Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ της Άγκυρας προς Ευρωβουλή – Χλευάζει την Κύπρο και Αξιώνει Πρωτογενές Δίκαιο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ… Η Άγκυρα χλευάζει το Κυπριακό Κράτος: «οι Ελληνοκύπριοι διέπραξαν πειρατεία και το υφάρπαξαν».........Το νέο τουρκικό έγγραφο δεν επιτρέπει καμιά παρερμηνεία γύρω από τη θέση της Άγκυρας περί κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και περί δημιουργίας ενός νέου μορφώματος. Προς αυτή την κατεύθυνση, το έγγραφο της Άγκυρας φροντίζει να υποδείξει ότι «η βασική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού θα είναι να καταστήσει τη λύση πηγή πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε., για τη βιωσιμότητα της νέας τάξης πραγμάτων (new state of affairs)».

Με άλλα λόγια, η Άγκυρα όχι μόνο κλείνει την πόρτα σε κάθε σκέψη για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ζητά όπως η συμφωνία για την «εγκαθίδρυση νέου συνεταιριστικού κράτους» επενδυθεί με τον προστατευτικό μανδύα του πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε., με προφανή στόχο να μη δύναται να προσβληθεί στο Δικαστήριο της Ε.Ε. από όσους έχουν έννομο συμφέρον και κυρίως από Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες που ενδεχομένως να στερηθούν το δικαίωμα επιστροφής και «ελεύθερης εγκατάστασης» στις περιουσίες τους.
Επί του προκειμένου, μάλιστα, το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ καλεί τους «φίλιους» ευρωβουλευτές να στηρίξουν την περίληψη συγκεκριμένης τροπολογίας ώστε η λύση του Κυπριακού να καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ε.Ε., ενώ σε άλλο σημείο επιχειρεί να αναδείξει την κρατική δήθεν υπόσταση της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου».
Το έγγραφο επιχειρεί παράλληλα να απαλείψει κάθε ευθύνη της Άγκυρας για την καταβολή αποζημιώσεων στο κεφάλαιο του περιουσιακού, μεταφέροντάς την στους ώμους της Ε.Ε. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «μια πιθανή διευθέτηση του Κυπριακού θα επιφέρει επίσης δαπάνες που σχετίζονται με κάποια μέτρα που θα ληφθούν σε κάποια κεφάλαια όπως στο περιουσιακό. Η Ε.Ε. πρέπει να είναι επίσης έτοιμη να συνεισφέρει στη σχετική οικονομική πτυχή μιας διευθέτησης στο νησί» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό έγγραφο.
Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο του τουρκικού εγγράφου είναι η διατύπωση πολύ σκληρών θέσεων στο Κυπριακό, οι οποίες παραπέμπουν σε άλλες εποχές, που δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα που δημιουργεί η ευθυγράμμιση των άστρων του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και η αισιοδοξία του διεθνούς παράγοντα για λύση τους προσεχείς μήνες.
Το τουρκικό έγγραφο επιλέγει να προβεί σε μια αναδρομή γεγονότων των ετών 1960-1963, κάνοντας λόγο για «εθνοκάθαρση» Τουρκοκυπρίων και «πολιορκία» τους από τους Ελληνοκυπρίους, ενώ επικαλείται και το Σχέδιο Ακρίτας. Ενδεικτικά παραθέτουμε, κάποιες από τις αναφορές του τουρκικού εγγράφου:
• «Η ελληνοκυπριακή ηγεσία, σε συμπαιγνία με την Ελλάδα, κατήρτισε το περιβόητο ‘Σχέδιο Ακρίτας’, το οποίο προέβλεπε τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ένωση της νήσου με την Ελλάδα (Ένωσις)». Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του τουρκικού εγγράφου, «η ελληνοκυπριακή ηγεσία» έστειλε αρχικά «τελεσίγραφο» στους Τουρκοκυπρίους για τροποποίηση του Συντάγματος του 1960, «κάτι που απορρίφθηκε, καθώς αποστερούσε από τους Τουρκοκυπρίους όλα τα βασικά τους δικαιώματα. Συνεπώς», συνεχίζει το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, «στο τέλος του 1963, σύμφωνα με το Σχέδιο Ακρίτας, οι Έλληνες εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση κατά της τουρκικής κοινότητας και η εθνοκάθαρση του τουρκοκυπριακού ‘λαού’ ξεκίνησε».
• «Οι Τουρκοκύπριοι αποκλείονταν συστηματικά από τους μηχανισμούς του κράτους και υποχρεώνονταν να ζουν σε θύλακες οι οποίοι αποτελούσαν το 3% της Κύπρου, υπό την πολιορκία των Ελληνοκυπρίων».
• «Η κυριαρχία ανατέθηκε στην Κύπρο το 1960 μέσω της κοινής άσκησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης από τις δύο κοινότητες».
• Οι Τουρκοκύπριοι ζούσαν σε άθλιες συνθήκες για 11 χρόνια και δεν ήταν καν σε θέση να καλλιεργήσουν τη γη τους ή να αναπτύξουν τις περιουσίες τους.
• «Η παρέμβαση της Τουρκίας (σ.σ. όπως χαρακτηρίζεται η τουρκική εισβολή) έσωσε τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’ από την αυταρχικότητα των Ελληνοκυπρίων και την προσάρτηση στην Ελλάδα. Επέφερε επίσης δημοκρατία, τόσο στη Νότια Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα, οδηγώντας στην ανατροπή της χούντας» (!) ισχυρίζεται με θράσος χιλίων πιθήκων η Άγκυρα.
• Από το 1963 «δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση η οποία να εκπροσωπεί νόμιμα το σύνολο του νησιού» ισχυρίζεται το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, συνεχίζοντας την προσπάθεια αδειάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διπλό τουρκικό «όχι»
Διπλό «όχι» στην υπόδειξη του προσχεδίου της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «έναρξη της απόσυρσης στρατευμάτων» αλλά και για μεταβίβαση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ λέει το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι και τα δύο ζητήματα θα συζητηθούν στο πλαίσιο συνολικής λύσης του Κυπριακού. Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή των Βαρωσίων, το τουρκικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η Κομισιόν (σ.σ επί προεδρίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, με Επίτροπο Διεύρυνσης τον Στέφαν Φούλε) είχε υποστηρίξει ότι η επιστροφή των Βαρωσίων αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του Κυπριακού. Αναφορικά με την «έναρξη απόσυρσης στρατευμάτων», το έγγραφο επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν αντιτίθεται στην έννοια της μείωσης των δυνάμεών της στο νησί. Αλλά», όπως προσθέτει η Άγκυρα, «αυτό θα πρέπει να γίνει μέσω μιας συνολικής λύσης στο νησί, η οποία θα απαιτούσε τη μείωση τόσο των τουρκικών όσο και των ελληνικών δυνάμεων στο νησί, σύμφωνα με τις Συνθήκες Εγγυήσεως και Συμμαχίας».
Το τουρκικό έγγραφο φροντίζει να υπενθυμίσει ότι «στην πραγματικότητα, το σχέδιο Ανάν είχε αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα», προσθέτοντας ότι «εάν δεν είχε απορριφθεί από τον ελληνοκυπριακό «λαό», οι τουρκικές δυνάμεις και οι ελληνικές δυνάμεις στο νησί θα είχαν μειωθεί, στη βάση ενός χρονοδιαγράμματος», και θα αριθμούσαν 650 και 950 άνδρες, αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτες είναι οι τοποθετήσεις της Άγκυρας αναφορικά με το ζήτημα των αγνοουμένων, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι οι Τ/κ αγνοούμενοι ήταν στην πλειοψηφία τους απλοί πολίτες, ενώ οι Ε/κ αγνοούμενοι ήταν στρατιώτες που πολέμησαν το 1974. Υποστηρίζει μάλιστα ότι υπεύθυνη για την παροχή πρόσβασης στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν είναι η Τουρκία, αλλά η ούτω καλούμενη τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου. Το έγγραφο του τουρκικού ΥΠΕΞ επαναφέρει παράλληλα και το ζήτημα του Κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο». Καλεί το λόμπι των φιλότουρκων ευρωβουλευτών όπως καταθέσει τροπολογίες για περίληψη του απευθείας εμπορίου στην έκθεση για την Τουρκία. Διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι η διαχρονική προσπάθεια της Λευκωσίας, από το 2004, να μπλοκάρει την έγκριση του επίμαχου Κανονισμού, «θέτει εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια» της ελληνοκυπριακής πλευράς για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, «παρά το γεγονός ότι είναι δεσμευμένη στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό τον ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού…».

Ανταπόκριση απο Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης

https://hellasforce.com/category/ethnika/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου