Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί ανάφερε ότι «η αλλαγή είναι προ των πυλών». Η Κύπρος αλλάζει πρόσθεσε και τώρα οι πολίτες έχουν αρχίσει να πιστεύουν στην αλλαγή.
Αναγνώρισε ότι στο παρελθόν υπήρξαν αποτυχίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι αυτή τη φορά ο κόσμος πιστεύει στη διαδικασία.
Ο κ. Ακιντζί είπε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει ο κόσμος, συμπληρώνοντας ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά γιατί πρώτα θα δωσουν την έγκρισή τους οι ηγέτες και μετά θα προτείνουν (τη λύση) στους πολίτες.
Ανέφερε ακόμη ότι μαζί με την αλλαγή θα υπάρξουν κάποιοι «πόνοι», προσθέτοντας ότι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αλλαγή θα υπόσχεται ένα νέο μέλλον και τις δύο κοινότητες, ένα καλύτερο μέλλον, πρόσθεσε.
Ως ηγέτης της Τ/κ κοινότητας, είπε πως θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ αλλά ότι την ίδια ώρα «θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα της άλλης κοινότητας». «Θα αναμένω το ίδιο και από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι αποφεύγονται τα παιχνίδια επίρριψης ευθυνών και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να τα αποφεύγει.
Οι δύο κοινότητες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια δομή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ανέφερε προσθέτοντας ότι η λύση θα είναι σ` αυτό το ΠΛΑΊΣΙΟ.
Η ομόσπονδη Κύπρος θα είναι εντός ΕΕ, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η εναρμόνιση θα πρέπει ν` αρχίσει νωρίς για τους Τ/κ .
«Με την ειρήνη και τη σταθερότητα θα επέλθει οικονομική έκρηξη στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Ακιντζί.
Πρόσθεσε ότι τα συστήματα ηλεκτρισμού των δύο πλευρών θα επανασυνδεθούν σύντομα και ευχήθηκε το ίδιο για την τηλεφωνία.
Αναφέρθηκε παράλληλα στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Εκ , Τ/κ και Τούρκων επιχειρηματιών.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ Κυριάκος Κόκκινος προχώρησε σε παρουσίαση υπό τον τίτλο η επανένωση της κυπριακής οικονομίας και ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την αλλαγή και να υποστηρίξουν την επίλυση του Κυπριακού. «Μαζί μπορούμε», ανέφερε, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας και υπογραμμίζοντας τα οφέλη μίας λύσης.
Στη δική του παρέμβαση ο οικονομολόγος και μέλος του συμβουλίου του συνδέσμου Τ/κ επιχειρηματιών (ISAD Νετζντέτ Εργκιούν μίλησε γαι την μεγάλη προοπτική της Κύπρου. Υπάρχει μια καλή οικονομική ευκαιρία, ανέφερε, μιλώντας για τη σημασία της συνεργασίας.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Dunya Χακάν Γκιουλντάγκ ανέφερε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος και από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να κάνει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς λόγω του Κυπριακού. Είπε επίσης ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μέσω της συνεργασίας.
Ο πρόεδρος του ISAD Μετίν Σαντί έκανε λόγο για τη γενναιότητα των δύο ηγετών που έχουν κάνει τον κόσμο να ελπίζει για μια λύση. Αναφέροντας ότι είναι εμφανής η υποστήριξη της Τουρκίας στη διαδικασία, ευχήθηκε να στείλουν παρόμοια, όπως είπε, μηνύματα και η Ελλάδα και το Ηνωμενο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρκικών επιχειρήσεων Ταρκάν Καντουγλού είπε ότι γνωρίζει καλά πως η ειρήνη και η σταθερότητα αποτελούν προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Μια λύση στην Κύπρο θα ενισχύσει την ισχύ της εντός ΕΕ και θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για την Τουρκία και την Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία θα ξεπεράσουν την οικονομική και πολιτική τους κρίση μαζί.
ΚΥΠΕ
http://hellasforce.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου