Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Καταλήγει στη θάλασσα το νερό από Τουρκία προς κατεχόμενα;

katehomena_agogos_nerou
Σε πλήρη εξέλιξη οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα εξαιτίας του νερού από την Τουρκία, την ώρα που δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το νερό καταλήγει στη θάλασσα. Πάντως το τουρκικό Υπουργείο Δασών και Υδάτων διαψεύδει, αναφέροντας σε ανακοίνωση του ότι η Τουρκία εξακολουθεί να παρέχει νερό στο φράγμα Πάναγρα στα κατεχόμενα. Σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό Υπουργείο αναφέρει ότι για το θέμα της διαχείρισης του νερού υπήρξε συμφωνία με τα κατεχόμενα στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στις 17 Οκτωβρίου κατά τα εγκαίνια ο Πρόεδρος της Τουρκίας συζήτησε το θέμα της διαχείρισης του νερού και τέθηκε το θέμα της ανεπάρκειας του συστήματος πόσιμου νερού. Ο Τούρκος Υπουργός Δασών και Υδάτων Βεϊσέλ Έρογλου πρότεινε επένδυση για τη δομή και διαχείριση για ένα διάστημα από την DSI (Κρατικές Υποθέσεις Νερού) της Τουρκίας. Τα κατεχόμενα ανέφεραν ότι θα έστελναν μια βδομάδα αργότερα αντιπροσωπεία στην Τουρκία για να συζητήσουν το θέμα αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το θέμα το συζήτησαν ξανά την 1η Δεκεμβρίου ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Τουγρούλ Τουρκές και τον Υπουργό Δασών και Υδάτων κατά την επίσκεψή τους στα κατεχόμενα. Τελικά στις 24 Δεκεμβρίου μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία πήγε στα κατεχόμενα και διαπραγματεύτηκε το θέμα με τον “υπουργό” οικονομικών. Επιτεύχθηκε συμφωνία για εφαρμογή του μοντέλου “κατασκευής- διαχείρισης-παράδοσης” και για διαχείρισή του από την DSI για προσωρινή περίοδο.
Ουσιαστικά το τουρκικό Υπουργείο με την ανακοίνωσή του διέψευδε δημοσίευμα της εφημερίδας “Χουριέτ” σύμφωνα με το οποίο εδώ και δύο μήνες το νερό κατέληγε στη θάλασσα εξαιτίας της κρίσης στο θέμα της διαχείρισης του νερού. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το “συγκυβερνών” Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) αρνείται να δεχτεί τη φόρμουλα που προτείνει το DSI και θέλει τη διαχείριση να την αναλάβουν οι δήμοι στα κατεχόμενα. Αναφέρεται ότι στα κατεχόμενα υπήρχαν επίσης ισχυρισμοί ότι η Τουρκία έκλεισε τη στρόφιγγα του νερού, ωστόσο η “Χουριέτ” γράφει ότι το νερό κατέληγε στη θάλασσα.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, υπάρχει επίσης και το θέμα του οικονομικού πρόσθετου πρωτοκόλλου 2016-2018 το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων στο τέλος του χρόνου και στο οποίο πρέπει να προστεθεί και η διαχείριση και επένδυση του νερού. Ωστόσο στο πρωτόκολλο αυτό το πρόβλημα δεν είναι μόνο το νερό αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε το ψευδοκράτος και δεν τις εφάρμοσε.
Η Χουριέτ αναφέρει ότι η βοήθεια ενός δις τουρκικών λιρών το χρόνο από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις στα κατεχόμενα. Επιπλέον επειδή ακόμη δεν έχει υπογραφεί το πρωτόκολλο αυτό τα κατεχόμενα δεν μπορούν να πάρουν ούτε προκαταβολή από την Τουρκία για να πληρώσουν τον 13ο μισθό στους “δημοσίους” υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου