Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Τι έλεγε ο Τσίπρας το 2011 για το δημοψήφισμα και τι λέει τώρα.Ο λαϊκισμός αγιάζει και το σκοπό και τα μέσα...

Τον Οκτώβριο του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ''ήθελε'' να κάνει δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κατηγορηματικά αντίθετος.  «Αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στον λαό το δίλημμα ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της χώρας θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη χώρα μας...», έλεγε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ήταν τέλη Οκτωβρίου του 2011 ότανο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατακεραύνωνε από τηλεοράσεως την πρωτοβουλία που φερόταν έτοιμος να αναλάβει ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το οποίο ο ελληνικός λαός θα αποφάσιζε αν θα ήθελε να συνεχίσει την πορεία εντός ευρώ με τα μέτρα και τις δεσμεύσεις που έπρεπε να αναλάβει η χώρα, ή αν θα αρνείτο τα μέτρα και ουσιαστικά θα επέστρεφε στη δραχμή.

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε τότε να κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι βρισκόταν και ενεργούσε υπό καθεστώς απελπισίας, να χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα άμεση καταστροφή της οικονομίας και προάγγελο πτώχευσης, να κάνει λόγο για τρικ της κυβέρνησης ώστε να κερδίσει χρόνο στην εξουσία και να καταλήξει λέγοντας πως ο «πιο δημοκρατικός τρόπος έκφρασης της λαϊκής βούλησης είναι οι εκλογές και όχι το δημοψήφισμα...».

Στον Νίκο Χατζηνικολάου μίλησε και χθες ο πρωθυπουργός, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο του δικού του δημοψηφίσματος...                                                                                                  Πηγή


Πότε έλεγε αλήθεια ο Τσίπρας; Στις 31 Οκτωβρίου του 2011 ή στις 27 Απριλίου του 2015;


Και στις δύο περιπτώσεις ο Τσίπρας
μίλησε στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου. Τότε, στο κεντρικό ειδήσεων του Alter ως αρχηγός ενός συνασπισμού συνιστωσών του 4%, του ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα στον τηλεοπτικό σταθμό Star στην εκπομπή enikos ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει διαλύσει τις συνιστώσες του.

Το ερώτημα και στις δύο περιπτώσεις το ίδιο: Το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το μέλλον της χώρας και στις σχέσεις με τους δανειστές μας.

Τότε, το δημοψήφισμα το είχε προαναγγείλει ο ''πρωθυπουργός'' Γιώργος Παπανδρέου. Και ο  Τσίπρας στη σχετική ερώτηση απάντησε:

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι αν επιχειρήσει ο πρωθυπουργός ο ίδιος να θέσει τέτοια διλήμματα η πτώχευση θα επισυμβεί, η πραγματική και όχι η υποθετική και η κατάρρευση του συστήματος του τραπεζικού και της οικονομίας πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλημμα και να πάρει απάντηση αρνητική»

Σήμερα, περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα και ενώ πλέον ο Τσίπρας έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα της διαπραγμάτευσης υποστηρίζει μιλώντας στον ίδιο δημοσιογράφο ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε την κρίση του ελληνικού λαού» και συμπληρώνει ότι «εγώ προσωπικά θεωρώ ότι είναι το μόνο μου στήριγμα σε αυτή την προσπάθεια».


Επίσης, διατείνεται ότι αν χρειαστεί, που δεν θα χρειαστεί όπως λέει ο ίδιος, να αποφασίσει προσφυγή σε δημοψήφισμα θα είναι γιατί η εντολή που έχει λάβει από τον ελληνικό λαό δεν θα περιλαμβάνει μια συμφωνία με επώδυνα υφεσιακά μέτρα.


Φυσικά δεν λέει ότι και το 2011, η τότε κυβέρνηση δεν είχε αντίστοιχη εντολή από τον ελληνικό λαό, αλλά με τις δηλώσεις του δεν της άφηνε περιθώριο για δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου