Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Η Ρωσία δεν Αφήνει το Μαυροβούνιο στα Χέρια του ΝΑΤΟ


πρόεδρος νατο
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με την Tanjug,  ο Πρόεδρος του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο Βελιγράδι ανέφερε ότι, η απόφαση του Μαυροβουνίου για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από το ίδιο το Μαυροβούνιο και από τα μέλη της Συμμαχίας και κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει αυτή την απόφαση, κατονομάζοντας την Ρωσία.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ΄΄Το Μαυροβούνιο είναι μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα και σαν τέτοια έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον της, καθώς και σε ποιες συμμαχίες ασφαλείας θέλει  να ανήκει ΄΄, ΄΄ οι ΥΠΕΞ των 28 μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις 1 και 2 Δεκεμβρίου και θα αποφασίσουν εάν το Μαυροβούνιο θα προσκληθεί για ένταξη, καμία τρίτη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να προσπαθήσει να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία΄΄, ΄΄κάθε παρέμβαση από την Ρωσία θα έχει σαν αποτέλεσμα να δυναμώνει την θέληση για πρόσκληση του Μαυροβουνίου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ΄΄.
Αυτά βέβαια δεν ειπώθηκαν τυχαία από τον Πρόεδρο του ΝΑΤΟ αλλά μετά την παρέμβαση της Ρωσίας την Πέμπτη, που άσκησε πιέσεις στο Μαυροβούνιο, να ξανασκεφτεί την απόφαση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας την συγκεκριμένη απόφαση βιαστική και ότι θα υπονομεύσει σοβαρά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενώ δεν βοηθάει καθόλου την πορεία προς μια Πανευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας, που προτείνει για την Ευρώπη η Ρωσία.
Θεωρούμε η Ρωσία πλέον ξεκαθάρισε ότι, το Μαυροβούνιο δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα έβαλε βέτο σε αυτό το θέμα. Η Ρωσία που θέλει να έχει επιρροή στα Βαλκάνια, μετά την απώλεια πρώην συμμάχων της που πλέον είναι στο ΝΑΤΟ,  δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι κομβικές χώρες αν θέλει να λέει έστω και υποτυπωδώς παρών στη Βαλκανική. Μια ακόμα αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας που πλέον συμβαίνει πολύ κοντά μας, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την αστάθεια στην περιοχή μας. Η Ελλάδα πρέπει να προβλέπει και να οργανώνεται τόσο πολιτικά όσο και Στρατιωτικά για το χειρότερο σενάριο. 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου