Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Τούρκοι πετυχαίνουν τον σκοπό τους – Διχασμό Έχουν Προκαλέσει στην Κύπρο τα λόγια του Ακιντζί

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΚΙΝΤΖΙ
Ο καβγάς για τα λόγια του Μουσταφά Ακιντζί καλά κρατεί ανάμεσα στα ελληνοκυπριακά κόμματα, με τα πυρά να στρέφονται είτε προς τον ίδιο τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων είτε προς το εσωτερικό, προς την κατεύθυνση του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως ο σάλος που προκλήθηκε οφείλεται στην «κατασκευή ενός ανύπαρκτου θέματος μέσα από ψέματα και διαστρεβλώσεις», που στοχεύουν στο «να αποδομήσουν την εικόνα του κ. Ακιντζί».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Λουκαΐδη, «ο κ. Ακιντζί ποτέ δεν απείλησε με πόλεμο για το φυσικό αέριο», υπογραμμίζοντας ότι για το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι ήταν θεμιτές οι αντιδράσεις των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Σημείωσε ότι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων απλώς επανέλαβε στις δηλώσεις του το αυτονόητο σ’ ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ότι «θα πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο περιφερειακής συνεργασίας».
Το ΔΗΚΟ απάντησε υποδεικνύοντας πως, ενώ είχε ζητηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντήσει στον κ. Ακιντζί, «όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση, αλλά δεχθήκαμε επίθεση από τη συμμαχία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, επειδή εμείς αντιδράσαμε στις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί».
Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, απευθυνόμενη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ «που συνταυτίζονται μαζί» με τον κ. Ακιντζί, τους κάλεσε να απαντήσουν κατά πόσο «διαπραγματεύονται με τους Τουρκοκύπριους ή με τους Ελληνοκύπριους».
Οι Οικολόγοι από πλευράς τους άσκησαν κριτική προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αναφορές του στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως «ενώ οι Τουρκοκύπριοι επιμένουν στις εγγυημένες πλειοψηφίες περιουσίας και πληθυσμού, ο κ. Αναστασιάδης με ευελιξία εγκατέλειψε την πάγια απόρριψη των εγγυημένων πλειοψηφιών και προτείνει εγγυημένες πλειοψηφίες, με βάση την εσωτερική ιθαγένεια».
Επίσης οι Οικολόγοι κάλεσαν τον κ. Αναστασιάδη «να επικεντρωθεί στην καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής του νησιού μας και στην ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει τα επεκτατικά σχέδια της κατά της Κύπρου».
Η Συμμαχία Πολιτών σχολίασε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας χαιρετίζοντας την κίνηση του κ. Αναστασιάδη να ζητήσει «όπως κινηθούν προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η οποία πρέπει με συγκεκριμένες ενέργειες να αποδείξει αυτά που δημόσια διακηρύττει περί επιθυμίας της για επίλυση του Κυπριακού».
Κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη «να αξιοποιήσει τις επαφές του για να επιμείνει στην κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων» και «να εκθέσει την Τουρκία ζητώντας να εμπιστευτεί την εγγύηση του Συμβούλιου Ασφαλείας και του κεφαλαίου 7».

http://hellasforce.com/2015/09/25/%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%85%CF%87%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου