Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Το φακέλωμα των ελλήνων και των άλλων μειονοτήτων στην Τουρκία,ο μυστικός αριθμός που τους αποδίδεται…..oι διακρίσεις που υφίστανται

Η εκπαίδευση των μειονοτήτων στην Τουρκία και η καταπάτηση των δικαιωμάτων τους .....Το site Kedistan 29.9. 2015 δημοσιεύει ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αστυνόμευεση των μειονοτήτων στην Τουρκία και το ηλεκτρονικό τους φακέλωμα. Ένας μυστικός κωδικός αποδόθηκε στις μειονότητες Roums : 1, Arméniens : 2, Juifs : 3, Assyriens : 4. Ο αριθμός 5 για τους υπόλοιπους. Στην Τουρκία η λέξη « Roum »ορίζει τους έλληνες.Από την άλλη οι ασσύριοι δεν είναι μειονότητα αναγνωρισμένη στην Τουρκία από την Συνθήκη της 1923,απ΄όπου και τα προβλήματα με τα ιδιωτικά σχολεία.
Τα σχολεία των μειονοτήτων είναι υπό την επιτήρηση επιθεώρηση ενός τούρκου διευθυντή αντιπροσώπου του τουρκικού κράτους.Στα αρμενικά σχολεία απαγορεύεται να διδαχθεί η αρμενική γενοκτονία.Αντίθετα είναι υποχρεωτικό τα παιδιά αυτά να παρακολουθούν τη διδασκαλία από τουρκικά εγχειρίδια τα αοποία από το δημοτικό ορίζουν τους αρμένιους ως προδότες που εξολόθρευσαν τους τούρκους. 29.9. 2015.
Στην Τουρκία οι Roums, Arméniens, Juifs, Assyriens θεωρούνται μειονότητες και τα παιδιά τους μπορούν να εγγραφούν σε μειονοτικά σχολεία.
Το statut των  “μειονοτικών σχολείων ” ορίζεται με το νόμο n°5580 που διέπει τα Ιδιωτικά και τα σχολεία των μειονοτήτων roums, αρμενίων και εβραίων προστατεύονται από τη συνθήκη της Lausanne.
Σύμφωνα με τα αρχεία του Κράτους μεταξύ του 1913 και 1914, υπήρχαν 2596 μειονοτικά σχολεία στην Ανατολία εκ των οποίων 1245 roums, 1084 αρμένικα 131 εβραικά. Σήμερα σε όλην τη χώρα δεν απομένουν παρά 24 σχολεία εκ των οποίων τα 16 armeniennes, 6 roums, 1 juive και 1 assyrienne.
23 σχολεία από αυτά είναι στην Κωνσταντινούπολη και ένα στην Gökçeada .Το σχολείο   roum  άνοιξε το 2013. Το ασσυριακό νηπιαγωγείο Mor Efrem το 2014.….
İmroz Rum Ortaokulu ve Lisesi'nin zili 51 yıl sonra çaldı
Τσανάκαλε Λύκειο Rum ελληνικό
Τον Ιούνη του 2014 ο βουλευτής του CHP, Hüseyin Aygün μετέφρε στη Βουλή το θέμα: «Αποκάλυψε ότι υπήρχε ένας κωδικός θυγατρικός μυστικός είχε αποδοθεί στις  μειονότητες Roums : 1, Arméniens : 2, Juifs : 3, και 4 για Assyriens. Και το 5για τις υπόλοιπες.Από πότε οι μειονότητες έχεουν φακελωθεί με αυτόν τον τρόπο και ποιές είναι οι άλλες ;»
Efkan Ala, tmote Yπ.Εσωτερικών το είχε επιβεβαιώσει με μια φράση:«Αυτή η εφαρμογή υπάρχει από το  1999 στο πλαίσιο του MERNIS, και όλοι οι τούρκοι πολίτες διαθέτουν». MERNIS είναι βάση δεδομένων των δημοτολογίων.
Το άρθρο αναρωτιέται αν ομοίως τέτοιο αριθμό μειονοτικό έχουν και οι κούρδοι και οι αλεβίτες.
Αυτό το σύστημ αφακελώματαος πάιζει ρόλο στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο στην απόδοση δωματίου σε φοιτητικές εστίες,  στους διαγωνισμούς των δημοσίων υπαλλήλων και την εξέλιξή τους. Πολλές φορές στον τύπο διαρρέουν έγγραφα με τη σημείωση “ακίνδυνος ” ή “αρνητικό ”.Τα παιδιά των μειονοτήτων έτσι έρχονται αντιμέτωπα με παράλογες καταστάσεις.Κανένα από αυτά δεν φιγουράρει στις λίστες επιτυχόντων εισόδου στο πανεπιστήμιο του 2015.
Το Σεπτέμβρη του 2014 οι τουρκικές εφημερίδες ανακοίνωσαν το άνοιγμα 3 σχολείων διαδασκαλίας τηςκουρδικής σε Bağlar (à Diyarbakır), Cizre (à Şırnak) και Yüksekova (à Hakkari). Υπάρχει επίσης σχολείο όλων των βαθμίδων στο Dicle κοινότητα του Diyarbakır, που άνοιξε το 2014.Όσο για τους αλεβίτες το 2015 άνοιξε ένα σχολείο.
 
(Agos, collectifvan.org, 29-09-2015)
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου