Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ ΠΕΡΙΠΛΕΚΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κινεζοι
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μεγάλη ανησυχία δημιουργεί στην Άγκυρα και όπως αναφέρεται και στους Αμερικανούς, η ανοιχτή πλέον στρατιωτική παρέμβαση της Κίνας στα πράγματα της Μέσης Ανατολής και της ευρύτερης περιοχής.Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, εκτός από την παρουσία κινεζικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο, μια παρουσία με πολλαπλή σημασία για τις εξελίξεις, οι Κινέζοι έβαλλαν πόδι και στην περιοχή νότια της Σαουδικής Αραβίας δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις ευαίσθητες στρατιωτικές ισορροπίες της περιοχής, στέλνοντας προμήνυμα για μεγαλύτερη στρατιωτική κινεζική ανάμειξη.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Άμυνας της Κίνας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Fang Fenghui, βρέθηκε στο Τζιμπουτί απέναντι από την Υεμένη όπου όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε εξέλιξη εμφύλιος πόλεμος με τους Σιΐτες Χούσι που πρόσκεινται στο Ιράν, εναντίον των Σουνιτών που πρόσκεινται στην Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψη αυτή του Κινέζου αρχιστρατήγου συνοδεύτηκε με παρουσία του κινεζικού στόλου και με την εντυπωσιακή ανακοίνωσης της απόβασης 10.000 (!!!) Κινέζων στρατιωτών στην περιοχή, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας βασικού συμμάχου της Τουρκίας και των ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλος αριθμός Κινέζων στρατιωτών εξέρχονται από την Κίνα με την προοπτική ευρύτερης επέμβασης τους και στην Μέση Ανατολή.
Ήδη αυτή η κινεζική  εμφάνιση στην περιοχή έχει ανησυχήσει έντονα τους Αμερικανούς, όπως αναφέρεται στην Άγκυρα, σε μια περίοδο που οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις δεν βρίσκονται σε καλό επίπεδο εξ’ αιτίας των αμερικανικών προκλήσεων στην κινεζική θάλασσα.
Στην Άγκυρα εκτιμούν ότι οι Κινέζοι θα προχωρήσουν σε μια δυναμική παρέμβαση γενικότερα στην Μέση Ανατολή υπέρ των Ρώσων, αλλάζοντας δραματικά τις ισορροπίες. Η απόβαση τόσο μεγάλου αριθμού Κινέζων στρατιωτών, είναι η αρχή γενικότερων απρόοπτων εξελίξεων που θα δυσχεραίνει τα τουρκοαμερικανικά σχέδια για την περιοχή.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου