοκρατικές οργανώσεις» να αποσυρθούν από τη χώρα.
Πόλεμος χωρίς Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται;
Στο Λονδίνο, το Φόρεϊν Όφις ανακοίνωσε πως η Βρετανία υποστηρίζει την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επέμβει στρατιωτικά στην Υεμένη, λέγοντας πως θεωρεί τις πρόσφατες ενέργειες των Χούτι εκεί ενδεικτικές της περιφρόνησής τους για την πολιτική διαδικασία.
«Στηρίζουμε τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη μετά το αίτημα του προέδρου Χάντι για υποστήριξη», αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε δήλωση που εξέδωσε.
«Οι πρόσφατες ενέργειες των Χούτι και η επέκτασή τους στο Άντεν και την Ταΐζ είναι μια περαιτέρω ένδειξη της περιφρόνησής τους για την πολιτική διαδικασία. Τελικά η λύση στην κρίση πρέπει να είναι πολιτική».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε στον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας ότι δεν πρέπει «άλλες χώρες» να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.
«Προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική διαδικασία και (…) στο πλαίσιο αυτό άλλες χώρες δεν πρέπει να υποστηρίζουν τους αντάρτες Χούτι, αλλά αντίθετα να ενθαρρύνουν τις διάφορες πλευρές στην Υεμένη με διαφορετικά συμφέροντα να συμφωνήσουν σε μια πολιτική διαδικασία», επεσήμανε μια εκπρόσωπος του Κάμερον.
Και οι Γάλλοι από κοντά…
Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η Γαλλία εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της προς τον πρόεδρο Χάντι της Υεμένης και επέκρινε τις επιθέσεις των Χούτι και «αυτούς που τους υποστηρίζουν».
«Στρατιωτικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν τη νύκτα από πολλές χώρες της περιοχής ως απάντηση σε αίτημα των νόμιμων αρχών της Υεμένης. Η Γαλλία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της προς στην κυβέρνηση της Υεμένης και τον πρόεδρο Χάντι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου.
Η Γαλλία «καταδικάζει αυστηρά τις ενέργειες αποσταθεροποίησης στις οποίες προβαίνουν οι αντάρτες Χούτι και καλεί αυτούς που τους υποστηρίζουν να διαχωρίσουν αμέσως τη θέση τους και να επιστρέψουν στην πολιτική διαδικασία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς να διευκρινίσει ποιοί είναι αυτοί που στηρίζουν την εξέγερση των Χούτι.
Το Ιράκ, σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά και του Ιράν, απέναντι στη Σαουδική Αραβία
Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε την Πέμπτη την υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι, λέγοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας «ειρηνικής» λύσης.
«Δεν είμαστε υπέρ των πληγμάτων και δεν είμαστε υπέρ της ξένης επέμβασης», δήλωσε ο Ιμπραήμ Αλ Τζααφάρι.
Ο Τζααφάρι έκανε τις δηλώσεις αυτές από την αιγυπτιακή πόλη Σαρμ ελ Σέιχ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής του οργανισμού που ξεκινά το Σάββατο.
«Επιμένουμε στην αρχή της μη επέμβασης στις υποθέσεις ενός κράτους όποιο κι αν είναι το τίμημα, διότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ιρακινός υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «οι στρατιωτικές λύσεις» δεν μπορούν να αποτελούν «την αρχή μιας λύσης».
«Είμαστε υπέρ των ειρηνικών λύσεων, χωρίς ξένη επέμβαση», σημείωσε ο Τζααφάρι, διευκρινίζοντας ότι η χώρα του δεν είχε ενημερωθεί για αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση στην Υεμένη.
Η σιιτική Χεζμπολάχ ενάντια στη Σαουδική Αραβία
Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, το οποίο υποστηρίζεται από το Ιράν, καταδίκασε όπως αναμενόταν τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, χαρακτηρίζοντάς την «αμερικανοσαουδαραβική» επίθεση και ζητώντας από το βασίλειο να σταματήσει «αμέσως» τις επιχειρήσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση.
«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα την αμερικανοσαουδαραβική επίθεση που έχει στόχο τον αδελφό λαό της Υεμένης (…) και ζητεί από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους αυτή την άδικη επίθεση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Η περιπέτεια αυτή υπό τη Σαουδική Αραβία δεν είναι ούτε φρόνιμη ούτε δικαιολογημένη (…) και οδηγεί την περιοχή σε μεγαλύτερες εντάσεις και κινδύνους».
Ο Πούτιν ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ροχανί, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Το βράδυ της Πέμπτης η Σαουδική Αραβία χτύπησε ξανά
Μαχητικά αεροσκάφη του συνασπισμού του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία διεξήγαγαν νέα αεροπορικά πλήγματα το βράδυ της Πέμπτης στην Υεμένη.
Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν την στρατιωτική βάση Αλ Τάρικ, που βρίσκεται κοντά στην Τάιζ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα Σαναά και το Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας.
Βομβαρδισμοί πραγματοποιήθηκαν επίσης εναντίον αποθηκών όπλων και πυρομαχικών στην περιοχή Μαλάχιζ στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούτι κοντά στη μεθόριο της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ακόμη επλήγη το αεροδρόμιο της Σαάντα, του προπυργίου των Χούτι στο βορρά, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο τις ίδιες πηγές.
Με τη σειρά του, ο ηγέτης των ανταρτών Χούτι της Υεμένης απείλησε σήμερα ότι ο λαός της χώρας θα αντιμετωπίσει την «εγκληματική, άδικη και αδικαιολόγηση επίθεση» της Σαουδικής Αραβίας.
Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια δήλωση του Άμπντελ Μάλεκ Αλ Χούτι, του ηγέτη των σιιτών Χούτι, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον θέσεων της οργάνωσής του.
«Ο υεμενίτικος λαός είναι αποφασισμένος να αμυνθεί, να υπερασπιστεί την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του», είπε ο Χούτι στο διάγγελμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι του κινήματός του, το Αλ Μασίρα.
Αργότερα εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας διαβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν σχεδιάζει μια χερσαία επιχείρηση στην Υεμένη, ωστόσο εάν χρειαστεί κάτι τέτοιο ο στρατός είναι σε ετοιμότητα.
Ο Άχμεντ Ασίρι συμπλήρωσε ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των Χούτι μέχρι να λήξει η επιχείρηση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να παράσχει βοήθεια στους αντάρτες, τόνισε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα ο συνασπισμός στον οποίο μετέχουν δέκα χώρες, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ήταν «επιτυχή» και θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν οι «στόχοι» της συμμαχίας.
Ο παρανοϊκός Τούρκος σουλτάνος επέκρινε το Ιράν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απελπισμένα αναζητεί «ρόλο» να παίξει στην περιοχή μετά την απομόνωσή του εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει στους τζιχαντιστές, επέκρινε έντονα την Τεχεράνη, την οποία κατηγόρησε, με αφορμή τις εξελίξεις στην Υεμένη, ότι επιχειρεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, ενώ υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες αυτές του Ιράν έχουν αρχίσει να προκαλούν ενόχληση στην Τουρκία, όπως επίσης και τη Σαουδική Αραβία και τις αραβικές χώρες του Κόλπου.
«Υποστηρίζουμε την επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη» απάντησε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους ερωτηθείς σχετικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
«Το Ιράν καταβάλλει προσπάθειες να κυριαρχήσει στην περιοχή. Πώς μπορεί να γίνει ανεκτό αυτό;» διερωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν προτού αξιώσει το Ιράν, μια χώρα που γειτνιάζει με την Τουρκία, να «αποσύρει όλες τις δυνάμεις του από την Υεμένη, τη Συρία και το Ιράκ».
«Το Ιράν πρέπει να αλλάξει νοοτροπία (…). Οι ενέργειες του Ιράν στην περιοχή ξεπερνούν τα όρια της υπομονής. Αυτές οι δραστηριότητες προκάλεσαν τη δυσφορία τόσο της Σαουδικής Αραβίας, όσο και των χωρών του Κόλπου» συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις του Ερντογάν με το Ιράν δεν είναι και οι καλύτερες. Ο Ερντογάν χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους τζιχαντιστές που σφάζουν τους Σιίτες που υποστηρίζει το Ιράν.
Ίσως πάλι ο λόγος που ο σουλτάνος αποθρασύνθηκε και επέκρινε το Ιράν είναι ότι είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπάρακ Ομπάμα την Πέμπτη σχετικά με πιεστικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της κρίσης στην Υεμένη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Τούρκος ένιωσε ξαφνικά πάλι «απαραίτητος» και μέσα στη μούρλα του άρχισε να απειλεί το Ιράν, λες και το Ιράν είναι κάνα κρατίδιο…
tribune.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου