Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

IΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ «ΜΕΤΡΙΟΠΑΘΕΙΣ» ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΕΠΙ…….


Oι τζιχαντιστές και οι «μετριοπαθείς αντάρτες» σύμμαχοί τους κατέστρεψαν και την αρμενική εκκλησία των 40 Μαρτύρων στην συνοικία Judayda στο Χαλέπι.Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι η εκκλησία βομβαρδίστηκε με εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί κάτω από την οικοδομή δια μέσω υπόγειων τούνελ.Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ναός καταστράφηκε από βομβαρδισμό. Ο Αρχιεπίσκοπος της ανατολικής αποστολικής αρμενικής εκκλησίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την κατστροφή της εκκλησίας στο Armenian Weekly.



Η Εκκλησία των 40 Μαρτύρων χρονολογείται από τον  15ο αι.Η πρώτη αναφορά σε αυτήν βρίσκεται στην β έκδοση του βιβλίου The Exploit of the Holy Bible (ο Άθλος της Αγίας Βίβλου) του π. Melikseth το 1476. Το κωδωνοστάσιο οικοδομήθηκε το 1912.H εκκλησία έχει αποθησαυρίσει λείψανα και εικόνες συμπεριλαμβανομένης και αυτής της  «Tελευταίας Κρίσης » που φιλοτεχνήθηκε το 1703
.
Η εκκλησία ήταν το κέντρο της ζωής της αρμενικής κοινότητας στο Χαλέπι όπου για αιώνες πολλές θρησκευτικές και πολιτισμικές δραστηριότητες έλαβαν χώρα.
Η καταστροφή της εκκλησίας των 40 Μαρτύρων επέρχεται περίπου 4 μήνες από τότε που οι τρομοκράτες βομβάρδισαν τον καθεδρικό της αρμενικής καθολικής κοινότητας η Παναγία η Ελεούσα (γνωστή και ως Αγία Rita), που βρισκόταν δίπλα στην αντίστοιχη αρχιεπισκοπή.Η εκκλησία μερικώς καταστράφηκε.Τον Σεπτέμβρη του 2014 οι τρομοκράτες κατέστρεψαν και το Μνημείο της Γενοκτονίας των αρμενίων στη  Deir Ezzor.H Συρία θεωρεί ως Άουσβιτς τη γενοκτονία των αρμενίων.
Cθηθήθοάσοάηθοόθηαθηοάοηθ
Πριν την αρχή της συριακής κρίσης την άνοιξη του 2011, ζούσαν στη Συρία 60.000-70.000 Aρμένιοι ένα ποσοστό της τάξης του 0,5 του πληθυσμού.Περισσότεροι από τους μισούς ζούσαν στο Χαλέπι ενώ οι υπόλοιποι ήταν διάσπαρτοι  σε άλλες πόλεις όπως Λαττάκεια, Homs, Qamishli, Hasakeh, Yaqubiye, Raqqa, Kessab, και Δαμασκό. (armenianweekly 29/4/15 )
H καταστροφή της εκκλησίας συμπίπτει σχεδόν με την επέτειο των 100 χρόνων από την γενοκτονία των αρμενίων.
Ο γάλλος διανοητής Pascal Bruckner σχολίασε πρόσφατα την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε εκκλησία στο Παρίσι: «η επιλογή μιας εκκλησίας δεν είναι διόλου τυχαία. Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές αναζητούν να εκριζώσουν κάθε ίχνος των προγενέστερων μονοθεισμών γιατί αυτοί θέλουν να είναι οι μόνοι κάτοχοι της αλήθειας…..ήρθε η σειρά των χριστιανών… »

(FIGAROVOX 25/04/2015)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου